Ο Σαρκοζί στο στόχαστρο έρευνας για πιθανή δωροδοκία από το Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022

Στο επίκεντρο ποινικής έρευνας ίσως βρεθεί και πάλι πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μετά τις καταγγελίες ότι δωροδοκήθηκε για να βοηθήσει το Κατάρ να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022.Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβαν Γάλλοι εισαγγελείς μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του εμιράτου ότι πλήρωσε για να πάρει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο

πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχει ήδη παραπεμφθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο σε δίκη για μια άλλη υπόθεση, που αφορά στην παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012. Η γαλλική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι υπερέβη εσκεμμένα το πλαφόν οροφής των δαπανών που επιτρέπει ο νόμος και έχει οριστεί στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε εξέλιξη είναι και άλλες έρευνες εις βάρος του 63χρονου πολιτικού, όπως εκείνη που αφορά στην παράνομη χρηματοδότηση της της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από ξένη χώρα και συγκεκριμένα τη Λιβύη του Καντάφι, ή εκείνη που αφορά στην απευθείας ανάθεση συμβολαίων από το Ελυζέ. Τώρα στο στόχαστρο της νέας έρευνας είναι ο ρόλος που έπαιξε ο Σαρκοζί στην προσέλκυση επενδυτών από το Κατάρ στη Γαλλία και η πιθανή δωροδοκία του.

Εκπρόσωπος της οικονομικής εισαγγελίας στο Παρίσι είπε ότι γίνονται προκαταρκτικές έρευνες για την υποψηφιότητα του Κατάρ για το Μουντιάλ, την οποία στήριξε ένθερμα ο Σαρκοζί και για τη συμφωνία εξαγοράς τον Απρίλιο του 2010 του 5% των μετοχών της γαλλικής πολυεθνικής Veoliain από την εταιρεία Qatari Diar.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph η εισαγγελία ερευνά την πιθανότητα ο Νικολά Σαρκοζί να έλαβε μίζες για συναλλαγές που έγιναν την περίοδο του 2010, που το Κατάρ διεκδικούσε τη διοργάνωση του Mundial 2022, περιλαμβανομένης της πώλησης της ποδοσφαιρικής ομάδας Paris Saint Germain στην Qatar Sports Investments.

Ο 63χρονος Σαρκοζί, είναι κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας της PSG, μιας από τις πλουσιότερες ομάδες του πλανήτη κι είναι γνωστό ότι είχε συμβουλέψει τους ιδιοκτήτες της από το Κατάρ να την αγοράσουν.

Λίγο πριν την εκλογή του τον περασμένο Μάιο ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να σταματήσει τις συμφωνίες που ευνοούν το Κατάρ στη Γαλλία. «Νομίζω ότι υπήρξε πολύς εφησυχασμός ιδιαίτερα στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του Νικολά Σαρκοζί», είπε τότε.

Ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Χερτσόγκ αρνείται όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ος πελάτης του.

Keywords
Τυχαία Θέματα