Ξανθός: Δεν αλλάζει το εργασιακό κεκτημένο των νοσοκομειακών γιατρών

Την διαβεβαίωση ότι δεν αλλάζει το εργασιακό κεκτημένο των νοσοκομειακών γιατρών σε ότι αφορά τον χρόνο εργασίας τους, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες Δευτέρα.

Οι δύο πλευρές κλήθηκαν να συζητήσουν το Σχέδιο Νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να εναρμονιστεί η ιατρική νομοθεσία της χώρας μας με την οδηγία 2003/88/ΕΚ, η απαλλαγή της Ελλάδας

από την επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου και ο σεβασμός στο χρόνο εργασίας έτσι ώστε να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο σημερινό σύστημα υπερωριακής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών επομένως και στην περίθαλψη των ασθενών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «σήμερα έχουμε εργασιακή εξουθένωση και επισφαλή εργασία. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι παρών. Το σημερινό σύστημα είναι επιβαρυντικό και για τον γιατρό και για τον ασθενη, γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη αναδιοργάνωσής του συμβατή με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνοντας ότι με την εν λόγω ρύθμιση δίνεται η κατεύθυνση αλλά και η αναγκαία ευελιξία στο σύστημα για σταδιακή προσαρμογή στις νέες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο κ. Ξανθός κατέστησε σαφές ότι «δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τα εργασιακό κεκτημένο των νοσοκομειακών γιατρών και δεν τεκμηριώνεται η κριτική περί αντεργατικού νομοθετήματος. Δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας, δεν προβλέπονται ατομικές συμβάσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει απλήρωτη εργασία, και διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών (325 εκατ. €)».

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το Σχέδιο Νόμου «δίχτυ ασφαλείας» για τους ίδιους τους γιατρούς και τους ασθενείς. «Μαζί με τη λειτουργική ενίσχυση του ΕΣΥ και τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στον στόχο της καθολικής, ισότιμης και αποτελεσματικής κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των πολιτών», κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα