Χανιά | Ανεπαρκείς έλεγχοι και ποινές «χάδια» ευνοούν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα

Ανησυχητικές επισημάνσεις για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Δυτική Κρήτη έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης στο σεμινάριο του δικτύου «Life Natura Themis» για την ενημέρωση των νομικών και προανακριτικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με έρευνα του παρατηρητηρίου περιβαλλοντικού δικαίου Δυτικής Κρήτης, τα αυθαίρετα κτίσματα αποτελούν

το νούμερο «ένα» στην περιβαλλοντική εγκληματικότητα στην Κρήτη και ακολουθούν δασικές εκχερσώσεις και παράνομη υλοτόμηση. Σε ό,τι αφορά τον ποινικό κώδικα, στα Δικαστήρια καταλήγουν υποθέσεις που αφορούν κυρίως ρύπανση ή υποβάθμιση περιβάλλοντος σε περιοχές NATURA.

Πολύ πλούσιο το δίκαιο περιβάλλοντος

Σύμφωνα με την κα Αγγελική Καλλία, εμπειρογνώμονα στο δίκαιο περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και έχουμε πάρα πολλές διατάξεις στο δίκαιο περιβάλλοντος, η εφαρμογή τους παραμένει ζητούμενο. «Η εφαρμογή όμως απαιτεί ειδίκευση. Πρέπει να έχουμε και δικαστές ειδικευμένους και δικηγόρους ενήμερους. Σ’ αυτό το θέμα η Κρήτη πρωτοπορεί με το LIFE THEMIS NATURA» τόνισε, επισημαίνοντας ακόμη πως «ο μηχανισμός ελέγχου είναι πολύ αδύναμος καθώς οι επιθεωρητές περιβάλλοντος δεν είναι αρκετοί. Θέλει και περισσότερο προσωπικό, ειδίκευση και μεγαλύτερη συμμετοχή», κατέληξε η ίδια, σε δηλώσεις τις στα ΜΜΕ, πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Δεν αποδίδονται ευθύνες

«Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία δεν αποδίδονται ευθύνες. Διότι εάν νομιμοποιούμε μπαζωμένα ρέματα και σπίτια εκεί με κάποιο πρόστιμο, τελικά διαιωνίζουμε μία παρανομία» παρατήρησε η κα Καλλία, κάνοντας λόγο για «μια λάθος προσέγγιση» συνολικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Αρετή Σκαφίδα, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, και γγ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, διαπίστωσε πως «γενικώς οι ποινές που τίθενται -αλλά και αυτές που προβλέπονται- είναι τέτοιες οι οποίες αφήνουν πολλά περιθώρια να σταθμίσει κάποιος τα συμφέροντά του… Όμως το βασικό που πρέπει να σκέφτεται ένας άνθρωπος είναι το εάν θα κάνει ένα ποινικό αδίκημα, το ηθικό ζήτημα δηλαδή, κάτι που είναι θέμα παιδείας».

Χωρίς πρόβλεψη για τις περιοχές NATURA

Για τις περιοχές NATURA, όπως ανέφερε η κα Σκαφίδα, παρόλο που ειδικά για το νομό Χανίων αποτελούν το 50% περίπου της έκτασής του, «δεν υπάρχει ειδική ποινική πρόβλεψη» κάτι που σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές θα πρέπει να χαρακτηρίζονται κάθε φορά στο δικαστήριο ποιες είναι οι βλάβες που έχουν υποστεί. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση και εισαγγελέων και Δικαστών ώστε να αναγνωρίζουν ποιες είναι οι περιοχές αυτές και ποια είναι η βλάβη που έχουν υποστεί κλπ.

Να κάνει ο καθένας την δουλειά του σωστά

Το κατά πόσο η νομολογία του ΣτΕ αποτελεί «εμπόδιο» για την ανάπτυξη, προσέγγισε στην ομιλία του ο κ. Φίλης Αρναούτογλου, Επίτιμος Αντιπροέδρος του ΣτΕ. «Έχει μεγάλη σημασία να κάνει ο καθένας σωστά τη δουλειά του, να κάνει τη δουλειά της και η διοίκηση αλλά και επειδή η διοίκηση ελέγχεται από την δικαιοσύνη, πρέπει μετά να κάνει σωστά τη δουλειά του και το δικαστήριο. Εκεί βέβαια κάτι που παίζει ρόλο είναι και το πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε δικαστής την έννοια του περιβάλλοντος» διαπίστωσε, παρατηρώντας ωστόσο πως είναι πάρα πολύ δύσκολο ορισμένες φορές για τον Δικαστή να επεξεργαστεί όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας υπόθεσης, όμως «πρέπει να σπάσει το κεφάλι του» για να το κάνει σωστά.

Καταγγελίες… με ένα κλικ

Με ένα κλικ, δωρεάν και ανώνυμα μπορούν πλέον πολίτες και επισκέπτες της Κρήτης να κάνουν τις καταγγελίες τους για οποιοδήποτε περιστατικό περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αυθαιρεσίας ή εγκλήματος, πέσει στην αντίληψή τους μέσω της εφαρμογής για έξυπνες συσκευές «Life Natura Themis».Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η δικηγόρος Χανίων Μαρία Μανιαδάκη, συντονίστρια του παρατηρητηρίου περιβαλλοντικού δικαίου Δυτικής Κρήτης, οι φωτογραφίες αυτές που τραβούν οι πολίτες, αποστέλλονται στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η οποία έχοντας έννομο συμφέρον ούσα περιβαλλοντική οργάνωση προωθεί την αναφορά στον κατάλληλο φορέα, κάνει δηλαδή την δύσκολη δουλειά.

«Μέχρι σήμερα έχουμε αρκετές αναφορές μέσω της εφαρμογής, έχουν κινητοποιηθεί οι φορείς και έχουμε θετικά αποτελέσματα» συμπλήρωσε και προσέθεσε πως στην πλειοψηφία τους οι καταγγελίες έχουν να κάνουν με χρήση κοινόχρηστων χώρων με τρόπο μπάζα που παραμένουν επί μακρόν, εκχερσώσεις, κοίτες, αιγιαλούς, καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και άλλα. «Από την μέχρι τώρα λειτουργία του παρατηρητηρίου, διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος, όμως το πρόβλημά του είναι ο εντοπισμός του αρμόδιου φορέα, στον οποίο θα απευθυνθεί προκειμένου να αναφέρει ένα περιστατικό περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Το ίδιο πρόβλημα έχουν άλλωστε και οι ίδιοι οι φορείς οι οποίοι είναι πραγματικά χαμένοι μέσα στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Αυτό που χρειάζεται είναι μία κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επίσης η χρήση σύγχρονων, καινοτόμων μεθόδων για την προστασία του περιβάλλοντος» συμπλήρωσε η κα Μανιαδάκη, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Μικρός αριθμός ελεγκτών περιβάλλοντος

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFENATURATHEMIS.

«Το Υπουργείο στηρίζει το πρόγραμμα και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του» πιστεύω ότι μέσα από την ευαισθητοποίηση των δικηγόρων θα έχουμε καλύτερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών διατάξεων» τόνισε η κα Σταυρούλα Πουλή, προϊσταμένη στο συντονιστικό γραφείο αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ίδια αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχων. «Πραγματικά αυτήν την στιγμή υπάρχει μικρός αριθμός επιθεωρητών περιβάλλοντος όμως προχωρήσαμε σε μια μεγάλη οργάνωση του εθνικού πλαισίου ελέγχων με την ένταξη όλων των υπηρεσιών σε αυτό και μέσα από τον συντονισμό από την δική μας υπηρεσία θα καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός ελέγχων» εκτίμησε.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα