Παρεμβάσεις στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο για τις πλημμύρες στη Σιθωνία

Την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής ζητεί, με γραπτή ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.

Στην ερώτησή του ο κ. Κύρτσος επισημαίνει τις εκτεταμένες καταστροφές που σημειώθηκαν καθώς έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από το Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το

Πόρτο Κουφό, ενώ σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, η κατάσταση είναι δύσκολη και έχει ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης, μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε 73 περιπτώσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, καταιγίδες και ξηρασίες. Μέχρι σήμερα έχει παρασχεθεί βοήθεια πάνω από 3.8 δισ. ευρώ σε 24 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, επισημαίνοντας τα εξής:

"Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, σε συνδυασμό με τα μπαζωμένα ρέματα, από τους χείμαρρους, κυρίως στη περιοχή της Τριστινίκας, του Πόρτο Κουφό, του Νέου Μαρμαρά αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Σιθωνίας.

Να σημειωθεί πως λόγω των πλημμυρών της περιόδου φθινόπωρο 2014 έως και άνοιξη 2015, είχαν υποχρεώσει την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και προστασίας του Πολίτη να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Δήμου Σιθωνίας.

Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που η κάτοικοι της Π.Ε. Χαλκιδικής έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

Το Κόμμα μας έχει επισημάνει και με παλαιότερες ερωτήσεις στη Βουλή, τους κινδύνους που υπάρχουν για εκτεταμένες πλημμύρες.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

• Την καταγραφή των ζημιών και να δοθεί στο σύνολο τους αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες.

• Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές.

• Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων".

Keywords
Τυχαία Θέματα