Στις 28 Ιανουαρίου οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Στις 28 Ιανουαρίου αναμένεται να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Νωρίτερα , το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας είχε σύσκεψη με θέμα την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το sigmalive, το επικρατέστερο σενάριο για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι αυτό της 28ης Ιανουαρίου του 2018 για την 1η Κυριακή

και 4 Φεβρουαρίου για τη 2η Κυριακή των εκλογών.

Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς εκφράστηκαν επιφυλάξεις από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών, με κύριο επιχείρημα ότι "δεν γίνεται να μικραίνει η εκλογική περίοδος σε τέτοιο βαθμό, αποκλείοντας εκατοντάδες ψηφοφόρους που δεν θα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους".

Για να γίνει εφικτό το να διεξαχθούν οι Προεδρικές στις ημερομηνίες που έχουμε προαναφέρει θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να προετοιμάσει και να καταθέσει πρόταση νόμου, καθώς κάτι τέτοιο δεν αναγράφεται στον υφιστάμενο νόμο για τη διεξαγωγή Προεδρικών Εκλογών. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες που προβλέπει το Σύνταγμα είναι οι 18 και 25 Φεβρουαρίου 2018.

Ως εκ τούτου, θα προωθηθεί Νομοθετική ρύθμιση, ώστε η ημερομηνία κλεισίματος του εκλογικού καταλόγου και των δηλώσεων για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, να είναι η 18η Δεκεμβρίου 2017.

Όλα τα κόμματα, πλην της Συμμαχίας Πολιτών, έχουν δεσμευτεί ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου όταν κατατεθεί. Η Συμμαχία Πολιτών παραμένει στη θέση της και θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα