Χανιά | Ο Γιώργος Κονταξάκης γράφει για τη νέα σχολική χρονιά

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της φέρνει νέες ελπίδες, οράματα και στόχους για τους μαθητές μας!

Μια ολόκληρη κοινωνία μοιάζει να παρασύρεται απ’ αυτό το νέο ταξίδι των παιδιών. Οι γονείς περήφανα ετοιμάζουν τις σάκες των μαθητών κρύβοντας έντεχνα την αγωνία τους, οι δάσκαλοι έτοιμοι από καιρό στη θέση τους να μεταλαμπαδεύσουν γνώση και τρόπους σκέψης στο νέο αίμα της Ελλάδας, τα βιβλιοπωλεία ασφυκτικά γεμάτα με όλα τα απαραίτητα σχολικά είδη

που θα χρειαστούν για να βοηθήσουν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας…

Αυτή η εικόνα, σχεδόν ίδια κάθε χρόνο, φέρνει στο νου, σ’ εμάς τους μεγαλύτερους, αναμνήσεις και μια γλυκιά νοσταλγία του παρελθόντος: τότε που ήμασταν κι εμείς παιδιά και το μόνο που σκεφτόμασταν ήταν το αντάμωμα με τους φίλους μας, ο βαθμός στα διαγωνίσματα, η επιβράβευση του δασκάλου, η μπάλα στο διάλειμμα…

Αυτό είναι η όμορφη εικόνα του σχολείουκαι θα ήθελα έστω και ουτοπικά να μείνω σ’ αυτή, μιας και σήμερα δεν χρειάζεται να κάνουμε αναφορά σε όλα εκείνα τα αρνητικά σημεία τριβής που προκαλούν δυσλειτουργίες στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Γι’ αυτά άλλωστε έχουμε καιρό μπροστά μας, τα έχουμε ξαναπεί, αλλά δυστυχώς κάποιοι υπεύθυνοι κάνουν ότι δεν τα ακούν.

Εύχομαι λοιπόν σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες καλή σχολική χρονιά, πρόοδο, προσήλωση στους στόχους τους και δημιουργικό πείσμα στη μαθητεία τους! Στους δασκάλους καλή δύναμη και κουράγιο ν’ αντέξουν κι αυτή τη χρονιά παρόλα τα εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι. Τέλος, στους γονείς- άλλωστε είμαι και εγώ γονέας τριών παιδιών- εύχομαι να δουν να μεγαλώνουν ελεύθερους ανθρώπους, σκεπτόμενους που θα αριστεύουν σε κάθε τι που θα καταπιάνονται!

Το λέω συνεχώς και θα το ξαναπώ: τα παιδιά είναι το μέλλον, ας τα αφήσουμε να πεισμώσουν δημιουργικά, ας τους δώσουμε τα κίνητρα και τη δυνατότητα να προχωρήσουν μπροστά την κοινωνία.

Γιώργος Γ. Κονταξάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα