74ο Φεστιβάλ Βενετίας: Το Χρυσό Λιοντάρι βρυχάται ξανά

Αφήνοντας πίσω του τις προκαταλήψεις για τους εναλλακτικούς σκηνοθέτες που πρέπει να στριμώχνονται στο γαργαντουικών διαστάσεων Λίντο, το φετινό Φεστιβάλ Βενετίας φαίνεται να συγκεντρώνει τους περισσότερους διάσημους της τελευταίας δεκαετίας. Μάχη αναμένεται να δώσουν οι παπαράτσι για άλλη μία πόζα του ζεύγους Τζορτζ Κλούνεϊ – Αμάλ Αλαμουντίν, οι οποίοι θα κάνουν την επίσημη πρώτη μετά τη γέννηση των διδύμων. Στην ιταλική πόλη θα βρίσκονται και η ανεπανάληπτη Τζένιφερ Λόρενς, πάλι σε ταινία και ρόλο-έκπληξη, ο τακτικός θαμώνας του φεστιβάλ Ματ

Ντέιμον, η μονίμως ακαταμάχητη Τζούλιαν Μουρ και η Μισέλ Πφάιφερ, η οποία επιστρέφει δυναμικά στα κινηματογραφικά δρώμενα.

Τα διαμάντια θα λάμψουν στον λαιμό των πρωταγωνιστριών και η μεγάλη μάχη για την καλύτερη πόζα θα δοθεί ανάμεσα στο εμβληματικό «Grand Hotel des Bains» και το «Excelsior» – τον βασικό χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ. Μάλιστα, επειδή το πρόγραμμα επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τις ταινίες, με το science fiction να συναγωνίζεται τα πρωτότυπα θρίλερ, είναι λογικό οι συζητήσεις να ανάψουν για τα καλά, χωρίς καν να μπορεί κανείς να προβλέψει ποιος σκηνοθέτης και ποιο σενάριο θα σοκάρουν περισσότερο: αυτό με τη μουγκή καθαρίστρια (Σάλι Χόκινς) η οποία συνευρίσκεται με ένα αμφίβιο τέρας που έχει περίεργα γούστα και του αρέσει και το σουίνγκ (!) στη νέα ταινία του Γκιγέρμο ντελ Τόρο («The Shape of Water»), ή μήπως η ιστορία της νέας ταινίας του δικού μας Αλεξάντερ Πέιν, «Downsizing», με τον πρωταγωνιστή (Ματ Ντέιμον) να αποφασίζει να… αυτοσυρρικνωθεί στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και διάσωσης του πλανήτη;

Οσο για τον ίδιο τον Πέιν, καθώς φαίνεται προσπαθεί με αυτόν τον απρόσμενο τρόπο όχι μόνο να ξαφνιάσει τους θεατές του, αλλά και να κάνει τη δική του αντιπολίτευση στον Ντόναλντ Τραμπ – έχοντας ήδη ξεσηκώσει τη Βενετία που τον περιμένει με αγωνία να ανοίξει με την ταινία του το φεστιβάλ στις 30 Αυγούστου.

Η Αμάντα Σέιφριντ στο «First Reformed»
Η προκλητική τριάδα
Οι συνήθεις ύποπτοι των παράξενων κινηματογραφικών ραντεβού δηλώνουν και πάλι παρόντες στη Βενετία: Αμπντελατίφ Κεσίς, Γκιγέρμο ντελ ντόρο και Ντάρεν Αρονόφσκι. Ο διάσημος παραμυθάς Ντελ Τόρο θα μας προσφέρει μια διαφορετική ανάγνωση της «Πεντάμορφης και του Τέρατος» με το «Shape of Water», όπου τον ρόλο του τέρατος θα παίξει ο γνωστός μας από το «Περλ Χάρμπορ» Μάικλ Σάνον και τον ρόλο της (Πεντ)άμορφης θα ερμηνεύσει η Σάλι Χόκινς – την οποία έχουμε δει να πρωταγωνιστεί στις περισσότερες ταινίες του Κεν Λόουτς.

Ο δημιουργός της «Ζωής της Αντέλ», Αμπντελατίφ Κεσίς, αναμένεται να κάνει και πάλι τη σοκαριστική έκπληξη με μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια παραγωγό και έναν σεναριογράφο. Οσο για τον Ντάρεν Αρονόφσκι θα επιστρέψει στην πολύ γνώριμη του Βενετία -την οποία έχει ζήσει από όλα τα πόστα, από αυτό του απλού παρατηρητή, του θαμώνα έως και του προέδρου της επιτροπής- με μια ταινία που ήδη αναμένουν όλοι με μεγάλη αγωνία.

Αν κρίνουμε μάλιστα από την ξεχωριστή αφίσα, είναι απόλυτα πρωτότυπη και από στυλιστική άποψη.

Εκτός από τα ειδικά εφέ που την κάνουν ξεχωριστή, η ταινία «Mother» έχει και ιδιαίτερη ένταση -χαρακτηριστικό του Αρονόφσκι-, πάντα για γερές αντοχές, αφού διαδραματίζεται σε ένα σπίτι όπου εισβάλλουν δύο απρόσκλητοι επισκέπτες για να φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή ενός ζευγαριού. Μέγιστο ενδιαφέρον έχει, πάντως, το ειδύλλιο που αναπτύσσεται ανάμεσα στον διάσημο σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστριά του Τζένιφερ Λόρενς, η οποία δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του και δεν σταματά έκτοτε να μιλά για την αδιανόητη ενέργεια που υπάρχει ανάμεσά τους.

Παρέα στα γυρίσματα τους έκαναν δύο τρομερά αγόρια και ηθοποιάρες: ο Χαβιέρ Μπαρδέμ και ο Εντ Χάρις – αλλά και η Μισέλ Πφάιφερ. Ωστόσο, ο Μπαρδέμ δεν θα είναι στη Βενετία μόνο ως πρωταγωνιστής του Αρονόφσκι, αλλά και ως… Πάμπλο Εσκομπάρ, αφού πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, γνωστού από τις «Δευτέρες με λιακάδα», όπου και ανακαλύψαμε το τρομερό του ταλέντο. Αυτή τη φορά ο αγνώριστος Μπαρδέμ ερμηνεύει τον βαρόνο της κοκαΐνης στην ταινία που βασίστηκε στα απομνημονεύματα της Βιρχίνια Βαγιέχο, το 2008, με τον τίτλο «Loving Pablo, Hating Escobar».
Ο δικός μας Αλεξάντερ Πέιν (επάνω) διαγωνίζεται με το «Downsizing» και ο Γιώργος Ζώης (κάτω) της «8ης Ηπείρου» θα είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Lion of the Future
Τρισδιάστατος… Μάικλ Τζάκσον και Γιώργος Ζώης
Επιστροφή στη σκηνοθεσία κάνει ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος μπορεί στην τελευταία του ταινία «Μνημείων άνδρες» να μην έπεισε τους κριτικούς, αλλά αυτή τη φορά λένε ότι επιστρέφει στις ένδοξες εποχές της ντελικάτης σκηνοθεσίας, όπως με το «Καληνύχτα και Καλή Τύχη». Βοηθάνε και οι ωραίοι πρωταγωνιστές -και καλοί του φίλοι- Ματ Ντέιμον, Οσκαρ Αϊζακ και Τζούλιαν Μουρ, οι οποίοι δίνουν ρεσιτάλ στο πολυσυζητημένο «Suburbicon» σε σενάριο των αδελφών Κοέν, άλλοι παλιόφιλοι κι αυτοί του Κλούνεϊ.

Δυναμική επιστροφή κάνει ο παλαίμαχος της καλής σκηνοθεσίας Πολ Σρέιντερ, γνωστός για τον «Ταξιτζή» και το «Επάγγελμα Ζιγκολό». Ο Σρέιντερ επιστρέφει στη Βενετία με το «First Reformed», την ιστορία ενός ιερέα πρώην στρατιωτικού (Ιθαν Χοκ) και μιας θρησκευόμενης, μέλος της ενορίας του (Αμάντα Σειφριντ). Η ποιοτική επανέναρξη δεν αφορά μόνο τους Αμερικανούς δημιουργούς, οι οποίοι όλο και πληθαίνουν στην ευρωπαϊκή Μόστρα. Η αγαπημένη μας Τζούντι Ντεντς θα βρεθεί σίγουρα στα νερά της -και δεν εννοούμε σε αυτά της Βενετίας, αλλά της νέας ταινίας του Βρετανού Στίβεν Φρίαρς, που θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού με τον τίτλο «Βικτώρια και Αμπντούλ».

Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ ως Πάμπλο Εσκομπάρ
Δυναμική υποψηφιότητα για το πρώτο βραβείο βάζει φέτος και ένας Ιταλός, ο Πάολο Βίρτζι, με το «The Leisure Seeker» και με πρωταγωνιστές την Ελεν Μίρεν και τον Ντόναλντ Σάδερλαντ. Πρόκειται για το νέο σκηνοθετικό αίμα που φαίνεται να τονώνει το σώμα του ιταλικού σινεμά – στο οποίο ανήκουν ο Βίρτζι και ο Σορεντίνο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος ανακοίνωσε νέο κύκλο επεισοδίων, παρά τις αντιδράσεις, για το «Young Pope» του με τον Τζουντ Λο – σειρά που είχε κάνει πρεμιέρα πέρσι στη Βενετία. Και φυσικά από ένα ποιοτικό φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του δεν θα μπορούσαν να λείψουν, εκτός από τις σειρές που δείχνουν να αντικαθιστούν τις ταινίες, τα καλά ντοκιμαντέρ.

Αυτή τη χρονιά ξεχωρίζουν τόσο εκείνο για τη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία όλων των εποχών, το «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον σε 3D εκδοχή και σκηνοθεσία Τζον Λάντις, αλλά και το τρίωρο ντοκιμαντέρ του Φρέντερικ Γουάιζμαν «Ex Libris – The New York Library» για τη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, όπου ξεδιπλώνεται η σπουδαία ιστορία, αλλά και το ολοζώντανο παρόν της δημόσιας βιβλιοθήκης στην 42η οδό του Μανχάταν, όπου φιλοξενούνται σπουδαίες προσωπικότητες και λαμβάνουν χώρα ξεχωριστά events.

Και φυσικά στη Βενετία θα υπάρξει, όπως πάντα, και το ελληνικό στοιχείο. Αυτή τη φορά με εκπρόσωπο τον Γιώργο Ζώη, ο οποίος ταξιδεύει στη Μόστρα με διπλό ρόλο: αυτόν του σκηνοθέτη με την ταινία του «8η Ηπειρος» που θα προβληθεί στο Τμήμα των Οριζόντων, αλλά και σε ρόλο μέλους της κριτικής επιτροπής του βραβείου Lion of the Future, το οποίο δίνεται στον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη.

Ειδικό βραβείο, τέλος, θα δοθεί φέτος στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και την Τζέιν Φόντα – ποιος ξεχνάει τις κοινές τους εμφανίσεις στο «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» του Τζιν Σακς ή στον «Ηλεκτρικό καβαλάρη» του Σίντνεϊ Πόλακ; Γιατί στη Βενετία σημασία δεν έχει μόνο ποιος θα κρατήσει στα χέρια του τον Χρυσό Λέοντα, αλλά και ποιος θα κάνει τα φλας να αστράψουν ακόμα περισσότερο στα ατμοσφαιρικά κανάλια.

Η εκθαμβωτική Τζένιφερ Λόρενς ήδη συζητιέται για το «Mother».
Πρόσφατα δήλωσε ερωτευμένη με τον σκηνοθέτη της ταινίας Ντάρεν Αρονόφσκι

Πρώτο θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα