"Θεσσαλονίκη: H πόλη της Εθνικής Αντίστασης" - Οι εκδηλώσεις για την 30η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τους Ναζί

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στο πλαίσιο εορτασμού της 30ης Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (1944).

Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν μουσικά η Φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως και πέρσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε κομβικά σημεία στη

Θεσσαλονίκης, ενώ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην αναθηματική πλάκα, που μνημονεύει τα ιστορικά γεγονότα της 30ης Οκτωβρίου 1944, μεταξύ του Λευκού Πύργου και του Βασιλικού Θεάτρου στο κέντρο της πόλης.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης αναρωτήθηκε τον λόγο που δεν γιορταζοταν αυτή η ημέρα παλαιότερα. "Αναρωτιέμαι γιατί η ημέρα της απευλευθέρωσης της Θεσσαλονίκης άργησε να εμφανιστεί στα συμβαίνοντα στη πόλη. Είναι περίεργο γιατί γιορτάζουμε στην Ελλάδα την έναρξη πολέμων και δεν γιορτάζουμε την λήξη. Κανονικά έπρεπε να γιορτάζουμε τη λήξη. Έπρεπε να έρθει ο κ. Μηταφίδης, ο οποίος ανέφερε το θέμα και το κινήσαμε και εμείς και αποφασίσαμε να το διοργανώσουμε. Απέκτησε όνομα η οδός, η οποία ξεκινάει από τον Λευκό Πύργο και φτάνει έως το δημαρχείο κα έγινε "Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου 1944". Καλλιεργούμε σιγά σιγά αυτή την επέτειο για να μπει και στη συνείδηση της πόλης. Εμείς είπαμε θα κάνουμε καταθέσεις στεφάνων και ανεπίσημα αλλά ουσιαστικά μαζί με την φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης στο σημείο, στο οποίο υπάρχει η πλάκα".

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα σημείωσε πως "η 30η Οκτωβρίου έχει ήδη καθιερωθεί ως μέρα απελευθέρωσης της πόλης από πέρσι απλά στο θέμα του τελετουργικού θα πρέπει να προστεθεί και η τοποθέτηση στεφάνων στην πλάκα έτσι ώστε να είναι στον επίσημο εορτασμό. Έχουμε ως στόχο η ομάδα διοργάνωσης των εκδηλώσεων να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Η 30η Οκτωβρίου είναι μία μέρα που χρακτηρίζει αυτή την πόλη. Πρέπει να κάνουμε πράγματα που αφορούν όλους τους πολίτες. Το ιστορικό αυτό γεγονός να μπει στα σχολεία".

Από την πλευρά του, ο ερευνητής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό της 30η Οκτωβρίου, Σπύρος Κουζινόπουλος ανέφερε πως "η διοίκηση του δήμου έκανε το τολμηρό βήμα να καθιερώσει την 30η Οκτωβρίου και η επιτροπή στην πρώτη συνεδρίαση αποφάσισε να δώσει στις εκδηλώσεις τον τίτλο "Θεσσαλονίκη: Η πόλη της Εθνικής Αντίστασης".

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στις εκδηλώσεις - 18.000 επισκέψεις στο Γ. Αβέρωφ"

Ο αριθμός των επισκεπτών στο "Γ. Αβέρωφ" , το οποίο ήρθε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου έφτασε τους 18.000, μέχρι χθες το μεσημέρι, όπως ανέφερε ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος, Σπυρίδων Μανωλάκης.

συμμετοχή τη μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στις εκδηλώσεις είχε αποφασιστεί από τον αρχικό σχεδιασμό. Το πρόγραμμα ακόμη είναι υπό διαμόρφωση. Θα έρθει από τις 25 Οκωβρίου η μπάντα στη Θεσσαλονίκη, θα παίξει στις 26 και θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 30ης Οκτωβρίου" τόνισε ο κ. Μανωλάκης.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου παρουσίασε τις εκδηλώσεις για την ημέρα εορτασμού απευλευθέρωσης της πόλης από του Ναζί:

Το τμήμα μουσικών σχημάτων της διεύθυνσης Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει συναυλία με τίτλο "Ελλάς απευλευθερώνει τη Θεσσαλονίκη" στις 21:00, στις 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2.
Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ της ΔΕΠΘΕ σε σκηνοθεσία του Φίλιου Στάγκου με τίτλο "30 Οκτωβρίου 1944: Η παραμελημένη απελευθέρωση".

Έκθεση αρχειακών τεκμηρίων με τίτλο "Θεσσαλονίκη: Ημέρες κατοχής και Απελευθέρωσης" στο κέντρο Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Αγγελάκη. Η Έκθεση θα περιλαμβάνει έγγραφα, μόνόφυλλα και δίφυλλα, καρτ ποστάλ, προκηρύξεις που χρονολογούνται 70 χρόνια πίσω.

Εκδήλωση με χαιρετισμό και ομιλίες στην αναθηματική πλάκα ανάμεσα στον Λευκό Πύργο και το βασιλικό θέατρο στις 30 Οκωβρίου.

Ξεναγήσεις σε κομβικά σημεία της Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα