ΠΑΟΚ, κοίτα τι έκανες στο 2017 (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Το thestival.gr κάνει την ανασκόπηση των πιο σημαντικών «ασπρόμαυρων» στιγμών για το 2017. Το έτος που φεύγει αφήνει στον ΠΑΟΚ πολλές αναμνήσεις από τις έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις που το σημάδεψαν, με σπουδαιότερη την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Φτιάξε τα πιο ΠΑΟΚ Χριστούγεννα στα PAOK

FC Official Stores

Ο Δικέφαλος του Βορρά στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος στις 6 Μαΐου, νικώντας την ΑΕΚ με 2-1 στον τελικό που έγινε στο Βόλο. Γεύτηκε έτσι και πάλι τη χαρά ενός τίτλους έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα, αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο στην εποχή Σαββίδη, γεγονός που μπορεί να χαρακτηρίσει το 2017 ως έτος-σταθμό στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που ολοκληρώνεται υπήρχαν και αρκετές δύσκολες στιγμές με τις αποτυχίες που είχε η ομάδα, με σημαντικότερες την μη κατάκτηση της πρωτιάς στα play off και τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Έστερσουντ στην προκριματική φάση των play off του Europa League.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και με χρονολογική σειρά, χωρίζοντας το 2017 στη μέση. Στο πρώτο μέρος του έτους που έκλεισε τη σεζόν 2016-2017 και στο δεύτερο μισό της χρονιάς όπου ξεκίνησε η προετοιμασία για τη νέα σεζόν το καλοκαίρι και συμπεριλαμβάνεται το πρώτο κομμάτι της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, μέχρι στιγμής.

Στο παρόν, α΄ μέρος του αφιερώματος του thestival.gr, θα θυμηθούμε τα πιο σημαντικά «ασπρόμαυρα» γεγονότα από τον Ιανουάριου μέχρι τον Μάιο του 2017.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Το 2017 ξεκίνησε με το καλύτερο τρόπο για τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς άρχισε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τις στο νέο έτος με εκτός έδρας νίκη επί του Λεβαδειακού (0-1), ενώ παρότι μεσολάβησε η ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα με 0-1 (σε ένα ματς που ο ΠΑΟΚ έχασε σωρεία ευκαιριών με περίπου 30 τελικές προσπάθειες), ο απολογισμός του Ιανουαρίου ήταν άκρως θετικός, με 6 νίκες και μόλις 1 ήττα, την προαναφερθείσα. Μάλιστα, στους 7 αγώνες του πρώτου μήνα του 2017 ήταν και τα δύο ματς για τους «16» του Κυπέλλου κόντρα στον Παναιτωλικό, με τον Δικέφαλο να παίρνει άνετα την πρόκριση για τα προημιτελικά με δύο νίκες (0-2 και 4-1). Ωστόσο, αυτό που θα θυμούνται περισσότερο οι φίλοι της ομάδας από αυτόν τον μήνα πιθανώς να είναι η μεταγραφική ενίσχυση. Ο ΠΑΟΚ απέκτησε τους Πρίγιοβιτς, Πέντρο Ενρίκε και Ουάρντα προσδίδοντας δύναμη στην επιθετική του γραμμή, με τις συγκεκριμένες κινήσεις να φέρνουν κλίμα ενθουσιασμού στον κόσμο.

ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΛΚΕ ΚΑΙ Η… ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟΥ

Με τον Πρίγιοβιτς να δείχνει την εκτελεστική του δεινότητα από τις πρώτες εμφανίσεις του με την ασπρόμαυρη φανέλα και τον Πέντρο Ενρίκε να προσθέτει το στοιχείο του απρόβλεπτου που έλειπε από την επιθετική γραμμή της ομάδας, ο ΠΑΟΚ έτρεξε σερί 8 συνεχόμενων νικών και μέσα στον Φεβρουάριο έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης παρουσιάζοντας θεαματικό ποδόσφαιρο. Η καλύτερη στιγμή αυτού του μήνα ήταν το διπλό πρόκρισης στην Ξάνθη με σκορ 1-2, που συνοδεύτηκε από το εκπληκτικό γκολ του Πρίγιοβιτς και ουσιαστικά «σφράγισε» το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικής πορείας που διένυε η ομάδα του Ίβιτς, το ότι οι οπαδοί της ομάδας τραγούδησαν ξανά μετά από πολλά χρόνια το σύνθημα: «Πω, πω, λαός και τι όμαδα, πω, πω, πω μια ΠΑΟΚάρα…να χαζεύει όλη η Ελλάδα, δυο φορές, δυο φορές την εβδομάδα».

Το νικηφόρο σερί (8 διαδοχικές νίκες) σταμάτησε με «λευκή» ισοπαλία στην Ξάνθη για το πρωτάθλημα λίγες ημέρες μετά το ματς Κυπέλλου κι ενώ ακολουθούσε η αναμέτρηση με τη Σάλκε για τους «32» του Europa League. Η τρελή φόρμα στην οποία βρισκόταν ο ΠΑΟΚ γέμιζε με πίστη για μια μεγάλη πρόκριση απέναντι στην πανίσχυρη γερμανική ομάδα, όμως επήλθε απότομη προσγείωση με τους «βασιλικούς μπλε» να επιδεικνύουν την ανωτερότητά τους στην γεμάτη Τούμπα και το εμφατικό 0-3 (τα λάθη κόστισαν στον ΠΑΟΚ) να τελειώνει την υπόθεση πρόκριση.

Η ρεβάνς είχε μετατραπεί σε τυπική διαδικασία, με τον ΠΑΟΚ να αποχαιρετά την Ευρώπη με το κεφάλι ψηλά, με το ισόπαλο 1-1 στο Γκεζελνκίρχεν και τους φίλους της ομάδας να δίνουν βροντερό "παρών" στη Γερμανία. Δείτε εδώ VIDEO μέσα από την κερκίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ στη "Veltins Arena"

Ο Φεβρουάριος, ωστόσο, δεν έκλεισε με θετικό τρόπο για τους «ασπρόμαυρους». Το τελευταίο ματς έγινε στο Καυτανζόγλειο και το ισόπαλο 1-1 με τον Ηρακλή που πάλευε για την παραμονή στην κατηγορία, κράτησε τον ΠΑΟΚ χωρίς νίκη στο συγκεκριμένο γήπεδο για 20 ολόκληρα χρόνια, με την «κατάρα» να μην σπάει ούτε τότε που η διαφορά ποιότητας μεταξύ των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης ήταν μεγάλη.

Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ… ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

Ο Μάρτιος περιελάμβανε μόνο 4 αγώνες για τον ΠΑΟΚ, καθώς υπήρχε και η διακοπή του πρωταθλήματος για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Ο Δικέφαλος άρχισε στον μήνα με ήττα από την Ξάνθη στην Τούμπα, η οποία όμως δεν του κόστισε, καθώς η νίκη με 2-1 στα Πηγάδια του έδωσε, έστω και αγχωτικά, το εισιτήριο για την τετράδα του Κυπέλλου. Ωστόσο, η εμφάνιση και το αποτέλεσμα, που ήρθαν μετά το «στραβοπάτημα» στο Καυτανζόγλειο, έφεραν προβληματισμό στο «ασπρόμαυρο στρατόπεδο». Το επόμενο παιχνίδι ήταν το μεγάλο ντέρμπι… αποδείξεων, απέναντι στον Ολυμπιακό στην «καυτή» Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ ήθελε να δείξει στο γήπεδο ότι σε εκείνη την περίοδο ήταν καλύτερος αγωνιστικά από τον Ολυμπιακό, παρά τη διαφορά των 11 βαθμών που χώριζε τις δύο ομάδες. Παρά το άσχημο ξεκίνημα στο ματς όπου μπήκαν πιο επιθετικά και είχαν ευκαιρίες οι «ερυθρόλευκοι», οι «ασπρόμαυροι» πήραν μία «καθαρή» νίκη με 2-0.

Ωστόσο, μία εβδομάδα αργότερα ακολούθησε το ντέρμπι των «Δικεφάλων», κόντρα στην ΑΕΚ. Ένα παιχνίδι στο οποίο ο ΠΑΟΚ υπέστη συντριβή στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ να κερδίζει με το εμφατικό 3-0. Τελευταίο ματς του μήνα ήταν αυτό με τον Πανιώνιο στην Τούμπα, όπου ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 με γκολ του Πέλκα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και μείωσε τη διαφορά από τους «κυανέρυθρους» που ήταν στην 2η θέση, στους -2 βαθμούς. Αυτό που στιγμάτισε τον αγώνα όμως ήταν ο πανηγυρισμός του Πέλκα που έπιασε τα γεννητικά του όργανα προκαλώντας πολλά και διάφορα σχόλια.

ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΕΡΙ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ο Απρίλιος επεφύλασσε μία ιστορική βραδιά για τον ΠΑΟΚ. Στις 27 του μηνός ο Δικέφαλος ανέτρεψε το εις βάρος του 2-0 από τον πρώτο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και θριαμβεύοντας με 4-0 στην κατάμεστη Τούμπα, πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, με τους «πράσινους» να διαμαρτύρονται έντονα για την διαιτησία. Τα γκολ πέτυχαν οι Πέλκας, Μάτος, Σάχοφ και Πρίγιοβιτς.

Δείτε ΦΩΤΟ & VIDEO από τους πανηγυρισμούς στην Τούμπα για την πρόκριση του ΠΑΟΚ.

Στις 6 τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος η ομάδα του Ίβιτς είχε σερί 6 διαδοχικών νικών (μαζί με τη νίκη επί του Πανιωνίου τον Μάρτιο), με διαφορά τερμάτων 16-2. Μία από τις 6 νίκες ήταν επί του Παναθηναϊκού με το επιβλητικό 3-0 στην Τούμπα.

ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΑ PLAY OFF

Ο Μάιος σίγουρα ήταν ο πιο κομβικός μήνας αγωνιστικά για τον ΠΑΟΚ. Το πρώτο παιχνίδι ήταν ο τελικός της 6ης Μαΐου στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Έπειτα από ένα σήριαλ για τη διεξαγωγή του αγώνα, λόγω της καταλληλότητας ή μη του γηπέδου, που κράτησε μέχρι και λιγότερο από 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη του, τελικά αποφασίστηκε το παιχνίδι να γίνει κανονικά το Σάββατο 6/5, όπως είχε αρχικά οριστεί και να μην αναβληθεί, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπήρχαν, όπως συζητιόταν έντονα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πριν τη σέντρα σημειώθηκαν θλιβερά επεισόδια στην πεζογέφυρα που ένωνε τα δύο πέταλα του σταδίου, με οπαδούς-χούλιγκαν των δύο ομάδων να παίζουν άγριο ξύλο για περίπου μία ώρα και τους υπόλοιπους φιλάθλους που βρίσκονταν στις κερκίδες να τους αποδοκιμάζουν. Τελικά ο επεισοδιακός τελικός ξεκίνησε με καθυστέρηση. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον Μπίσεσβαρ, η ΑΕΚ ισοφάρισε με τον Χριστοδουλόπουλο μετά από γκάφα του Γλύκου και την τελευταία λέξη στο ματς την είπε ο Πέντρο Ενρίκε. Ο Βραζιλιάνος με γκολ στο 81ο λεπτό (έχοντας μπει ως αλλαγή στο 73΄) υπέγραψε την κατάκτηση του τροπαίου για τον Δικέφαλο. Βέβαια, ο σκόρερ ήταν εκτεθειμένος και το γκολ έπρεπε να ακυρωθεί ως οφσάιντ, με τις αντιδράσεις από πλευράς ΑΕΚ να είναι έντονες. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ είχε να αντικρούσει ως επιχείρημα ότι στην ίδια φάση έπρεπε να δοθεί πέναλτι για αντικανονικό μαρκάρισμα του Βράνιες στον Κρέσπο.

Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν σε Βόλο και Θεσσαλονίκη ήταν έξαλλοι, με τον κόσμο να συρρέει στον Λευκό Πύργο και να γιορτάζει την κατάκτηση ενός τίτλο έπειτα από 14 χρόνια. Αυτός ήταν ο 7ος τίτλος στην ιστορία του ΠΑΟΚ και η 5η κούπα του συλλόγου στον θεσμό.

Θυμηθείτε εικόνες από τον τελικό εδώ.

Ο Κυπελλούχος ΠΑΟΚ όμως δεν ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τη σεζόν 2016-17, καθώς στα play off απέτυχε να τερματίσει στην πρώτη θέση. Αν και είχε το προβάδισμα στην τελευταία αγωνιστική, όπου έπαιζε για δύο αποτελέσματα κόντρα στον Παναθηναϊκό, που έπαιξε με αρκετούς νεαρούς παίκτες, ηττήθηκε 2-3 με ανατροπή στην Τούμπα με γκολ στο φινάλε, με την ΑΕΚ να παίρνει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League μέσω της πρωτιάς στο μίνι πρωτάθλημα.

Νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ είχε δύο νίκες επί του Πανιωνίου εντός και εκτός έδρας, αλλά δύο ήττες από την ΑΕΚ σε Τούμπα (στην πρεμιέρα μία εβδομάδα μετά τον τελικό Κυπέλλου) και ΟΑΚΑ. Highlight των play off για τον ΠΑΟΚ ήταν το εντυπωσιακό γκολ του Πρίγιοβιτς απέναντι στον Πανιώνιο.

Η στιγμή που στιγμάτισε τα play off έγινε στη Λεωφόρο, όταν ένα κουτάκι μπύρας χτύπησε τον Ίβιτς στο κεφάλι, με το παιχνίδι να διακόπτεται και τον ΠΑΟΚ να παίρνει τους τρεις βαθμούς στα χαρτιά.

Ο Δικέφαλος την 1η Ιουνίου τιμωρήθηκε και με αφαίρεση -6 βαθμών από τα play off, κάτι που όμως δεν επηρέασε το ευρωπαϊκό του εισιτήριο, μιας και είχε κερδίσει το «καλό» χάρη στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Το τέλος της σεζόν άφησε έτσι μία γλυκόπικρη γεύση στις τάξεις του ΠΑΟΚ, κυρίως για τον τρόπο που χάθηκε η πρωτιά στα play off. Παρά την μεγάλη επιτυχία του Κυπέλλου λοιπόν ακολούθησε ο προβληματισμός στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου.

Θα ακολουθήσει το β΄ μέρος της ανασκόπησης με το υπόλοιπο του 2017

Keywords
ΠΑΟΚ, φωτο, video, europa league, champions league, Χριστούγεννα, paok, official, μαΐου, ΑΕΚ, play, europa, league, νέα, καλοκαιρι, σωρεία, κυπελλο, ξανθη, γκολ, ελλαδα, μπλε, φεβρουάριος, ηρακλης, συγκεκριμένο, θεσσαλονικη, εμφάνιση, ολυμπιακος, οακα, σερι, παναθηναικος, ιουνίου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, μουντιαλ 2014, ξανα, αποτελεσματα, γερμανια, εικονες, ηττα, κοντρα, ξυλο, οακα, φωτο, ωρα, paok, αγριο, αγωνες, αναμνησεις, απριλιος, αφαιρεση, βραδια, γκολ, γεγονοτα, γεγονος, γευση, γινει, γηπεδο, δευτερο, δυναμη, δειτε, δειχνει, δοθει, διπλο, εγινε, ειπε, εβδομαδα, ενρικε, εμφάνιση, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ετος, ευρωπη, ιδια, υπηρχαν, υποθεση, θετικο, ιβιτς, κυπελλο, κλιμα, λαθη, μαΐου, μαιος, μινι, νικη, ξεκινημα, ομαδα, ουσιαστικα, οφσαιντ, ποδοσφαιρο, πιστη, προβληματα, σαββατο, σεζον, σεντρα, σερι, σιγουρα, συγκεκριμένο, σηριαλ, σειρα, σχολια, σωρεία, τιτλος, φεβρουάριος, φορμα, χαθηκε, χαρα, ωρες, εμφανισεις, επεισοδια, europa, φιλοι, ιουνίου, κομματι, league, λευκο, μουντιαλ, official, ομαδες, οργανα, παιχνιδι, πηγαδια, play, τουμπα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα