Μάχη της Κρήτης: Ξύπνησαν μνήμες στη βράβευση του αξιωματικού Νίκου Κοπάση | Photos+Video

Την προσφρορά και το έργο του Νίκο Κοπάση, του αξιωματικό που έζησε και αγωνίστηκε στη Μάχη της Κρήτης και από τότε αποτελεί πρότυπο αγωνιστή για το ποιόν και το ήθος του μέχρι σήμερα, επέλεξε να βραβεύσει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στην κεντρική τιμητική εκδήλωση για την 76η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Ακούστε τι δηλώνει ο Σφακιανός αγωνιστής της Μάχης της Κρήτης,

76 χρόνια μετά:

Σε συνδιοργάνωση με την 5η Ταξιαρχία Πεζικού-«V Μεραρχία Κρητών», το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων/Chania Film Festival έγινε και η πρώτη προβολή στην Ελλάδα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Beyond the Battalion”, των Νεοζηλανδών σκηνοθετών, Michael Havas και Julian Arahanga, με μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης και την συμμετοχή των Μαορί στην ιστορική Μάχη.

Ο σκηνοθέτης Michael Havas μίλησε στο zarpanews.gr για την πρώτη φορά που βρέθηκε στην Κρήτη, 42 χρόνια πρίν, αλλά και για τα συναισθήματά του σήμερα με την προβολή του ντοκυμαντέρ:«Πρωτοανακάλυψα πριν από 42 χρόνια την ιστορία της Κρήτης σε συνδυασμό με της Νέας Ζηλανδίας και σήμερα νοίωθω να κλείνει ένας κύκλος, όλα να μπαίνουν στη θέση τους.

Όταν πρωτοήρθα δεν είχα ιδέα για το δέσιμο που είχαν οι Κρητικοί με τους Νεοζηλανδούς και ξαφνιάστηκα θετικά για την υποδοχή που εξέλαβε, νιώθοντας παράλληλα ταπεινός παρότι μορφωμένος. Όταν επέστρεψα στην πατρίδα μου (Νέα Ζηλανδία) αποφάσισα να αφιερώσω το έργο μου για να καταδείξω τη σχέση αυτή.

Όταν έκανα την πρώτη ταινία το 70′ απευθυνόμουν στους πρωταγωνιστές της μάχης. Σήμερα μιλάω στα παιδιά και τα εγγόνια αυτών των μαχητών και αυτό είναι και το βασικό μύνημα της ταινίας.

Κατανοώ τη σημαντικότητα της Μάχης της Κρήτης για την κρητική ταυτότητα, αλλά είναι εξίσου σημαντική για την ταυτότητα των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία.» Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο Πνευματικό κέντρο για την τιμητική αυτή εκδήλωση, με την περηφάνεια και την συγκίνηση να περισσέυουν.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης δήλωσε για την Επέτειο: «Πέρασαν ήδη 76 χρόνια. Η παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοι μας και οι σύμμαχοι που πολέμησαν, μεταδίδει το μύνημα να συνεχίσουμε τον αγώνα σε άλλα μέτωπα για την πλήρη ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Αυτό πρέπει να μαθαίνουμε στους νέους, αυτό πρέπει να θυμόμαστε οι παλιότεροι. Ενότητα και αγώνας!»

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα