Ομάδα θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κυανοτυπία για Γκίνες σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Tο ρεκόρ Γκίνες για τη δημιουργία της μεγαλύτερης κυανοτυπίας στον κόσμο θα επιχειρήσει να σπάσει η ομάδα ΦωτοΓραφείον, στη Θεσσαλονίκη.

Το εγχείρημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, από τις 10:00 έως τις 13:00, στο χώρο της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης, μπροστά από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.

Στόχος της ομάδας, όπως αναφέρει και η ίδια, είναι

να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης και τεχνικής. Για να το πετύχει αυτό, θα χρησιμοποιήσει ένα μεγάλης κλίμακας κομμάτι υφάσματος επιφάνειας 280 τ.μ. περίπου. Το μοτίβο που θα αποτυπωθεί σε αυτό θα προκύψει από την τοποθέτηση ατόμων και αντικειμένων πάνω στο πανί.

Τεχνικά, η διαδικασία είναι η εξής: το πανί εμποτίζεται με μια φωτοευαίσθητη ουσία και αφού στεγνώσει έχει καταστεί φωτοευαίσθητο μόνο σε ηλιακό φως(προετοιμασία).Από τη στιγμή που ξεδιπλώνεται για έκθεση στον ήλιο (ημέρα εκδήλωσης) τοποθετούμε αμέσως πάνω στο πανί αντικείμενα (στην περίπτωση μας ο κόσμος ξαπλώνει πάνω στο πανί και μένει ακίνητος) και σε λίγα λεπτά δημιουργείται πάνω στο ύφασμα μια λανθάνουσα εικόνα, ένα αποτύπωμα.

Η χρονική διάρκεια έκθεσης εξαρτάται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, αλλά σε μια καλοκαιρινή ημέρα με ηλιοφάνεια θα είναι λογικά 4-5′ περίπου, ενώ σε συννεφιασμένη ημέρα 10-15′.

Η εμφάνιση και η «στερέωση» της λανθάνουσας εικόνας γίνεται ξεπλένοντας το πανί με νερό. Μόλις στεγνώσει έχουμε το τελικό αποτέλεσμα της κυανοτυπίας το οποίο και θα πρέπει να μετρηθεί.

Το πρότζεκτ αυτό, ονομάστηκε Gyanotype από τον συνδυασμό των λέξεων Giant και Cyanotype.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στηρίζει την προσπάθεια αυτή, με την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και ομάδα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

Keywords
Τυχαία Θέματα