Καλαμάτα: Φυλάκιση σε πολίτη για το «δεν πληρώνω» στα διόδια

Στη φυλακή οδηγείται Καλαματιανός που δεν πλήρωνε διόδια στο δρόμο Καλαμάτα – Τρίπολη – Κόρινθος και δήλωσε αδυναμία να πληρώσει τα 560 ευρώ πρόστιμα και να εξαγοράσει τις 35 ημέρες φυλακής συν τα έξοδα της δίκης, που επιδίκασε το πρωί της Τετάρτης το Πταισματοδικείο Καλαμάτας. «Εκδικητικότητα εις βάρος των πολιτών» καταλογίζει στους δικαστικούς λειτουργούς ο ΣΥΡΙΖΑ

Μεσσηνίας. Αντιδράσεις και από τα λοιπά κόμματα της αριστεράς.

Σύμφωνα με το Eleftheriaonline, Κατά τη διάρκεια της δίκης ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η επιβολή διοδίων δεν συνάδει με το Σύνταγμα, κατηγορώντας τόσο την πρόεδρο της έδρας όσο και την εκπρόσωπο της Αστυνομίας -και κατήγορο- ότι το παραβιάζουν και δεν υπερασπίζονται τον λαό.

Υπενθυμίζουμε ότι το κίνημα “Δεν πληρώνω”, στις συγκεντρώσεις του οποίου συμμετείχαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (κάποιοι έχουν αποχωρήσει σήμερα από το κυβερνών κόμμα) είχε παρακινήσει πολλούς οδηγούς να μην πληρώνουν στα διόδια. Μάλιστα πολλά Σαββατοκύριακα μέλη του κινήματος άνοιγαν τα διόδια προτρέποντας τους οδηγούς να περάσουν δωρεάν. Οι κοινοπραξίες όμως που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους έστειλαν ειδοποιήσεις σε πολλούς οδηγούς που περνούσαν χωρίς να πληρώσουν και όσοι αρνούνται να καταβάλουν τα διόδια και τα πρόστιμα οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Η απόφαση του πταισματοδικείου Καλαμάτας, να επιβάλλει ποινή 42ημερης φυλάκισης σε άνεργο συμπολίτη μας, ο οποίος δεν πλήρωσε πριν δυο χρόνια τα διόδια και, η εξάντληση της αυστηρότητας της δικαιοσύνης, μας προκαλεί έντονο προβληματισμό. Για εμάς σαφώς και η δικαιοσύνη έχει την ανεξαρτησία της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραμένει εκτός κριτικής.

Τέτοια φαινόμενα για εμάς είναι άκρως ανησυχητικά, εμπεριέχουν εκδικητικότητα εις βάρος των πολιτών, δεν έχουν την ηθική νομιμοποίηση της κοινωνίας και μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.

Εμείς μαζί με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, θα συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη για την μείωση των διοδίων, έτσι ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών. Ο αγώνας για το δικαίωμα στην μετακίνηση είναι κάτι που αφορά όλους τους πολίτες, κι εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στηρίζουμε τους αγώνες για τα δικαιώματα, με τελικό στόχο την έξοδο της χώρας μας από την επιτροπεία και την κρίση.

Αντίδραση όμως είχαμε και από την τοπική του ΚΚΕ που αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Το Πταισματοδικείο Καλαμάτας επέβαλε ποινή φυλάκισης σε Καλαματιανό, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει πρόστιμο που του είχε επιβληθεί λόγο άρνησης πληρωμής διοδίων.

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την συγκεκριμένη απόφαση και την χαρακτηρίζει απαράδεκτη. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν αναιρεί του νόμους της ΝΔ που ποινικοποιούν την άρνηση πληρωμής διοδίων, αλλά τους εφαρμόζει.

Αυτό το περιστατικό προστίθεται σε μια σειρά διώξεων, μηνύσεων και καταδικαστικών αποφάσεων σε αγωνιστές, απεργούς, συνδικαλιστές, που είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται.

Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτεί συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, χέρι – χέρι με την ένταση της καταστολής.

Ο λαός πρέπει σήμερα να οργανωθεί και μέσα από την συλλογική του πάλη να σπάσει την τρομοκρατία, διεκδικώντας την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του».

Την ώρα που οι μνημονιακές κυβερνήσεις ξεπουλούν τη χώρα, η αυστηρότητα της δικαιοσύνης εξαντλείται στο κυνήγι των απλών πολιτών

Αντίδραση είχαμε και από τη Λαϊκή Ενότητα: «Η Λ.Α.Ε. καταγγέλλει την αναλγησία και την υποκρισία της κυβέρνησης. Σήμερα στην Καλαμάτα καταδικάστηκε σε 42 ημέρες φυλάκιση ο άνεργος πολίτης, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει το αντίτιμο για τη διέλευση των διοδίων. Την ώρα που οι μνημονιακές κυβερνήσεις ξεπουλούν τη χώρα και οι μεγαλοφειλέτες προστατεύονται, η αυστηρότητα της δικαιοσύνης εξαντλείται στο κυνήγι των απλών πολιτών.

Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη για άλλη μια φορά αποδεικνύονται τα θύματα των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Η Λ.Α.Ε. εκφράζει την αλληλεγγύη της στον άδικα καταδικασθέντα συμπολίτη μας Στράτο Δασκαρόλη ,την οποία εξέφρασε και έμπρακτα σήμερα στο δικαστήριο με την παρουσία μελών της και δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Αντιδράσεις από ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Για τη φυλάκιση του Καλαματιανού που οδηγήθηκε στη φυλακή εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας η Τοπική Επιτροπή Μεσσηνίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία -όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων- “καταγγέλλει τη φυλάκιση του αγωνιστή του κινήματος ενάντια στα διόδια που αποφάσισε το Πταισματοδικείο Καλαμάτας, για την αδυναμία του να πληρώσει τα ογκώδη πρόστιμα που του επιβλήθηκαν για την ελεύθερη διέλευση από τα διόδια των εθνικών δρόμων. Τα διόδια που ο εργαζόμενος λαός έχει χρυσοπληρώσει και πληρώνει καθημερινά για να θησαυρίζουν οι κρατικοδίαιτοι καπιταλιστές μεγαλοεργολάβοι”.

Με την ίδια ανακοίνωση, η Τ.Ε. Μεσσηνίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητεί “κατάργηση των διοδίων και ελεύθερη κυκλοφορία σε όλους τους αυτοκινητόδρομους”.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα