Κρήτη | Πραγματοποιήθηκε η έκθεση «Φεστιβαλ Πολιτισμού, Μνημεία και Πόλη»

Tην Παρασκευή 16 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στον ενετικό Ναό του Αγιου Φραγκίσκου- Προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου επιστημονική συνάντηση με θέμα «Φεστιβαλ Πολιτισμού, Μνημείακαι Πόλη: ένας διάλογος σε εξέλιξη» οργανωμένη από το Ερευνητικό Εργαστήριο Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του Πολτεχνείου Κρήτης με υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη, τον Δήμο Ρεθύμνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Στην

εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι έρευνες που εκπονήθηκαν στο πλαίσο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Αμαλίας Κωτσάκη μελέτησαν τη σημασία των φεστιβάλ για τις περιοχές στις οποίες πραγματοποιούνται. Συμμετείχαν : Αντώνης Ανουσάκης, Μαρία Βολικού, Ισαβέλλα Βούρου, Μαριέττα Ζησιμάτου, Ελένη Κουνδουράκη, Μαρία Κουνδουράκη, Κατερίνα Μεσαριτάκη, Ηλίας Μιχαλογιάννης, Γιάννα Σβέτς και Όλγα Τσουτσουδάκη.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή της Πέπης Μπριλιράκη – Προέδρου της ΚΕΔΗΡ , Αναστασίας Τζιγκουνάκη – Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων ρεθύμνου, Δημήτρη Μιχελογιάννη – Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για την Ανάπτυξη, Μάνου Τσάκωνα, αρχιτέκτονα Δήμου Ρεθύμνης και Αμαλίας Κωτσάκη. Τα φεστιβάλ πολιτισμού αποτελούν διεθνώς μοχλούς τουριστικής ανάπτυξης αλλά και γενικότερης ανάδειξης των πόλεων που τα φιλοξενούν συμβάλλοντας στην αναγνωρίσιμότητά τους. Τις περισσότερες φορές συνδέονται με χαρακτηριστικά μνημεία των πόλεων συνεισφέροντας στην προστασία και αξιοποίησή τους.

Σύμφωνα με την κ. Κωτσάκη, η οποία επέβλεψε τις έρευνες των μεταπτυχιακών φοιτητών : «Σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται φεστιβάλ σε πόλεις αλλά και μικρότερους οικισμούς επιτελώντας ένα σημαντικό πολιτιστικό και τουριστικό ρόλο άρρηκτα συνεδεδεμένο με τα μνημεία και με τον κτιριακό πλούτο της χώρας και αναπτύσοοντας έναν εξόχως ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στα φεστιβάλ, τα μνημεία και την πόλη.

Στις έρευνες διερευνήθηκε αν είναι τα μνημεία που προκάλεσαν τη διοργάνωση των φεστιβάλ ή αν κάποιοι άλλοι οραματίστηκαν το φεστιβάλ και αυτό οδήγησε στην αναζήτηση μνημείων που θα μπορούσαν να το φιλοξενήσουν. Αναζητήθηκε ο χαρακτήρας των μνημείων και η σχέση τους με την πόλη και ασφαλώς η αλληλεπίδραση του φεστιβάλ σε μια πόλη αλλά και το πώς τα μνημεία επιδρούν σε αυτό. Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι τα φεστιβάλ πόλης συμβάλλουν καταλυτικά στην αποκατάσταση, αναστήλωση και επανάχρηση των μνημείων και επίσης πλέον ότι τα φεστιβάλ δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένους χώρους αλλά διαχέονται σε όλη την πόλη. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τι συνεπάγεται εξωραϊσμό σημείωντης πόλης αθέατων αλλά και των διαδρομών που τα συνδέουν.

Στην τομή του τουρισμού και του πολιτισμού τα φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να παίξουν καθοριστικό ρόλ, πολιτισμικά και οικονομικά. Αυτό όμως προύποθέτει συστηματική αποτίμηση της συμβολής τους σε κάθε απίπεδο, των προβλημάτων που ταυτόχρονα προκαλούν καθώς και τον κίνδυνο κατάχρησης ή υποβισβασμού της πολιτιστικής τους ποιότητας και αποστολής».

Όπως ανέφερε η κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, έχει ξεκινήσει μια προσπάθει από το το Ινστιτούτο Στατιστικής της UNESCO το οποίο δίνει τη δυνατότητα να καταγράφονται τα εργαλεία, οι καλές πρακτικές και τα κενά που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο και πως μπορούν να γίνονται αυτές οι καταγραφές, ώστε να αξιολογείται το κοινωνικό αντίκτυπο, οι κοινωνικές επιπτώσεις, οι τεχνικές μετρήσεων και ενημέρωσης δεδομένων, ώστε μέσα από αυτά να βλέπουμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε ή να προσεγγίσουμε νέες διαστάσεις σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που προάγουν και προβάλλουν τον πολιτισμό κάθε τόπου.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα