Αλέξης Τσίπρας: Είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός θρήσκος;

Από: in.gr

Δηλώνει άθεος και επιμένει ακόμα και σήμερα να λέει πως δεν πιστεύει. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ίσως ο μοναδικός πρωθυπουργός ο οποίος είχε στα 2,5 χρόνια που κυβερνά τις συχνότερες και τις πιο στενές σχέσεις με την Εκκλησία.

του Νίκου Χασαπόπουλου

Συγκεκριμένα:

Ουδείς άλλος πρωθυπουργός είχε συναντήσει τόσες φορές τον προκαθήμενο της ελληνικής Εκκλησίας όσο ο κ. Τσίπρας.

Και δεν είναι συναντήσεις πρωτοκόλλου, αλλά συναντήσεις ουσίας, ενίοτε συνοδευόμενες και μετά γευμάτων (ακόμα και στις ημέρες της νηστείας). Ας μην ξεχνάμε για να διατηρήσει τις καλές σχέσεις που έχει με την Εκκλησία και με το χριστεπώνυμο πλήρωμά της (που φέρνει ψήφους), καρατόμησε έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του, στο υπουργείο Παιδείας, τον Νίκο Φίλη. Υπάκουσε στις αιτιάσεις της Εκκλησίας και προσωπικά του Αρχιεπισκόπου ώστε να μην υπάρξουν αλλαγές (ή κατάργηση) του μαθήματος των Θρησκευτικών και όλα όσα έλεγε προεκλογικά περί διαχωρισμού Εκκλησίας- Κράτους, έμειναν ως… αυταπάτες όμοιες μ’ αυτές της κατάργησης των μνημονίων μ΄ένα νόμο και μ΄ένα άρθρο!

Είναι τελικά θρήσκος ο Πρωθυπουργός κι ας μην το παραδέχεται δημόσια; Μπορεί να δηλώνει άθεος, μπορεί να αρνείται να ορκίζεται στο Ευαγγέλιο, να αποφεύγει τις αγιαστούρες στους αγιασμούς, αλλά απόμακρο από την Εκκλησία δεν μπορείς να τον πεις.

Διαβάστε εδώ: Βαρθολομαίος και Τσίπρας στο Αγιον Ορος την ερχόμενη εβδομάδα

Εάν όντως δεν αισθανόταν τη δύναμη της Θρησκείας δεν θα πήγαινε τον Αύγουστο του 2014 (όταν ήταν ακόμα αντιπολίτευση) στο Άγιον Όρος. Δεν θα ζητούσε από την Ιερά Επιστασία να παραμείνει μόνος του επί δεκάλεπτο με την Πλατυτέρα των Ουρανών. Προφανώς για να προσευχηθεί. Θα απέφευγε να «κατέβει» στον Πειραιά, ανήμερα των Θεοφανίων, για να τιμήσει την θρησκευτική εορτή του Αγίου Πνεύματος, αφήνοντας μάλιστα συμβολικά (με οδηγίες του τότε αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη) το λευκό περιστέρι. Και ακόμα ποιος άλλος πρωθυπουργός συναντήθηκε όχι μία αλλά δύο φορές με την Πάπα, μία στο Βατικανό και μία στη Μυτιλήνη;

Ορισμένοι λένε (και επιμένουν σ΄αυτό) ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να εμφανίζεται ότι διατηρεί καλές σχέσεις με την Εκκλησία (και με τα Θεία) μόνον και μόνον για το θεαθήναι. Ούτε πιστεύει, ούτε τον νοιάζει για την Εκκλησία. Το κάνει, λένε, για τις ψήφους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το πάλαι ποτέ ΠαΣοΚ (και η πλειοψηφία των πασόκων, πολύ περισσότερο οι προερχόμενοι από το πατριωτικό ΠαΣοΚ, τα πήγαιναν καλά με τη θρησκεία).

Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας, προτού κερδίσει τις εκλογές, φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του λέγοντας (στην εφημερίδα «Κυκλαδίτικη»): « Η σχέση μου με την Εκκλησία είναι πολύ καλά και θα έλεγα ότι στηρίζεται στη ντομπροσύνη, εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη. Είμαι άθεος και δεν πιστεύω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι τη θρησκεία και κυρίως τους κληρικούς που δίνουν καθημερινά μάχη, ειδικά στην επαρχία διατελώντας ένα πολύ δύσκολο έργο. Σέβομαι τους παπάδες και το κοινωνικό τους έργο». Αυτά έλεγε τον Ιούλιο του 2011, μόλις είχε γνωρίσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και από τότε ένας άθεος πολιτικός και ένας ιεράρχης έγιναν οι καλύτεροι φίλοι υποστηρίζοντας σε δύσκολες στιγμές (πρόσφυγες, θεομηνίες) ο ένας τον άλλον.

Την Τετάρτη ετοιμάζεται να επισκεφθεί για δεύτερη φορά το Άγιον Όρος. Παρ΄ότι δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό (μάλλον για λόγους ασφαλείας ή για να μην ταράξει τις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο, ή με ομάδα Αγιορειτών που εναντιώνονται με την επίσκεψη, καθώς και τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου) έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας απέστειλε επιστολή στην Ιερά Επιστασία με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί και πάλι το Άγιον Όρος. Πέραν τούτου ουδέν.

Εδώ υπάρχει μία λεπτομέρεια. Η πρωθυπουργική επιστολή δεν εστάλη στη Διοίκηση του Αγίου Όρους (διοικητής είναι ο Αρίστος Κασμίρογλου), αλλά στην Ιερά Επιστασία και την παρέλαβε ο Πρωτεπιστάτης Γεροβάσιος («Αγιος Πρώτος»- όπως τον αποκαλούν στο Άγιον Όρος), ο οποίος όμως ούτε επιβεβαιώνει την επίσκεψη Πρωθυπουργού, ούτε όμως τη διαψεύδει. Γιατί άραγε τόσο μυστήριο;

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Άγιον Όρος την Τετάρτη και θα παραμείνει στην Ιερά Κοινότητα για περίπου 30 ώρες. Εκεί θα βρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Πρωτάτου που ολοκληρώθηκε εφέτος.

Πέραν τούτου θα πρέπει να σημειωθεί το ενδιαφέρον που έδειξε ο κ. Τσίπρας για την αναστήλωση του Παναγίου Τάφου (τον επισκέφθηκε δύο φορές στα Ιεροσόλυμα), το επίσης ενδιαφέρον του για τη μεταφορά του Παναγίου Φωτός (κάθε Μεγάλο Σάββατο) και βεβαίως τα δεκάδες εικονίσματα και σταυρουδάκια που εισπράττει ως δώρο από επισκέψεις σε εκκλησίες, μοναστήρια και με τις συναντήσεις που έχει είτε με τον Αρχιεπίσκοπο είτε με τους μητροπολίτες είτε με τον Πατριάρχη.

Πηγή

Keywords
Τυχαία Θέματα