Χανιά | Σημαντικά ζητήματα της πόλης στο επίκεντρο σύσκεψης Βάμβουκα – βουλευτών

Η επαναφορά του αιτήματος διεκδίκησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, το έργο συντήρησης και ανάδειξης στην Δημοτική Αγορά, η κατασκευή οκτώ νέων σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ και άλλα σημαντικά ζητήματα της πόλης των Χανίων βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δήμο Χανίων μεταξύ του Δημάρχου Τάσου Βάμβουκα και των τεσσάρων βουλευτών του νομού, Γιώργου Σταθάκη, Παύλου Πολάκη, Βάλιας Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου, συζητήθηκε επίσης

ο νέος κανονισμό παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων η εφαρμογή του οποίου έχει ξεκινήσει ενώ παρουσιάστηκε και ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, που αφορά την αντικατάσταση των κατασκευών – σκιαδίων, που έχουν κριθεί αυθαίρετες στο Ενετικό Λιμάνι.

Υποδομές

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αρχικά πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Δήμαρχο Χανίων αναφορικά με ζητήματα υποδομών και συγκεκριμένα της κατασκευής των 8 νέων σχολικών μονάδων και της ανάπλασης του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., που ως ολοκληρωμένη πρόταση έχει κατατεθεί από τον Δήμο προς τη διυπουργική επιτροπή, η οποία και αναμένεται να λάβει τη σχετική απόφαση το προσεχές διάστημα.

Επίσης, τέθηκε το σημαντικό ζήτημα της κατασκευής νέου κυττάρου ταφής απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., το οποίο αναμένεται να ενταχθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στο ΕΣΠΑ, για το οποίο ο Δήμαρχος Χανίων έλαβε εκ νέου τη διαβεβαίωση από τον κ. Σταθάκη ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα εξαιρετικά επείγον.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, που έθεσαν όλοι οι παριστάμενοι, ήταν η άμεση παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων, σε συμφωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να ικανοποιηθεί μία απαίτηση πολλών ετών της κοινωνία των Χανίων. Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν πρακτικοί τρόποι που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να φτάσουμε σύντομα σε αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος έθεσε ένα ακόμα ζήτημα, που συνδέεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και αφορά τη διεκδίκηση της παραχώρησης στον Δήμο Χανίων του κτηρίου των Ιταλικών Στρατώνων (πρώην Πολεμικό Μουσείο). Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βάμβουκας ήδη έχουν γίνει από μέρους του επαφές με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, ενώ για το εν λόγω ζήτημα έχει στείλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο. “Πρόκειται για ένα ιστορικό – εμβληματικό κτήριο της πόλης μας, που είναι σεισμόπληκτο και βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Το κτίριο αυτό ωστόσο είναι κατάλληλο να αποτελέσει στο μέλλον το Δημαρχείο της πόλης μας, ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και το Πολεμικό Μουσείο, που ανήκει στα Χανιά και τα εκθέματά του, που έχουν μεταφερθεί σε αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από πλευράς του Δημάρχου Χανίων στο ζήτημα του ποδηλατοδρομίου στο Ακρωτήρι αλλά και στο σχέδιο ανάδειξης του δυτικού μετώπου της πόλης των Χανίων από τη Ν. Χώρα έως το πάρκο των Αγ. Αποστόλων, καθώς επίσης έγινε αναφορά στο θέμα του Φρουρίου του Ιτζεδίν και των Νεωρίων.

Δημοτική Αγορά

Αναφορικά με τη Δημοτική Αγορά ο κ. Βάμβουκας ενημέρωσε ότι έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη, ενώ “στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε διαδικασία καθορισμού του τρόπου κατασκευής του έργου, ώστε να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ανακατασκευής και να διευκολυνθεί η εκκένωση από τους καταστηματάρχες. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε από όλους τους παρισταμένους τα διαθέσιμα 5 εκατ. ευρώ πρέπει να παραμείνουν στον κωδικό του Υπουργείου”.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα