Κρήτη | Τις «πληγές» του μετρά το Λασίθι από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Εκατοντάδες στρέμματα δάσους, χορτολιβαδικής έκτασης και αγροτικών καλλιεργιών έγιναν στάχτη από τις δύο μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου στους Πεύκους Σητείας και στην Ανατολή Ιεράπετρας.

Η κινητοποίηση τόσο των πυροσβεστικών υπηρεσιών όσο και του κόσμου και των εθελοντών διασωστών, ήταν άμεση και για άλλη μια φορά, βοήθησε πολύ στο να αποφευχούν τα χειρότερα.

Μάλιστα με σωστό σχεδιασμό από πλευράς Πυροσβεστικών υπηρεσιών κρατήθηκε αρχικά η φωτιά στους Πεύκους, και απ΄τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στην Ανατολή δόθηκε

μεγάλη μάχη για να σωθεί αρχικά το χωριό αλλά και να μην φτάσει η φωτιά στα θερμοκήπια.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούσαν επί ώρες υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και με ανέμους 8 -9 μποφόρ.

Καθοριστική για την εξέλιξη της πυρόσβεσης ήταν και η συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου το οποίο για πρώτη φορά σταθμεύει στην Κρήτη και στο αεροδρόμιο της 115ης Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή Κρήτης του Π.Σ Γιάννη Μαραγκάκη που μίλησε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη, στην Ανατολή Ιεράπετρας έχουν αποτεφρωθεί 700 στρέμματα από τα οποία τα 500 είναι δασική έκταση και τα 350 γεωργική, ενώ στη Σητεία η καμμένη γη είναι 800 στρέμματα από τα οποία τα 700 είναι χορτολιβαδική και τα 100 είναι δάσος.

Στην περιοχή οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν όσο χρειαστεί μέχρι να σβήσει και η τελευταία σπίθα, κάτι που ίσως κρατήσει μέχρι και για δέκα ακόμα μέρες, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν τις καταστροφικές πυρκαγιές
Στο μεταξύ άμεσα πρέπει να γίνουν ενέργειες για την υδροδότηση της περιοχής αφού τα κατεστραμμένα δίκτυα είναι πολλά.

Η πυρκαγιά στους Πεύκους Σητείας, ξέσπασε σε σημείο που είχε ξανακαεί και είχε χαμηλή βλάστηση, ενώ ο άερας αν και πολύ ισχυρός είχε κατεύθυνση που βοηθούσε στο να μην υπάρχει μεγάλη εξάπλωση.

Στην Ανατολή Ιεράπετρας οι εικόνες είναι απογοητευτικές καθώς η ζημιά που υπέστη το φυσικό κάλλος της περιοχής είναι μεγάλη. Επιπλέον καταστροφές καταγράφονται και σε αρκετά χιλιόμετρα αρδευτικού δικτύου ενώ μικρότερες είναι αυτές στο δίκτυο της ύδρευσης.

Η αντικατάσταση του δικτύου άρδευσης θα είναι προτεραιότητα γιατί οι αγρότες θα πρέπει να ποτίσουν τις καλλιέργιές τους, ενώ θα ζητηθεί η βοήθεια και της Περιφέρειας Κρήτηςώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση του δικτύου όπως είχε γίνει και πέρυσι στην φωτιά που είχε εκδηλωθεί και πάλι στην Ανατολή.

ekritigr

Keywords
Τυχαία Θέματα