Παύλος Ψωμιάδης: Ποιος ήταν, πώς έβαλε φυλακή όλη του την οικογένεια

Ποιος ήταν ο Παύλος Ψωμιάδης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ

Νέα Υόρκη 2008. Η υπόθεση Μέιντοφ συγκλονίζει τον πλανήτη. Μια πυραμίδα του Αμερικανού μεγαλοχρηματιστή οδηγεί την αγορά στο κόκκινο. Ενα πρόσωπο θεσμικού κύρους και υπεράνω υποψίας είναι ο ιθύνων νους της μεγαλύτερης κομπίνας των τελευταίων ετών. Αναλυτές κάνουν λόγο για την «απάτη του αιώνα».

Η πυραμίδα των 50 δισ. ευρώ κλονίζει την εμπιστοσύνη στις αγορές και σύντομα ο Μπέρναρντ Μέιντοφ βρίσκεται σιδηροδέσμιος. Μαζί του, όμως,

υποφέρει και η οικογένειά του. Η ιστορία της συζύγου του, Ρουθ, σε πιο γκροτέσκ λογική, ενέπνευσε τον Γούντι Αλεν για τη δημιουργία της πρόσφατης ταινίας του με τίτλο «Θλιμμένη Τζάσμιν».

Μιας γυναίκας της καλής κοινωνίας που επειδή ο άνδρας της βρέθηκε στη φυλακή αναγκάζεται να επιστρέψει πάμπτωχη στο σπίτι της φτωχής αδελφής της και να ζήσει με τον «λαουτζίκο». Στην πιο «τραγική» όμως ανάγνωση του ίδιου story, το 2011 ο μικρός γιος του χρηματιστή Μαρκ, μην αντέχοντας τον διασυρμό, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.

Αθήνα 2013. Η πίκρα δεδομένη. Η οργή δικαιολογημένη. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που εδώ και πέντε χρόνια ταλαιπωρούνται επειδή ο ιδιοκτήτης της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια τους ενέπλεξε σε μια πρωτοφανή απάτη. Σε μια πυραμίδα που θυμίζει την Αλβανία στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Είναι οι πολίτες που αναγκάστηκαν να μην έχουν εδώ και καιρό την ιατροφαρμακευτική κάλυψη που η ΑΣΠΙΣ τούς όφειλε, που έχασαν τους κόπους μιας ζωής από τα περίφημα «ομόλογα Ψωμιάδη» και που αντιμετωπίστηκαν με κυνισμό από την Πολιτεία.

Ο αναγνώστης του asfalismenosaspis.blogspot.gr εύκολα μπορεί να δει αυτή την αγανάκτηση να μετατρέπεται σε γνήσια ελληνική ειρωνεία, μετά τον εγκλεισμό στον Κορυδαλλό της συζύγου του Παύλου Ψωμιάδη και των δύο παιδιών του, με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και της απάτης.

Συνηθίζει να λέει ο λαός μας πως «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Στην περίπτωση της κατάρρευσης του ομίλου ΑΣΠΙΣ και της απάτης Ψωμιάδη η ρήση βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της. Μια ολόκληρη οικογένεια -μετά και τους χιλιάδες πελάτες του πάλαι ποτέ Μίδα Παύλου Ψωμιάδη που καταταλαιπωρούνται- βρίσκεται πλέον στη φυλακή, υπομένοντας μια απροσδόκητη μοίρα.

Είναι η πτώση που ακολούθησε την κοινωνική άνοδο ενός ανθρώπου που ξεκίνησε δίχως να έχει να φορέσει καν παπούτσια στο μετεμφυλιακό Κερατσίνι, που πάλεψε κυριολεκτικά (καθώς υπήρξε αθλητής στη σφαιροβολία) και μεταφορικά (αφού ξεκίνησε ως απλός πλασιέ) και ο οποίος κατάφερε να ζει πολυτελώς, να κάνει παρέα με πρωθυπουργούς, να τον παρακαλούν για ένα ραντεβού υπουργοί, να έχει δική του τράπεζα και να θεωρείται ένας εκ των πλουσιότερων Ελλήνων.

Με μια διαφορά όμως, το 1960 ήταν ένας νέος γεμάτος όνειρα. Τώρα, σε ηλικία 75 ετών, είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας που με τις πράξεις του κατέστρεψε 200.000 Ελληνες και την ίδια του την οικογένεια.

Οι δύσκολες ημέρες της προφυλάκισης

Ανθρωπος με «κρύο αίμα», ο Παύλος Ψωμιάδης υπέμενε με καρτερία την εδώ και τρία χρόνια στέρηση της ελευθερίας του. Εξάλλου όσο κι αν σε κανέναν δεν αρέσει η κατρακύλα και η κοινωνική απαξίωση που ο εγκλεισμός φέρνει, το να έχει περάσει πάνω από 40 χρόνια μέσα στον πλούτο (και πολύ περισσότερο προερχόμενο από τα λεφτά των άλλων) και απλώς να εισπράττει λίγα χρόνια κράτησης για τα αδικήματα ετών είναι μια καλή και επωφελής εξίσωση ζωής.

Οσοι γνωρίζουν τον επιχειρηματία λένε ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιαζόταν και αρκετά αισιόδοξος, καθώς επίκειτο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η αποφυλάκισή του. Ωστόσο, υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο και πιο συγκεκριμένα δίχως τον πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Χρήστο Παπακώστα, ο οποίος έκρινε προφυλακιστέα όλη την οικογένεια του businessman για σοβαρά κακουργήματα, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκαν αδικήματα όπως απάτη, υπεξαίρεση και απιστία. Πρόκειται για υπόθεση που οδήγησε σε ζημία άνω των 200 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, της γυναίκας του Μάρως, της κόρης του Ολγας και του γιου του Ντάνου.

Οι τελευταίοι, κεραυνοβολημένοι οδηγήθηκαν στις φυλακές, ενώ τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να οργανώσουν τη νομική τους άμυνα διά του δικηγόρου και φίλου τους κ. Γιάννη Αλετρά, καθώς επίσης και της δικηγόρου και εξαδέλφης τους κυρίας Αντιγόνης Κουρδισιάνη. Δύο από τους λίγους (αν όχι οι μόνοι άνθρωποι) που έμειναν στο πλευρό τους, αφού το τελευταίο διάστημα η οικογένεια είχε απομονωθεί από την «καλή» αθηναϊκή κοινωνία.

Πηγη:makeleio.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα