To 2018 η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τις ομοφυλόφιλες στη Γαλλία

Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ψηφιστεί στη Γαλλία ο νόμος για την πρόσβαση των ομοφυλόφιλων γυναικών και των γυναικών χωρίς σύντροφο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ένα «ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης» όπως το χαρακτήρισε η υφυπουργός ισότητας Μαρλέν Σκιαπά.

Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στη Γαλλία, όπου είχαν σημειωθεί βίαιες διαδηλώσεις πριν από τη νομιμοποίηση των γάμων ζευγαριών του ιδίου φύλου και της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια το 2013.

«Πρόκειται για μια προεκλογική δέσμευση. Θα υλοποιηθεί» δήλωσε η υφυπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM και διευκρίνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο πιθανόν να ψηφιστεί από τη βουλή το 2018 όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με την ισχύουσα νομοθεσία στη Γαλλία οι ομοφυλόφιλες γυναίκες με οικονομική δυνατότητα αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ όσες δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους αποκλείονται από αυτή την ευκαιρία. Η Σκιαπά χαρακτήρισε άδικη την υφιστάμενη κατάσταση.

Επιπλέον, ο γαλλικός νόμος εξακολουθεί να θέτει περιορισμούς σε πρακτικές όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση με χρήση σπέρματος δότη για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Τον περασμένο Ιούνιο, μια εθνική επιτροπή βιοηθικής ανακοίνωσε ότι στηρίζει την ιδέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις γυναίκες χωρίς σύντροφο και για τις λεσβίες. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της χώρας από τον Μάιο, είχε θέσει ως προϋπόθεση για την όποια κοινοβουλευτική απόφαση την σύμφωνη γνώμη της επιτροπής αυτής.

Πηγή: newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα