Χανιά | Μεγάλο ενδιαφέρον για τους δασικούς χάρτες: Τι πρέπει να ξέρουν οι πολίτες | Photos

Με τις καρέκλες τους… στα χέρια ανέβαιναν οι πολίτες στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων που αποδείχτηκε πολύ μικρός για να φιλοξενήσει την εκδήλωση παρουσίασης των Δασικών Χαρτών από την Διεύθυνση Δασών.

Θυμίζουμε πως η ανάρτηση των χαρτών για τους δήμους Χανίων και Γαύδου έχει ολοκληρωθεί ενώ από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 3 Απριλίου οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους, για περιοχές για τις οποίες διαθέτουν πράξεις αποχαρακτηρισμού.

Για την εξυπηρέτηση του κόσμου, για όλο αυτό το διάστημα στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών θα λειτουργούν αυτοτελή γραφεία

υποστήριξης ανάρτησης δασικών χαρτών στο ισόγειο, καθημερινά 8 το πρωί με 4 το απόγευμα.

Η ανάρτηση των χαρτών για το υπόλοιπο του νομού Χανίων θα γίνει με το νέο έτος.

Μικροπροβλήματα και αισιοδοξία

Σε δήλωση της πριν την έναρξη της εκδήλωσης, η προϊσταμένη της διεύθυνσης δασών, Πολύμνια Σκλαβάκη, παραδέχτηκε πως έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από την ανάρτηση των χαρτών, κάλεσε όμως τους πολίτες να μην ανησυχούν και να απευθυνθούν στην υπηρεσία προσκομίζοντας όλα τα στοιχεία τους και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να αδικηθεί κανείς.

Όπως εξήγησε έχουν δημιουργηθεί μεμονωμένα προβλήματα από πράξεις χαρακτηρισμού που δεν είναι περασμένες «όμως δεν έχει αλλάξει κάτι στο νομικό πλαίσιο». «Έτσι κι αλλιώς, ο χάρτησς του 45 είναι αυτός που λαμβάνεται υπόψη για ο,τιδηποτε ζητούν οι πολίτες από την υπηρεσία μας. Να πούμε λοιπόν ότι ένας κυρωμένος δασικός χάρτης διευκολύνει τα μέγιστα τις διαδικασίες και μειώνει τους χρόνους εξυπηρέτησης» προσέθεσε.

«Καλύτερα ένας ελλιπής δασικός χάρτης, παρά καθόλου χάρτης» σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι χάρτες θα αποτελέσουν «ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, ώστε να ξέρουμε που σχεδιάζουμε και τι σχεδιάζουμε ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετούν τον πολίτη, μειώνοντας τον χρόνο επικοινωνίας με την υπηρεσία και την γραφειοκρατία (…) ποιοι χώροι θα είναι πράσινοι, ποιοι θα είναι γεωργικοί ποιοι θα πρέπει να αλλάξουν χρήση. Ακόμη, μέσα από την διαδικασία θα φανεί αν υπάρχει ανάγκη για πληρέστερες νομοθετικές ρυθμίσεις».

Παράλληλα, εκτίμησε πως «Υπάρχει ο χρόνος για να προβληματιστούμε, να δούμε πιθανά ελλείμματα, νομοθετικές ρυθμίσεις να προτείνουμε λύσεις τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών και τέλος την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους» ενώ διαβεβαίωσε πως ξεκινά σήμερα μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να μην μείνει κανείς πολίτης που δεν θα γνωρίζει την διαδικασία.

Όλη η Γαύδος ένα… δάσος!

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε η Δήμαρχος Γαύδου, Γκέλλυ Καλλίνικου, η οποία γνωστοποίησε πως το νησί έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση σε ποσοστό… 90%

«Δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε, ξέραμε ότι μετά την ερημοποίηση του νησιού μετά την κατοχή έχει δασώσει μία πολύ μεγάλη έκταση, σχεδόν έχει ανατραπεί ο χάρτης του ’45 όσον αφορά τα αγροτικά και τα δασικά. Είμαστε σε μία πολύ καλή συνεργασία με το δασαρχείο από την αρχή της διαδικασίας. Από την δική μας πλευρά επειδή δεν υπήρχε ενημέρωση εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις στο νησί που δεν συνάδουν με την δασική νομοθεσία. Είμαι σίγουρη πως θα βρούμε έναν τρόπο να συνυπάρξουμε χρησιμοποιώντας τον δασικό χάρτη ως αναπτυξιακό εργαλείο» ανέφερε, σε δήλωσή της πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Από τον Δήμο Χανίων ούτε ο Δήμαρχος ούτε ένας αντιδήμαρχος βρέθηκαν στην εκδήλωση, κάτι που σχολιάστηκε από τους παρευρισκόμενους.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα