Επαναφορά της θανατικής ποινής θέλει ο Ερντογάν ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Την υποστήριξή του στην επαναφορά της θανατικής ποινής επανέλαβε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου.

«Κανένας προδότης της χώρας δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος, θα ξεριζώσουμε το κεφάλι των προδοτών που ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος» τόνισε με στόμφο ο τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία εάν

η Εθνοσυνέλευση υπερψηφίσει τη σχετική απόφαση.

Σε μία ομιλία που έβριθε θρησκευτικών αναφορών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τους «εχθρούς του έθνους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν άσπλαχνα τα πιο ισχυρά όπλα», σε αντίθεση με τους δικούς του, «που είχαν μόνο τη σημαία και την πίστη».

Σε αυτό το κλίμα, ο τούρκος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι πραξικοπηματίες που έχουν οδηγηθεί στη φυλακή πρέπει να φοράνε συγκεκριμένη φόρμα «όπως εκείνη στο Γκουαντάναμο».

Από τις 15 Ιουλίου του περασμένου έτους έχουν απολυθεί ή τεθεί σε υποχρεωτική αργία περίπου 150.000 άνθρωποι και έχουν συλληφθεί 50.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί και καθηγητές.

Η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα