Θεσσαλονίκη: Οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας σε συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ημερίδα με θέμα "Εκκλησία και Σύνταγμα. Το ζήτημα της αναθεώρησης" διοργάνωσαν σήμερα στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) η Μονή Βλατάδων, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και τις Κοσμητείες της Θεολογικής και Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σε μήνυμα του Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να βρεθεί στην ημερίδα τόνισε, ότι όλα τα

Συντάγματα της Ελλάδας ψηφίζονται εις το όνομα της Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος, κατοχυρώνουν ως επικρατούσα θρησκεία του ελληνικού λαού την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, τη θέση και την κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Άγιον Όρος, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ στις επαρχίες της Θράκης, της Μακεδονίας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου την υπό προϋποθέσεις και όρους επιτροπική διοίκηση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στον χαιρετισμό του, ο οποίος διαβάστηκε από εκπρόσωπο του, ανέφερε πως "ενίοτε η προσέγγιση του θέματος για τις Σχέσεις του Κράτους με την Εκκλησία επιχειρείται με ένα τρόπο ρηχό, επιδερμικό και ερασιτεχνικό και άλλοτε και λίγο ύποπτος και συγκεχυμένος στο πλαίσιο κάποιων αποπροσανατολιστικών σκοπιμοτήτων, ενδεχομένως".

Στην ομίλα του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας επισήμανε ότι «η τυχόν μη αναθεώρηση του άρθρου3 του Συντάγματος δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι περιορίζεται το άρθρο13, το οποίο είναι θεμελιώδης διάταξη του Συντάγματος μη υποκείμενη σε αναθεώρηση, κατοχυρωμένη πλήρως σε διεθνές επίπεδο και, άρα, σε καμιά περίπτωση το άρθρο 3 δεν συνιστά περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας».

Από την άλλη τόνισε πως «εάν ανακινήσει κανείς της κολυμπήθρα του Σιλωάμ του άρθρου 3 και θίξει το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είτε κανονικά είτε νομικά, τότε έχει βλάψει ένα τεράστιο αγαθό που λέγεται διεθνής υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

«Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να προστεθεί μια ερμηνευτική δήλωση η οποία θα λέει ότι το άρθρο 3 δεν συνιστά περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας, ώστε να μην υπάρχει κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα», συνέχισε ο Κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Θα παρουσιάζονται πάντα ερμηνευτικά προβλήματα και θα τα βλέπουμε πάντα υπό το πρίσμα της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλιώς δεν υπάρχει λύση στα θέματα αυτά, διότι αλλιώς η Ελλάδα γίνεται αποσυνάγωγη διεθνώς και υπέχει διεθνή ευθύνη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιλογή που έχουν κάνει ιστορικά τα Συντάγματα μας, με τις κατά καιρούς παραλλάζουσες διατυπώσεις του άρθρου 3, είναι μία ιστορικά αναγκαία αλλά πλήρης και εντυπωσιακή αναγνώριση της θέσης και της ιδιαιτερότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μία οργανωμένη προσπάθεια απόλυτης συμφιλίωσης του κανονικού και του πολιτειακού δικαίου, μιας σχέσης που κατά καιρούς έχει δοκιμαστεί με πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις και για την Εκκλησία και για την Πολιτεία. Όλα αυτά τα διδάγματα πρέπει να με μας κάνουν να είμαστε οπαδοί του απόλυτου σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, γιατί αυτό θα προστατέψει, τελικά, σε μια κρίσιμη περίσταση την Ορθόδοξη Εκκλησία. Και, βεβαίως, πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού το ειδικό καθεστώς κατά το Σύνταγμα του Οικουμενικού Θρόνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα