Σύσκεψη στην Ημαθία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερσυσσώρευσης ροδάκινων

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερσυσσώρευσης ροδάκινων στις μονάδες συλλογής νωπών αγροτικών προϊόντων της Π.Ε. Ημαθίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βέροια, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνη Παπά και του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει ανακύψει από την υπερσυσσώρευση ροδάκινων στις μονάδες της περιοχής, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες,

που βρίσκονται στις ψυκτικές εγκαταστάσεις των μονάδων, να είναι ήδη σε διαδικασία σήψης. Παράλληλα, με επιστολή που εστάλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, επισημαίνεται η αναγκαιότητα να υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από την πλευρά του Υπουργείου, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία απόσυρσης των νωπών αγροτικών προϊόντων της Ημαθίας, ενώ παράλληλα προτείνονται τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερπαραγωγής μέσω της ενίσχυσης της διαδικασίας κομποστοποίησης των αποσυρόμενων προϊόντων, μέσω της διάθεσής τους σε ιδιωτικές εταιρείες κομποστοποίησης και όχι σε Χ.Υ.Τ.Α. στο πλαίσιο της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της κομποστοποίησης αγγίζει τα 20 ευρώ ανά τόνο και πρέπει να αποσυρθούν περίπου 20.000 τόνοι ροδάκινα που βρίσκονται σε στάδιο σήψης.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Ημαθίας της Π.Κ.Μ. Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Νάουσας Θεόδωρος Καρανάτσιος, ο Αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Σωτήρης Τόκας και ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα