Φάρμακο για τη ναυτία δημιουργεί ελπίδες θεραπείας της άπνοιας ύπνου

Ένα δοκιμασμένο φάρμακο κατά της ναυτίας ίσως αποτελεί μια νέα θεραπευτική επιλογή κατά της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο και του Πανεπιστημίου Northwestern στο ετήσιο συνέδριο SLEEP 2017, στη Βοστόνη.

Ερευνητές των δύο αμερικανικών πανεπιστημίων ανακάλυψαν ότι η δροναβινόλη, που κυκλοφορεί περισσότερα από 25 χρόνια για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού

σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, μπορεί να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από άπνοια ύπνου.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μία πολύ συχνή διαταραχή της αναπνοής και χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής (άπνοιες – υπόπνοιες) κατά τη διάρκειά του. Αφορά περίπου στο 5% του γενικού πληθυσμού. Ως άπνοια ορίζεται η διακοπή της ροής του αέρα στους αεραγωγούς που διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου θέτει τους πάσχοντες σε κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση και διαβήτη τύπου 2.

Στο πλαίσιο της μελέτης PACE οι ερευνητές χώρισαν ενήλικες ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου σε τρεις ομάδες. Η μια πήρε χαμηλής δόσης δροναβινόλη, η δεύτερη ομάδα υψηλότερη δόση και η τρίτη εικονικό σκεύασμα. Η χορήγηση της αγωγής γινόταν μια φορά την ημέρα πριν τον βραδινό ύπνο, για έξι εβδομάδες.

Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, η θεραπεία για έξι εβδομάδες με την υψηλή δόση δροναβινόλης (10 mg) συσχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα της άπνοιας ή της υπόπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειωμένη υποκείμενη υπνηλία και μεγαλύτερη συνολικά ικανοποίηση από τη θεραπεία. Ωστόσο, δεν βελτιώθηκε η ποσότητα του ύπνου ή της υποκείμενης υπνηλίας.

«Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για μια αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή κατά της άπνοιας ύπνου. Θα χρειαστούν εκτεταμένες κλινικές μελέτες πριν εδραιώσουμε πλήρως την βέλτιστη αγωγή για την αποφρακτική άπνοια ύπνου», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα