ΠΚΜ: Τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ στις Σέρρες

Τέσσερα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα για την περιοχή των Σερρών εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, με την έγκριση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπέγραψε την ένταξη των συγκεκριμένων έργων στο ΕΣΠΑ, τα οποία θα γίνουν σε τέσσερις χειμάρρους του νομού, συνολικού προϋπολογισμού 6.430.000 ευρώ.

Τα έργα θα γίνουν σε τέσσερις χείμαρρους και συγκεκριμένα στο χείμαρρο Καστρόλακκα, στο χείμαρρο Ευκαρπίας και στην τάφρο Σησαμιάς του Δήμου Βισαλτίας, αλλά και στο χείμαρρο Δυτικού Γαζώρου του Δήμου Νέας Ζίχνης.

Πρόκειται για έργα διευθέτησης των χειμάρρων

και αντιπλημμυρικής θωράκισης των γύρω περιοχών, που έρχονται να καλύψουν πολυετή κενά και φθορές από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών.

«Οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στους χειμάρρους των Δήμων Βισαλτίας και Νέας Ζίχνης είναι αναγκαίες και ζωτικής σημασίας, καθώς όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούνται από πλημμύρες στην περιοχή.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη λάβει μέτρα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Στρυμόνα και την Κερκίνη, ενώ με τα έργα που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ ενισχύουμε επιπλέον την αντιπλημμυρική προστασία των κατοικημένων περιοχών και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Τα στοιχεία των παρεμβάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα των Σερρών είναι τα εξής:

-Χείμαρρος Καστρόλακκα: Προϋπολογισμός 530.000 ευρώ. Προβλέπεται διευθέτηση του χειμάρρου σε συνολικό μήκος 1.850 μέτρων.

-Χείμαρρος Ευκαρπίας: Προϋπολογισμός 2.820.000 ευρώ. Προβλέπεται διευθέτηση τμήματος του χειμάρρου σε μήκος 1.594,27 μέτρων, τμηματικές διαπλατύνσεις της κοίτης του και καθαρισμός της και κατασκευή καταβαθμών όπου απαιτούνται ώστε να διατηρηθεί σωστή κλίση σε όλο το μήκος του χειμάρρου. Σε σημεία (έντονες καμπύλες, είσοδοι και έξοδοι τεχνικών) θα γίνουν επενδύσεις της κοίτης για να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του διευθετημένου χειμάρρου, ενώ θα κατασκευαστούν και δυο νέα τμήματα κιβωτιοειδών αγωγών.

-Τάφρος Σησαμιάς: Προϋπολογισμός 2.110.000 ευρώ. Προβλέπεται διευθέτηση της τάφρου σε μήκος 4.590 μέτρων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται καθαρισμός της κοίτης από την έντονη βλάστηση, διαπλάτυνσή της όπου κρίνεται απαραίτητο, διευθέτηση και οριοθέτηση, αναχώματα για αντιμετώπιση πλημμυρικής παροχής, οχετοί, τοίχοι, επενδύσεις της κοίτης, χαλινά και αναβαθμοί.

-Χείμαρρος Δυτικού Γαζώρου: Προϋπολογισμός 970.000 ευρώ. Προβλέπεται διευθέτηση του χειμάρρου σε μήκος 1.033,53 μέτρων και κατά μήκος του θα κατασκευαστούν τρεις κιβωτοειδείς οχετοί, 14 χαλινοί, δυο αναβαθμοί, κατάλληλα τεχνικά έργα τοίχων αντιστήριξης, επενδύσεις προστασίας της κοίτης. Συνολικά θα γίνει διευθέτηση, διαπλάτυνση και οριοθέτηση της κοίτης, αλλά και καθαρισμός του ρέματος από φερτά υλικά και βλάστηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα