Χανιά | Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να σώσει τα βρέφη από νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης στα βρέφη υψηλού κινδύνου επισημάνθηκε ιδιαίτερα κατά την σημερινή πρώτη ημέρα του επιστημονικού συνεδρίου της ΕΛΕΠΑΠ, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά. Το συνέδριο με θέμα «Σύγχρονα δεδοµένα στην Πρώιµη Παρέµβαση» που διοργανώνει η ΕΛΕΠΑΠ Χανίων γίνεται με την αφορμή της συμπλήρωσης 80 ετών λειτουργίας της ΕΛΕΠΑΠ και με ομιλητές εξέχοντες γιατρούς από τα Νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας

αλλά και εκπροσώπους φορέων που διαχειρίζονται παιδιά και ενήλικες με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.Πρώρα και άρρωστα μωρά: Οι μαχητές της ζωής

Στις ομάδες νεογνών υψηλού κινδύνου αναφέρθηκε στην παρουσίασή της η νεογνολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γεωργία Γκίκα. Η κα Γκίκα, τόνισε πως το πολύ χαμηλό βάρος γέννησης (ιδιαίτερα κάτω του 1,5 κιλού) και ο πρώρος τοκετός (ιδιαίτερα πριν τις 32 εβδομάδες) αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για νευρολογικά κατάλοιπα. Αναφέρθηκε σε μια σειρά προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε μία κύηση υψηλού κινδύνου τόσο προγεννητικά, όσο και κατά τον τοκετό και μετά την γέννηση εξηγώντας πως η έγκαιρη έναρξη της παρέμβασης πριν την εκδήλωση της διαταραχής μπορεί να αποτελέσει πρόγραμμα πρόληψης ή θεραπείας.

«Τα μωρά αυτά είναι μαχητές. Ξέρουν ότι τίποτα δεν θα τους χαριστεί, ακόμα και η ίδια η ζωή» είπε κλείνοντας, συγκινώντας το ακροατήριο.

Την ανάγκη για συνεργασία μιας ευρείας επιστημονικής ομάδας ώστε να παρέχεται στα μωρά αυτά συνολική και γρήγορη υποστήριξη, ανέδειξε στην παρουσίασή του ο παιδονερυρολόγος επιμελητής στην ΜΕΘ νεογνών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Γιώργης Νιωτάκης.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε με παρουσίαση των νεώτερων δεδομένων στον αυτισμό, σε στρογγυλό τραπέζι με προέδρους τους Αριστείδη Κανιτσάκη και Αριστείδη Στουρνάρα, ενώ αύριο οι εργασίες συνεχίζονται από τις 9:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Αίθουσα «Γιώργος Μανουσέλης»

Νωρίτερα το μεσημέρι σε κλίμα έντονης συγκίνησης στην ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, δόθηκε το όνομα του επί 12 ετών προέδρου, Γιώργου Μανουσέλη, στην αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης.

Η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, Μαριάννα Μόσχου, μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τον εκλιπόντα και την τεράστια προσφορά του στο έργο της ΕΛΕΠΑΠ.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα