Αυτό είναι το σχέδιο για ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τη Βόρεια Αφρική

«Ακτινογραφία» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Β. Αφρικής που προτείνει η Green Energy 2020

Ένα νέο σχέδιο για ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τη Βόρεια Αφρική προωθεί η ξένη εταιρεία Green

Power 2020. Η σύλληψή του θυμίζει αρκετά το παλαιότερο mega project Desertec, το οποίο προέβλεπε τη μαζική εγκατάσταση μονάδων ηλιακής ενέργειας στην έρημο και μεταφορά της παραγωγής τους προς την Ευρώπη.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να πει κανείς ότι το σχέδιο “Leg 1”, όπως αποκαλείται, είναι μια μικρή περιφερειακή έκδοση του Desertec, καθώς η εταιρεία έχει εξασφαλίσει άδεια για την κατασκευή ηλιοθερμικών 2.000 μεγαβάτ στη Βόρεια Αφρική, τα οποία και θα τροφοδοτήσουν τη διασύνδεση με την Κρήτη μαζί με άλλα έργα ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή μελλοντικά.

Ποια είναι η Green Power 2020

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Γκασάν Άνμπαρ, συνιδρυτή και πρώην επικεφαλής του σχεδίου Med Grid, το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 με στόχο τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη και προοριζόταν να συμπληρώσει το Desertec. Η έδρα της είναι στο Παρίσι.

Το έργο αναλυτικά

Το σχέδιο Leg 1 προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης υψηλής τάσης (HDTV) αμφίδρομης ροής με ισχύ 2.000 μεγαβάτ και δυνατότητα αναβάθμισης στα 7.000 μεγαβάτ. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα μεταφέρεται από το λιμάνι Τομπρούκ της Τυνησίας και το λιμάνι Σαλούμ της Αιγύπτου προς την Κρήτη και εν συνεχεία στο ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα μέσω της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο σχετικό χάρτη της εταιρείας.

Η Green Energy 2020 προσθέτει ότι έχει ολοκληρώσει τις αρχικές μελέτες για τη διασύνδεση, οι οποίες και υπέδειξαν τη συντομότερη και πιο κατάλληλη διαδρομή για το καλώδιο, το μήκος του οποίου θα είναι 347χμ. Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται κοντά στο 1,5 δις. ευρώ.

Τον περσινό Ιούνιο, ο ENTSO-E ενέκρινε τις σχετικές μελέτες και συμπεριέλαβε το έργο στο δεκαετές αναπτυξιακό του πλάνο. Μάλιστα, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι το έργο πρόκειται να συμπεριληφθεί φέτος και στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από την πλευρά των Βρυξελλών. Παράλληλα, η εταιρεία φιλοδοξεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού Connecting Europe Facility (CEF).

Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι η Green Energy 2020 σημειώνει πως το έργο χαίρει της στήριξης τόσο του ΑΔΜΗΕ, όσο και του υπουργείου Ενέργειας της Λιβύης, του Αραβικού Συνδέσμου, του Arab Regulators Forum και του ιδρύματος Desertec. Παράλληλα, η εταιρεία φέρεται να έχει παρουσιάσει σχετικό φάκελο τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο όμως και στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της είχαν συναντήσεις στην Κρήτη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίς».

Στην αιτιολόγηση του έργου, η εταιρεία σημειώνει πως τα νησιά της Δωδεκανήσου απαιτούν 10 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, η Αίγυπτος θα διαθέτει σύντομα πλεόνασμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ οι χώρες της Β. Αφρικής επενδύουν στις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: energypress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα