Οι αποζημιώσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Β. Αποστόλου με αγροτικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση με φορείς του αγροτικού χώρου πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", στη Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις του πριν την συνάντηση ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι "το ουσιαστικό που θα συζητήσουμε πάνω στα τρέχοντα προβλήματα που αφορούν ιδιαίτερα τη σοδιά τους, την παραγωγή τους. Δεδομένου ότι δυστυχώς βιώνουμε μια περίοδο με καιρικές συνθήκες που δημιουργούν πάρα

πολλά προβλήματα από τη δική μας πλευρά θα τοποθετηθούμε πάνω στην αναγκαιότητα στήριξης του εισοδήματος τους και πιστεύουμε ότι μέσα από μια διοργανωτική των ίδιων και με την συμμετοχή τη δική μας, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε και από ευρωπαϊκούς πόρους και από πλευράς του ΕΛΓΑ".

Για τις αποζημιώσεις ο κ. Αποστόλου είπε ότι το θέμα αυτό θέλει διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγμα και εκτιμήσεις. "Θα πρέπει να έχουμε υπόψην μας ότι οι αποζημιώσεις, έρχονται αφού αποτιμηθεί η σοδιά. Αν έγιναν εχθές οι ζημιές, η αποτίμηση της ζημιάς θα γίνει τέλος της χρονιάς με την ολοκλήρωση της καλλιεργητικής περιόδου. Άρα, αν λάβετε υπόψη σας ότι οι πληρωμές στον αγροτικό χώρο είναι με επιταγές πολλών μηνών, σας λέω ότι από ότι θα πληρωθούν με τις επιταγές τους, οι πληρωμές των αποζημιώσεων τους θα είναι πιο γρήγορες".

"Σύμφωνα με το πόρισμα που έχουμε, μέσα από την έκθεση οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας και Πέλλας στις 14-17 Ιουλίου υπέστησαν ζημιές. Η πρόταση είναι ότι μπορούν να αποζημιωθούν. Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένους υπολογισμούς όσον αφορά τις ζημιές. Περιγράφουμε ζημιές οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν ποικιλίες νεκταρινιάς και ροδάκινων".

Οι φορείς παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έθεσαν μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, τις βροχοπτώσεις, τη μαύρη διακίνηση τους συνεταιρισμούς, την οικονομική ενίσχυση από Ευρώπη για τη μείωση εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Στην συνάντηση συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς: Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Πυρηνόκαρπων και Ακτινιδίων, Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) και Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ).

Keywords
Τυχαία Θέματα