Επίθεση Βαρκελώνη: Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη – Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του μακελάρη

Στην Ισπανία έχει ξεκινήσει μια τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση, λίγες ώρες αφότου ένας ύποπτος ως ισλαμιστής μαχητής παρέσυρε με φορτηγάκι πλήθος στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας 13 άτομα προτού εξαφανιστεί, σε μια από τις πολλαπλές, όπως είπε η αστυνομία, συντονισμένες επιθέσεις.

Θρίλερ με τη σύλληψη του μακελάρη που έσπειρε το θάνατο στο δημοφιλέστερο πεζόδρομο της Βαρκελώνης. Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα πρόκειται για τον 18χρονο Μούσα Ουκαμπίρ, αδερφό του Ντρις Ουκαμπί που συνελήφθη

την Πέμπτη από τις Αρχές της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ισπανική El Pais ο Ντρις Ουκαμπίρ είναι ο άνθρωπος που φέρεται να νοίκιασε το λευκό βαν του τρόμου και τώρα υποστηρίζει ότι ο αδερφός του είναι ο μακελάρης και όχι ο ίδιος. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι ο 18χρονος Μούσα υπέκλεψε την ταυτότητά του και νοίκιασε το φορτηγάκι.
Ο Ντρις Ουκαμπίρ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τραγωδία που άφησε πίσω του ο δράστης κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου της Βαρκελώνης, η οποία ήταν γεμάτη τουρίστες που απολάμβαναν την απογευματινή βόλτα τους. Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς από τους τραυματίες (που έχουν ξεπεράσει τους 100), τουλάχιστον 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία εξουδετέρωσε τα ξημερώματα νέα τρομοκρατική επίθεση

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τραγωδία που άφησε πίσω του ο δράστης κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου της Βαρκελώνης, η οποία ήταν γεμάτη τουρίστες που απολάμβαναν την απογευματινή βόλτα τους. Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς από τους τραυματίες (που έχουν ξεπεράσει τους 100), τουλάχιστον 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η αστυνομία εξουδετέρωσε τα ξημερώματα νέα τρομοκρατική επίθεση

Η αστυνομία είπε ότι οι ύποπτοι στην Καμπρίλς είχαν σχέση με την επίθεση του φορτηγού στην Βαρκελώνη, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Καμπρίλς είναι υπό έλεγχο.

Έκρηξη με ένα νεκρό σε σπίτι στην Καταλονία
Προτού μπει στο δενδρόφυτο πεζόδρομο Λα Ράμπλα ο οδηγός με το φορτηγάκι, ένα άτομο σκοτώθηκε σε έκρηξη σε σπίτι σε ξεχωριστή κωμόπολη νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, είπε η αστυνομία. Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, οι κάτοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν εκρηκτικά. Η έκρηξη έλαβε χώρα στο Αλκανάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (17/8). Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε στο επεισόδιο, είπε η αστυνομία.

Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι είχε συλλάβει δύο άτομα, έναν Μαροκινό και έναν άνδρα από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, Μαλίγια, παρότι κανείς τους δεν ήταν ο οδηγός στο φορτηγάκι.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο άνδρες που κρατούνται συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές κωμοπόλεις, Ριπόλ και Αλκανάρ, και οι δύο στην περιοχή της Καταλονίας.

Τρόμος στην κεντρική λεωφόρο
Μάρτυρες της μεγάλης επίθεσης στη Βαρκελώνη είπαν ότι το άσπρο φορτηγάκι είχε κάνει ζιγκ-ζαγκ, κατεβαίνοντας με αυξημένη ταχύτητα την Λα Ράμπλα, παρασύροντας πεζούς και ποδηλάτες, με μερικά άτομα να εκτοξεύονται στον αέρα, και αφήνοντας σώματα διάσπαρτα στο διάβα του.

Μία Ελληνίδα τραυματίας από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη – Σε διαρκή επαφή με τις ισπανικές αρχές το υπουργείο Εξωτερικών

Μία ελληνίδα πολίτης είναι μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταδικάζει «απερίφραστα την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε προ ολίγου στη Βαρκελώνη».

«Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη και το προσωπικό του άμισθου Προξενείου μας στη Βαρκελώνη είναι σε διαρκή επαφή με τις Ισπανικές Αρχές και μεριμνούν για την παροχή προξενικής αρωγής. Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, επίσημες πληροφορίες των ισπανικών Αρχών υπάρχει, μεταξύ των τραυματιών μία Ελληνίδα πολίτης» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για Κυπρίους ανάμεσα στα θύματα της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε, «Οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και διεξήγαγαν την επιχείρηση σε ανταπόκριση στο κάλεσμα για την στοχοποίηση κρατών της συμμαχίας», αναφερόμενο σε μια συμμαχία εναντίον της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ισπανία έχει αποστείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις εδάφους.

Η δήλωση του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει επιβεβαιωθεί, προς το παρόν.

Η επίθεση στη Βαρκελώνη αποτελεί την πιο αιματηρή από τον Μάρτιο του 2004, όταν ισλαμιστές μαχητές τοποθέτησαν βόμβες σε επιβατικά τρένα στη Μαδρίτη, σκοτώνοντας 191 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 1.800.

Πριν την χθεσινή επίθεση, στοιχεία της κυβέρνησης έδειχναν ότι η αστυνομία έχει συλλάβει 11 ύποπτους τζιχαντιστές στην περιοχή της Βαρκελώνης από την αρχή του χρόνου, περισσότερους από οπουδήποτε αλλού στην Ισπανία.
Καταδίκη της επίθεσης

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαρίανο Ραχόι ανακοίνωσε τριήμερο πένθος για τα θύματα της «τζιχαντιστικής επίθεσης», όπως την αποκάλεσε.

Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, στο οποίο αναφέρει, «Είναι δολοφόνοι, τίποτα παραπάνω από εγκληματίες που δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είπε, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, και θα κάνουν ότι χρειάζεται για να βοηθήσουν»”, προσθέτοντας, «Να είστε σκληροί και δυνατοί, σας αγαπάμε!»

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας στην οποία έχουν γίνει μερικές από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια, είπε σε tweet του, «Όλες μου οι σκέψεις και η αλληλεγγύη της Γαλλίας στα θύματα της τραγικής επίθεσης στη Βαρκελώνη».

πηγη:.newsbomb.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα