Τί ζήτησαν οι εκπρόσωποι φορέων από τον Αλέξη Τσίπρα και τί τους έταξε ο πρωθυπουργός (VIDEO)

Συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας

άκουσε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους φορείς στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως το ακατάσχετο, τα κόκκινα δάνεια, οι υποδομές και η φοροδιαφυγή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπιδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, o πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας, Νίκος Αντωνάκης και ο πρόεδρος Εφοριακών Θεσσαλονίκης- Κιλκίς Χαλκιδικής, Μιχάλης Κούπκας.

Από πλευράς της κυβέρνησης, παρόντες είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.

M. Ζορπίδης: O πρωθυπουργός να υλοποιήσει αυτά που θα πει στη ΔΕΘ

Να υλοποιήσει αυτά που θα πει στην 82η ΔΕΘ ζήτησε από τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να δοθεί ένα κίνητρο να μην φεύγουν οι μικρές και οι μεγάλες επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες.

"Αυτό που θέλουμε να ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό είναι να υλοποιήσει αυτά που θα πει στη ΔΕΘ γιατί πραγματικά πολλά από αυτά που είπε πέρυσι δεν υλοποιήθηκαν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πολλά προβλήματα στην πόλη. Θα πρέπει να δοθεί ένα κίνητρο να μην φεύγουν οι μικρές και οι μεγάλες επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες", τόνισε ο κ. Ζορπίδης.

Π. Φιλιππίδης: Ελπίζω και εύχομαι όλα αυτά που του είπαμε να τα πραγματοποιήσει

Το γεγονός ότι η συνάντηση των φορέων με τον πρωθυπουργό έγινε στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

"Είπαμε αυτά που λέμε εδώ και 15 χρόνια στον εκάστοτε πρωθυπουργό και δυστυχώς δεν λύνονται τα προβλήματά μας. Ο πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η συνάντηση γίνεται εδώ στη Θεσσαλονίκη μετά από πολλά χρόνια και ο πρωθυπουργός τήρησε μέχρι στιγμής την περσινή του υπόσχεση ότι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη τη συνάντηση και ότι θα δημιουργήσει το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω και εύχομαι όλα αυτά που του είπαμε να τα πραγματοποιήσει. Ο ίδιος φυσικά μας είπε ότι δεν πραγματοποιούνται όλα αλλά θα κάνει μια προσπάθεια ότι περισσότερο μπορεί να το κάνει", τόνισε ο κ. Φιλιππίδης και πρόσθεσε:

"Εγώ θεωρώ ότι αυτό που καίει περισσότερο τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι τα κόκκινα δάνεια. Από την άλλη μεριά όσον αφορά τις επιχειρήσεις είναι το θέμα της ρευστότητας, το οποίο δεν λύνεται ούτε από τη μια στιγμή στην άλλη ούτε αν βρεθούν λεφτά στις τράπεζες για να τροφοδοτήσουν τις επιχειρήσεις διότι το 90% των επιχειρήσεων προσφεύγει στον Τειρεσία. Πρέπει να βρεθεί ένας καινούριος τρόπος. Όσον αφορά το ακατάσχετο μας είπε ότι θα το παλέψει στην επόμενη αξιολόγηση γιατί τώρα δεν το δέχτηκαν οι τροϊκανοί".

Κ. Λουφάκης: Θα πρέπει να δούμε πως το λιμάνι θα γίνει ατμομηχανή για μεταποιητικές δραστηριότητες

Την άποψη ότι θα πρέπει να συζητηθεί το πως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα γίνει η ατμομηχανή για μεταποιητικές δραστηριότητες, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης.

Παράλληλα τόνισε πως ήταν θετικό πως ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία υπόσχεση καθώς είπε οι φορείς έχουν κουραστεί να ακούνε υποσχέσεις.

"Έγινε μια γενική συζήτηση για την οικονομία της χώρας αναλύσαμε τα θετικά θέματα που υπάρχουν στην οικονομία, όπως πχ είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Θεσσαλονίκης, τονίστηκε από την πλευρά μας ότι θα πρέπει να δούμε πως το λιμάνι θα γίνει ατμομηχανή για μεταποιητικές δραστηριότητες.

Τονίστηκε το μεγάλο πρόβλημα της υπερβολικής φορολόγησης και οι πολύ μεγάλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που πρέπει να πληρώνουν ιδιαίτερα τα στελέχη καθώς επίσης και η γενικότερη φορολογική πολιτική που διώχνει επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Είναι θετικό ότι δεν έδωσε καμία υπόσχεση γιατί έχουμε κουραστεί να ακούμε υποσχέσεις. Είπε ότι είναι δύσκολο να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο επόμενο διάστημα", δήλωσε ο κ. Λουφάκης.

Θαν. Σαββάκης: Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας

"Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.

Αυτά όπως είπε μπορούν μπορούν να λάβουν χώρα μόνο με το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας συνεκτικής στρατηγικής που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα έτσι ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή να έρθει στο επίκεντρο της πολιτικής η βιομηχανία.

"Έχει ξεκινήσει ένας πολύ καλός δίαυλος επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό. Μιλάμε για έναν οδικό χάρτη προς την ανάπτυξη, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά εφαρμόσιμο", τόνισε ο κ. Σαββάκης.

Ν. Αντωνάκης: Αξιέπαινη προσπάθεια η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους φορείς της πόλης στη Θεσσαλονίκη

Αξιέπαινη προσπάθεια χαρακτήρισε την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους φορείς της πόλης στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας, Νίκος Αντωνάκης.

"Θέλουμε να γίνονται συνέχεια τέτοιου είδους προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε κι εμείς σαν επιστημονικός φορέας των οικονομολόγων να δείξουμε τα προβλήματα.

Ως επιμελητήριο μας ενδιαφέρει η όλη οικονομική κατάσταση αλλά κυρίως στα μέλη μας, δηλαδή στον άνθρωπο οικονομολόγο. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να δοθούν κίνητρα στους νέους οικονομολόγους ώστε να μείνουν στη χώρα μας", τόνισε ο κ. Αντωνάκης.

Δ. Βαργιάμης: Δεν μας ικανοποίησαν αυτά που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό

Δεν έμεινε ικανοποιημένος από όσα άκουσε από τον πρωθυπουργό, όπως είπε σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του ΒΕΘ, Δημήτρης Βαργιάμης.

"Δεν μας ικανοποίησαν αυτά που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό, περιμέναμε να υπάρχει κάποια ανακοίνωση όσον αφορά την υπερφορολόγηση και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές", τόνισε ο κ. Βαργιάμης και πρόσθεσε:

"Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα υπάρξει σχετική ρύθμιση που μπορεί να αναγγελθεί και στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, σχετικά με το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών. Εκείνο που μας είπε για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση. Ίσως στην τρίτη αξιολόγηση το θέσει η ελληνική πλευρά και αν δεχτούν οι θεσμοί θα υπάρξει τότε σχετική ρύθμιση. Επίσης αναφέρθηκε στην υψηλή φορολογία ότι το επόμενο διάστημα είναι αδύνατο να μειωθεί αλλά υπάρχει μία πρόβλεψη μόλις κλείσει η τρίτη αξιολόγηση να υπάρξει μείωση από το 29 στο 26%. Ο κ. Χαρίτσης εξήγγειλε σχετική ρύθμιση που αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στο σύνολό τους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καλή πορεία της οικονομίας, στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στη μείωση της ανεργίας, βέβαια αυτό δεν φαίνεται στην πραγματική οικονομία. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι περισσότερες από αυτές που ανοίγουν ".

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε πριν από λίγο για το δήμο Πρεσπών, προκειμένου να παρακολουθήσει το φεστιβάλ «Πρέσπεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα