Ένας στους έξι έχει κάνει φορολογική δήλωση | 40 ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας

Περίπου ο ένας στους έξι από τα 6,1 εκατ. των φορολογουμένων είχε υποβάλλει την φορολογική του δήλωση για το 2017 με την ΑΑΔΕ να έχει εκκαθαρίσει 1.059.178 δηλώσεις μέχρι και χθες Παρασκευή, 40 ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.

Από τις δηλώσεις που έχουν ήδη κατατεθεί η μια στις τρείς ( ποσοστό 33, 69% ) είναι χρεωστική, 170.479 (ποσοστό 16 ,20% ) είναι πιστωτικές με υποχρέωση επιστροφής φόρου 53.246.127 ευρώ ( μέση επιστροφή

φόρου 312 ,3 ευρώ ) και 527.384 δηλώσεις ( ποσοστό 50,11% ) είναι μηδενικές.

Ο μέσος φόρος για τις 354.577 χρεωστικές δηλώσεις διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 710 ευρώ .

Αν και η ταχύτητα υποβολής δηλώσεων είναι παρόμοια με αυτήν του 2016 ο μέσος φόρος της περασμένη χρονιά ήταν σημαντικά μικρότερος, αφού δεν ξεπερνούσε τα 430 ευρώ ανά δήλωση κάτι που θεωρείται φυσιολογικό μετά την πρώτη μείωση του αφορολόγητου από τα 9505 ευρώ στα 8636 ευρώ.

Παρά την αναδρομική ισχύ του νόμου από την 1/1/2016 η αυξημένη παρακράτηση για μισθωτούς και συνταξιούχους ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου του περασμένου έτους . Ωστόσο υπήρχε από την αρχή πρόβλεψη ότι η διαφορά παρακράτησης του πρώτου εξαμήνου θα εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 οι οποίες είναι φανερό μέχρι τώρα έρχονται «φουσκωμένες».

Εκτός από το αφορολόγητο φετινές δηλώσεις φέρνουν επιβαρύνσεις

-Στους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρους από το 75% το 2016 στο 100%.

-Στις επιχειρήσεις που θα φορολογηθούν φέτος με φορολογικό συντελεστή 29% αντί 26% του 2016.

Σε τρεις δόσεις και φέτος

Αν δεν δοθεί παράταση και φέτος όσοι έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά θα κληθούν και φέτος να καταβάλουν τον φόρο τους σε τρεις διμηνιαίες δόσεις : Την πρώτη στα τέλη Ιουλίου την δεύτερη στα τέλη Αυγούστου και την Τρίτη στα τέλη Οκτωβρίου .

Η δήλωση θα μπορεί από φέτος να γίνεται μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) ή από το γνωστό ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων (www. gsis.gr) και θα έχει από φέτος τρείς επιπλέον δυνατότητες.

Η πρώτη από αυτές είναι ότι το σύστημα θα προτείνει με αναδυόμενο παράθυρο την δήλωση από τον φορολογούμενο αριθμού τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ ο οποίος δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις πιστωτικές δηλώσεις αλλά και για μελλοντικούς συμψηφισμούς και επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων τα φόρων .

Η δεύτερη είναι ότι η νέα εφαρμογή έχει συμβατότητα με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές εκτός υπολογιστών . Θεωρητικά δηλαδή θα μπορούμε να κάνουμε τη δήλωση και από έξυπνο κινητό τηλέφωνο ( με σύνδεση στον ιντερνέτ ) ή τα τάμπλετ.

Η τρίτη είναι ότι για πρώτη φορά θα επιτρέπεται από το σύστημα η ξεχωριστή εκκαθάριση δηλώσεων συζύγων με διαφορετική φορολογική κατοικία ( αν παράδειγμα ο ένας από τους δύο έχει φορολογική κατοικία στο εξωτερικό) .

enikonomia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα