Χανιά | Για αδιαφάνεια κατηγόρησε τον Βάμβουκα ο Σαρρής

Για πρακτικές αδιαφάνειας και έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου, κατηγόρησε την δημοτική αρχή ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πρωτοβουλία Πολιτών- Πρώτα ο Άνθρωπος κ. Γιάννης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε σε δύο θέματα του δήμου Χανίων, και συγκεκριμένα, στην κατασκευή των οκτώ σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ καθώς και στην αναβάθμιση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών και στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Ο κ. Σαρρής σε ότι αφορά τις σχολικές

μονάδες είπε πως τα τελευταία επτά χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί σχολείο στα Χανιά και σημείωσε πως η συνολική πρόταση του δήμου είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Αυτό που όμως επεσήμανε λέγοντας πως θέλει μεγάλη προσοχή είναι οι όροι των συμβάσεων που θα υπογράψει η δημοτική αρχή με τον ιδιώτη.

Καταλήγοντας τόνισε πως η θέση της παράταξης αρχικά είναι θετική σημειώνοντας όμως πως «η οριστική μας απάντηση θα δοθεί όταν έρθει προς ψήφιση η τελική σύμβαση, ώστε να δούμε τους οικονομικούς όρους της σύμβασης καθώς και τους όρους χρήσης των σχολείων

Σε ότι αφορά το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου ο κ. Σαρρής είπε ότι η θέση της παράταξης είναι πως πρέπει να παραχωρηθεί στο δήμο καθώς βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και αυτό πρέπει να γίνει χωρίς αντάλλαγμα.

Επεσήμανε πάντως πως αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε μπορεί να γίνει κάποια συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες και ανέφερε πως «ότι η οποιαδήποτε απόφαση για το χειρισμό της υπόθεσης πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου και συμμετοχικών διαδικασιών με την κοινωνία, ώστε ενωμένοι δημοτική αρχή, δημοτικές παρατάξεις και φορείς να προωθήσουμε μια κοινή πρόταση διεκδίκησης του στρατοπέδου προς όφελος των αναγκών των δημοτών.

Αποσπάσματα από την συνέντευξη τύπου του κ. Σαρρή:

«Η αδιαφάνεια και η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, σε σχέση με τις επιλογές και τις κινήσεις της δημοτικής αρχής που αφορούν τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου αλλά και την αντιμετώπιση του οξέος προβλήματος σχολικής στέγης στο Δήμο Χανίων, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά στους δημότες, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και στις υπηρεσίες του Δήμου ως προς τις πραγματικές προθέσεις της δημοτικής αρχής.

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Όσον αφορά το στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, πρακτικά είναι ανενεργό και η παραχώρησή του στο Δήμο Χανίων, για να δημιουργηθεί πάρκο και πνεύμονας πρασίνου που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, ήταν και είναι θέση του κινήματος που αναπτύχθηκε για τη διεκδίκησή του, αλλά και ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, το 2010. Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για το θέμα, προτείνουμε να γίνει άμεσα ειδική συνεδρίαση του ΔΣ με αποκλειστικό θέμα την απόδοση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην κοινωνία των Χανίων, όπου θα τεθούν ανοιχτά όλα τα ζητήματα:

Εξακολουθεί να ισχύει η παραπάνω θέση; Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους του υπουργείου Άμυνας μετά την πρόσφατη επίσκεψη στο δημαρχείο; Υπάρχει πρόταση για πολεοδόμηση ενός τμήματος του στρατοπέδου για να κτισθούν διαμερίσματα για διαμονή στρατιωτικών; Ποια είναι η άποψη της νομικής υπηρεσίας του Δήμου για το σημερινό νομικό καθεστώς που καθορίζει τους όρους παραχώρησης;

Ως Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος, επιμένουμε να προτείνουμε, με βάση τις σημερινές συνθήκες, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε ως ΔΣ αν εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τη διεκδίκηση ολόκληρου του στρατοπέδου χωρίς ανταλλάγματα. Αν πάλι κριθεί ότι νομικά είναι αδύνατον, να συζητήσουμε επίσης ανοικτά ποιες είναι οι προτάσεις που μπορούμε να καταθέσουμε στο ΔΣ. Όμως, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ως αφετηρία την παραχώρηση όλου του στρατοπέδου και από εκεί και πέρα πρέπει να συζητηθούν με την τεχνική υπηρεσία, την υπηρεσία δόμησης καθώς και με τη δασική υπηρεσία του Δήμου τα ανταλλάγματα που μπορούν να δοθούν, αφού τώρα με τον Καλλικρατικό δήμο έχουμε διαφορετικά δεδομένα από εκείνα που υπήρχαν παλαιότερα.

Πιστεύουμε ότι η οποιαδήποτε απόφαση για το χειρισμό της υπόθεσης πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου και συμμετοχικών διαδικασιών με την κοινωνία, ώστε ενωμένοι δημοτική αρχή, δημοτικές παρατάξεις και φορείς να προωθήσουμε μια κοινή πρόταση διεκδίκησης του στρατοπέδου προς όφελος των αναγκών των δημοτών.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Όσον αφορά τη σχολική στέγη: Στο ΔΣ καλούμαστε να πάρουμε θέση για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Προβλήματα που έχουν οξυνθεί από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, την υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης, την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες κ.λπ. Χωρίς, λοιπόν, να υποτιμάμε τη γενική πολιτική αντίληψη και πέρα από την καταγγελία των νεοφιλελεύθερων μοντέλων και του καπιταλισμού, χρειάζεται εν τω μεταξύ και παράλληλα να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις που να ανακουφίζουν τους δημότες από τις συνέπειες της παραπάνω κατάστασης.

Έτσι, ενώ διεκδικούμε να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, παράλληλα δεν αρνούμαστε την εργασία στον άνεργο συμβασιούχο, ούτε προτείνουμε στον άνεργο αναπληρωτή εκπαιδευτικό να μην αποδεχθεί την τοποθέτησή του σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ενώ δεν αποδεχόμαστε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τους φράκτες και τα κλειστά σύνορα, που αποτελούν το μίγμα εξόντωσης χιλιάδων θυμάτων σε στεριά και θάλασσα, παράλληλα στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους μετανάστες, που βρέθηκαν στον τόπο μας, προσπαθώντας να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσής τους.

Ανάλογα, λοιπόν, όταν εδώ και επτά χρόνια (με τεράστιες ευθύνες να κρύβονται πίσω από αυτό το γεγονός) έχει να κτισθεί νέο σχολείο στο Δήμο μας, όταν τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια είναι σε αθλία κατάσταση, με απαράδεκτες συνθήκες διεξαγωγής μαθημάτων ακόμα και σε αίθουσες προκάτ, διεκδικούμε το αυτονόητο: να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του και να δημιουργηθούν νέα σχολεία. Λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων και οικονομικής κρίσης, η θέση του υπουργείου είναι ότι τώρα δεν διαθέτει χρήματα για την ανέγερση σχολείων, αλλά ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δανεισμό από τράπεζες ή προγράμματα ΕΣΠΑ. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί δεν επιτρέπουν να δοθούν δάνεια από τις τράπεζες απευθείας στο υπουργείο, αλλά τα δίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες – αναδόχους των έργων ανέγερσης των σχολείων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το κόστος των σχολείων να είναι 3 και 4 φορές ακριβότερο για τους φορολογούμενους που θα ξεπληρώσουν τα δάνεια, ενώ εγείρονται τεράστια ζητήματα που σχετίζονται με τους όρους χρήσεις των σχολικών κτιρίων και τις συνθήκες λειτουργίας τους.

Το θέμα συνεπώς που τέθηκε στο Δ.Σ δεν ήταν μια θεωρητική – ιδεολογική συζήτηση για το ποιος συμφωνεί και ποιος διαφωνεί με τα ΣΔΙΤ. Το δίλημμα ήταν αν θα προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης στις δεδομένες συνθήκες μέσω ΣΔΙΤ. Εμείς, ως Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος, δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι με βάση την αναγκαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεχόμαστε καταρχάς να προχωρήσει τις διαδικασίες ο δήμαρχος, αλλά η οριστική μας απάντηση θα δοθεί όταν έρθει προς ψήφιση η τελική σύμβαση, ώστε να δούμε τους οικονομικούς όρους της σύμβασης καθώς και τους όρους χρήσης των σχολείων, ζητήματα στα οποία απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική διερεύνηση από το Δήμο.

Οι χειρισμοί, όμως, της δημοτικής αρχής μέχρι τώρα αποδεικνύουν αδιαφάνεια και προχειρότητα και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα:

Γιατί η ανάθεση της μελέτης προϋπολογισμού δόθηκε σε μια εταιρεία που με συνοπτικές διαδικασίες και πολύ πρόχειρα προϋπολόγισε το έργο; Γιατί ο δήμαρχος δεν συνεργάστηκε με την τεχνική υπηρεσία και την υπηρεσία δόμησης, για τον προϋπολογισμό και την κατάσταση των οικοπέδων που θα στεγαστούν τα σχολεία; Ποια είναι η άποψη της τεχνικής υπηρεσίας για τον προϋπολογισμό; Τα οικόπεδα είναι καθαρά ή υπάρχουν προβλήματα τα οποία χρειάζονται 2-3 χρόνια για να ξεπεραστούν; Ποια είναι η άποψη της υπηρεσίας δόμησης; Υπήρξε ουσιαστική και σε βάθος συνεργασία με τις διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης για τις επιλογές των σχολείων; Με ποια κριτήρια η δημοτική αρχή ενέταξε στο ίδιο πρόγραμμα την ανακαίνιση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, με ποια κριτήρια έγινε η οικονομική μελέτη και ποιοι θα είναι οι όροι που θα χρησιμοποιείται; Δεν μπορεί να απενταχθεί από το πρόγραμμα και να γίνουν οι εργασίες μέσω ΕΣΠΑ;

Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα αντιμετωπίστηκε εκ μέρους της δημοτικής αρχής σαν επικοινωνιακή ναυαρχίδα, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και για να καλύψει τις ολοένα και περισσότερο αναδυόμενες αντιφάσεις της παράταξης του δημάρχου. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνει μια ανοικτή και ουσιαστική συζήτηση στο ΔΣ με συμμετοχή των υπηρεσιών του δήμου και των διευθύνσεων εκπαίδευσης, ώστε δημοκρατικά και με ουσιαστικό διάλογο να καθορίσουμε τη στάση μας, για να ολοκληρώσουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης σχολικής στέγης.»

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα