Παιδιά που κακοποιούν ζώα σήμερα, ενήλικες ψυχικά διαταραγμένοι αύριο

Σε μια σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο όπου βγαίνουν όλα στο φως, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αποκρύπτουν εγκλήματα που γίνονται σε βάρος των ζώων, είναι πολύ εύκολο και τραγικό ταυτόχρονα να αντιληφθεί κανείς ότι η κακοποίηση των τετράποδων συντρόφων μας λαμβάνει διαστάσεις δυστυχώς απειλητικές από παιδιά μεταξύ 6-15 ετών.
Η συσχέτιση της κακοποίησης ζώων από παιδιά με την παιδική επιθετικότητα έχει μελετηθεί εκτεταμένα, ενώ είναι ερευνητικά διαπιστωμένη η σύνδεση μεταξύ

της έκθεσης σε βία στην οικογένεια και της κακοποίησης ζώων από παιδιά.
Γράφει για τις «Ιστορίες Αδέσποτων» η κα Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια Σκύλων (Aπόφοιτη της Kynagon Dog Trainers Academy) και Υπεύθυνη της Ομάδας «Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων» (Ζω.Ε.Σ.)
Χρήση βίας, αυστηρών τιμωριών, πνιγμοί, βασανισμοί, παραμέληση και εγκατάλειψη, δηλητηρίαση με φόλες αποτελούν ορισμένες μορφές αποτρόπαιων εγκλημάτων κατά των ζώων και συγκεκριμένα κατοικίδιων που σημειώνονται στη χώρα μας καθώς και στο εξωτερικό, οι οποίες , δυστυχώς, αυξάνονται καθημερινά.
Η κακοποίηση των ζώων δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αγγίζει μόνο τους ζωόφιλους, αλλά θα πρέπει να προκαλεί το κοινό αίσθημα και να λαμβάνεται ως σήμα κινδύνου από τους αρμόδιους, ειδικά όταν διαπράττεται από μικρά παιδιά, που εύκολα θα μετατραπούν σε πιθανούς μελλοντικούς εγκληματίες.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι παιδιά που εθίζονται να κακοποιούν ζώα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κακοποιήσουν αργότερα ευάλωτα άτομα, όπως άλλα, μικρότερα παιδιά ή ηλικιωμένους. Αντίστροφα, παιδιά που μαθαίνουν να φροντίζουν τα ζώα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπόνια κι ενσυναίσθηση προς άλλα άτομα.
Με απλά λόγια, η κακοποίηση των ζώων ορίζεται ως «η εμπρόθετη πρόκληση μη απαραίτητου πόνου, οδύνης, αγωνίας ή θανάτου ενός ζώου» (Ascione, 2001). Στην κοινωνία μας αν και συχνά γίνεται αποδεκτή η αριστοτελική ιεραρχία των έμβιων όντων σχετικά με τη σημασία της ζωής τους, π.χ. έντομο< ψάρι< βατράχι< κουνέλι< γάτα και σκύλος

Keywords
Τυχαία Θέματα