19χρονο κορίτσι παραμορφωμένο από επίθεση με οξύ ανεβαίνει στην πασαρέλα και δείχνει την εσωτερική της ομορφιά

Μια όμορφη 19χρονη, η Reshma Bano από την Mumbai της Ινδίας, έμεινε άσχημα παραμορφωμένη απ’ όταν έσωσε την αδελφή της από μια επίθεση εκδίκησης με οξύ που δέχθηκε από τον σύζυγό της. Άσχημα σημαδεμένη, η Reshma έπρεπε να ξαναβρεί την εσωτερική της δύναμη και τη χαμένη της αυτοπεποίθηση. Σήμερα, έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για να βοηθήσει και να εμπνεύσει τις γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο που ήταν στην ίδια άσχημη θέση μ’ εκείνη.

Η Reshma έπαθε κατάθλιψη, και σκεφτόταν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας μετά την επίθεση

με οξύ που δέχτηκε από τον γαμπρό της. Η επίθεση άφησε στο πρόσωπό της άσχημα σημάδια, και προκάλεσε τύφλωση στο ένα της μάτι.

Στις 19 Μαΐου του 2014, η Reshma είχε πάει να κάνει μια εξέταση και περπατούσε στο δρόμο με την αδελφή της. Η αδελφή της Reshma είχε μόλις εγκαταλείψει το σύζυγό της, ο οποίος την κακοποιούσε και τη βασάνιζε. Ξαφνικά, ο άντρας της αδελφής της τους πλησίασε… και η Reshma υπέστη τις κακώσεις που άλλαξαν τη ζωή της ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει την αδελφή της.

«O γαμπρός μου ήταν θυμωμένος που η αδερφή μου είχε πάρει το γιο τους,» εξήγησε η Reshma. «Για να πάρει εκδίκηση, της επιτέθηκε με οξύ, αλλά πριν το κάνει μπήκα μπροστά για να τη σώσω. Δεν ήξερα ότι μετέφερε χημική ουσία. Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι ήταν ότι το δέρμα μου έκαιγε και πως δεν μπορούσα να δω τίποτα.»

«Ευτυχώς, η αδελφή μου είχε υποστεί εγκαύματα μόνο στο ένα χέρι, αλλά εμένα το πρόσωπό μου ήταν εντελώς καμένο».

Για ώρες, οι δύο αδελφές υπέφεραν στην άκρη του δρόμου, αφού κανείς δεν κάλεσε το ασθενοφόρο. Τελικά, βρήκαν κάποιον να καλέσει τους γονείς τους, κι έτσι οι δυο κοπέλες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, και στη συνέχεια στο νοσοκομείο.

«Μερικοί άνθρωποι πλησίασαν, αλλά κανείς δεν μας πήγε στο νοσοκομείο, επειδή λόγω της επίθεσης έπρεπε να γίνει καταγγελία.»

«Μετά από ώρες, κάποιος κάλεσε τους γονείς μας και μας πήγε αργότερα στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.»

Η Reshma υπέμεινε 5 μεταμοσχεύσεις δέρματος κατά τη διάρκεια των επόμενων εννέα μηνών, και εξήγησε πως είχε χάσει τη θέλησή της για ζωή, και πως ήταν αυτοκτονική. Ο πατέρας της, Zahir Ahmed, ένα 58χρονος οδηγός ταξί είχε δανειστεί χρήματα από τους συγγενείς του για να πληρώσει τις χειρουργικές της επεμβάσεις, αλλά δεν μπορούσε να πληρώσει τις επόμενες θεραπείες.

«Η θεραπεία ήταν επίσης ακριβή και οι γονείς μου πάλευαν να βρουν τα χρήματα. Εγώ όμως τους έλεγα συνέχεια ότι δεν χρειάζομαι επεμβάσεις και ότι έπρεπε να τερματίσω τη ζωή μου,» είπε.

«Δεν είχα καμία θέληση για ζωή. Ο πόνος ήταν αφόρητος κι η μυρωδιά ήταν χειρότερη. Έπρεπε να έχω το πρόσωπό μου καλυμμένο όλη την ώρα, για να μη μπορεί κανείς να με δει… Και τότε ήρθε η μέρα, που είδα τα αποτελέσματα της πρώτης μου επέμβασης.»

«Λιποθύμησα. Ήμουν μια όμορφη κοπέλα, και αυτό που είδα τότε στον καθρέπτη ήταν ένα καμένο πρόσωπο χωρίς το ένα του μάτι. Δεν κατάφερα να καταλάβω γιατί συνέβη αυτό σε μένα.»

«Σταμάτησα να μιλάω με όλους και έπεσα σε κατάθλιψη. Υπήρχαν στιγμές που μόνο έκλαιγα.»

Η τραγική κατάσταση της Reshma άρχισε να αλλάζει απ’ όταν γνώρισε την Ria Sharma, τη Ιδρύτρια της Make Love Not Scars, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με τον τερματισμό της ανεξέλεγκτης πώλησης όξινων ουσιών – σαν αυτή που χρησιμοποίησε ο γαμπρός της Reshma – στην Ινδία και σε άλλες χώρες.

Η Ria βοήθησε επίσης την Reshma να βρει χρήματα για τις χειρουργικές επεμβάσεις της, και να αρχίσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Τελικά, επανάκτησε την αυτοπεποίθησή της, και κατάλαβε το εξής: ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας. Η Reshma συνεργάστηκε με την Make Love Not Scars σε διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες με σκοπό να σταματήσει η πώληση των οξέων, και να λάμψει ένα φως στις γυναίκες που έχουν υποστεί παρόμοια δεινά. Είπε ότι είναι υπερήφανη που είναι σε θέση να σταθεί δίπλα στις γυναίκες που υποφέρουν μόνες τους.

«Ελπίζω η συμμετοχή μου να τους δώσει δύναμη και να τους κάνει να πιστέψουν ότι δεν χρειάζεται να κρύβονται πίσω από τις μαντίλες,» εξηγεί.

Η Reshma ήταν το πρόσωπο που τελικά τράβηξε την προσοχή της Ilaria Niccolini, της παραγωγού της FTL MODA στο New York Fashion Week. Η Reshma περπάτησε στην πασαρέλα ως μέρος μιας επίδειξης μόδας για να δείξει τις καταστροφικές συνέπειες των επιθέσεων με οξύ.

«Αυτή τη σεζόν ήθελα να έχω τη Reshma γιατί η χρήση του οξέος σε επιθέσεις κατά των γυναικών έχει υιοθετηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Ινδία και το Πακιστάν.» είπε η Niccolini.

Η Reshma περιέγραψε τα συναισθήματά της για την παράσταση: «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη αλλά παράλληλα αγχωμένη. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι θα πάω στο εξωτερικό, πόσο μάλλον να περπατήσω σε μια μεγάλη επίδειξη μόδας,» είπε. «Δεν ξέρω την εταιρία, τι πρόκειται να φορέσω ή πώς θα περπατήσω. Δεν είμαι προετοιμασμένη για όλα αυτά.»

«Είμαι απλά χαρούμενη που με έχουν προσκαλέσει για ένα μεγάλο γεγονός όπως αυτό με σκοπό να δείξουμε στον κόσμο ότι η ομορφιά βρίσκεται στην ψυχή του ανθρώπου και όχι στην εμφάνιση

https://www.youtube.com/watch?v=0lHYRfTjvig?wmode=transparent&modestbranding=1&autohide=1&showinfo=0&rel=0

διαφορετικό

Keywords
Τυχαία Θέματα