Χανιά | Στο ΚΑΜ ο Αλέξης Τσίπρας για το φόρουμ για τα ενεργειακά νησιά | Photos

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10:30 οι εργασίες του φόρουμ για τα «καθαρή ενέργεια στα νησιά μας».

«Είμαστε εδώ όχι για να συζητήσουμε μόνο αλλλα για να πάρουμε αποφάσεις, για να κάνουμε μεγάλα βήματα. Λοιπόν, ας τα κάνουμε» τόνισε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του και διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση θα είναι αρωγός στην διαδικασία μετάβασης σε «καθαρές μορφές ενέργειας».

Το συνέδριο χαιρέτισαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, αρμόδιος για τη Δράση
για το Κλίμα και την Ενέργεια, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ η δεύτερη συνεδρία άνοιξε με ομιλία του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη.

Φθάνοντας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, ο Πρωθυπουργός εντυπωσιάστηκε από την μεγαλοπρέπεια του κτιρίου και ρώτησε τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα για την ιστορία του, τους τρόπους αξιοποίησης του και τις χρήσεις του.


Στο πλαίσιο του φόρουμ θα παρατεθεί μεσημεριανό στον χώρο του ΚΑΜ ενώ το δείπνο θα δοθεί στις 8 στο φρούριο Φιρκά.

Το πρόγραμμα του φόρουμ ΕΔΩ

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Δρακόντεια Μέτρα

Από νωρίς το πρωί και λόγω της επικείμενης άφιξης του πρωθυπουργού είχαν ληφθεί «δρακόντεια μέτρα ασφαλείας» στην περιοχή γύρω από το Ενετικό Λιμάνι, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους γύρω δρόμους.

Η πλατεία Κατεχάκη είχε αποκλειστεί ενώ έξω από το κτήριο του ΚΑΜ είχε στηθεί ανιχνευτής μετάλλων.

Στο μεταξύ το φόρουμ έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρων όχι μόνο των ελληνικών αλλά και ξένων ΜΜΕ λόγω της συμμετοχής νησιωτικών περιφερειών από όλη την Ευρώπη (Σικελία, Μάλτα).

Μια δίκαιη δέσμευση για «καθαρή ενέργεια»

«Μια δίκαιη δέσμευση ότι θα υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση την μετάβαση των νησιωτικών περιφερειών σε μορφές ενέργειας, φθηνότερες, «πράσινες», «καθαρές» και σε επάρκεια» ζήτησε από τα Χανιά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Σε δήλωσή του προσερχόμενος στο φόρουμ, τόνισε πως το ζητούμενο είναι το πώς θα κάνουμε τα νησιά μας ενεργειακά αυτάρκη. «Είναι το πρώτο φόρουμ που γίνεται στα Χανιά σήμερα και γι’ αυτό έχουμε καλέσει δημάρχους και περιφερειάρχες από νησιωτικές περιφέρειες, Ευρωβουλευτές και εκπροσώπους φορέων που ασχολούνται με θέματα ενέργειας, να συζητήσουμε για πώς θα απεξαρτηθούν τα νησιά μας από το πετρέλαιο, μια δέσμευση που λάβαμε όταν υπογράψαμε την συμφωνία του Παρισιού.

Γιώργος Σταθάκης: Ενεργειακός κόμβος η Κρήτη

«Πρόθεσή μας είναι να αντικαταστήσουμε παντού την παραγωγή ενέργειες με πετρέλαιο και μαζούτ να την αντικαταστήσουμε με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα αυτόνομων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία, θα έχει νέους πόρους και η Ελλάδα έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για μια τέτοια εξέλιξη» ανέφερε σε δήλωσή του προσερχόμενος στο φόρουμ ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Ερωτηθείς δε για τα ενεργειακά, ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο και Ισραήλ, δυο συνδέσεων με Πελοπόνησσο και Αττική που θα λύσουν οριστικά το θέμα «ασφάλεια» του ενεργειακού συστήματος του νησιού, ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου που αφορά τον αγωγό για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ προς την Ευρώπη και φυσικά τα δύο μεγάλα οικόπεδα τα οποία θα προκηρυχθούν μέσα στο 2918, λΆρα η Κρήτη αποκτά μια άλλη δυναμική και προφανώς μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόβμο» σημειώνοντας πως για όλα αυτά τα προγράμματα έχουν ενσωματωθεί οι πιο αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι.

zarpanews.gr

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα