Νίκος Λυγερός: Μοχλός πίεσης τα συλλαλητήρια - Καθήκον μου να μιλήσω

"Είναι τιμή όλων μας να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια", τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Νίκος Λυγερός.

Ο κ. Λυγερός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6 υπενθύμισε μεταξύ άλλων, ότι "αν η Ελλάδα

δεν κάνει κανένα λάθος τραγικό στη διαπραγμάτευση, ξέρουμε πολύ καλά πώς θα πάει η διαδικασία: ή οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν γιατί όλοι θα αποδεχθούν ότι δεν μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμβιβασμού ή πολύ απλά τα Σκόπια θα αφήσουν την αδιαλλαξία, γιατί θα δουν ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να τα εντάξουν με τέτοια προβλήματα, γιατί δεν θα καταπατήσουν ένα κράτος-μέλος, για να χαρεί ένα κράτος που είναι μόνο υποψήφιο. Επίσης, ενώ η υποψηφιότητα των Σκοπίων για την Ε.Ε. υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια, αλλά δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο από τα 35. Θυμίζω ότι η Κύπρος παρά τα προβλήματα με το ψευδοκράτος είχε ενταχθεί σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα στην Ε.Ε."

Οι Σκοπιανοί προσπαθούν να πάρουν ό,τι μπορούν από τη διαπραγμάτευση. Έχουν ακραίες θέσεις γιατί αν δείξουν ότι συμβιβάζονται, θα κερδίσουν σαφώς λιγότερα, εκτίμησε μεταξύ άλλων ο κ. Λυγερός:

"Οι Σκοπιανοί παίζουν προφανώς ένα είδους "chicken game". Εδώ, ξαφνικά βλέπουμε ότι από την πλευρά της Ελλάδος, το ένα από τα δύο αυτοκίνητα, βγαίνει ξαφνικά μόνο του από τον δρόμο. Όταν ο άλλος βλέπει το όχημα να παίρνει ήδη μία στροφή από την αρχή, γιατί να μην συνεχίσει; Όλη η ιδέα είναι να ξαναφέρουμε το όχημα της Ελλάδας πάνω σ' αυτήν την πορεία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ακόμη και να ήμασταν πάνω σ' αυτήν πορεία με τα μάτια κλειστά μέχρι το τέλος, οι άλλοι ούτως ή άλλως θα την πάρουν την στροφή γιατί είναι απλώς υποψήφια χώρα κι όχι κράτος-μέλος.

Λέμε ότι εμείς πρέπει να βιαστούμε, αλλά πώς είναι δυνατόν ένα πρόβλημα δεκαετιών να βρει άμεση λύση μέσα σε λίγες μέρες;"

"Γιατί δεν ενσωματώσαμε στη διπλωματία μας τη γνωστή δήλωση Γκλιγκόροφ, που παραδεχόταν ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι; Γιατί μπήκαμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον όρο Μακεδονία, αφού δεν υπήρχε για εμάς καμία ανάγκη και καμία πίεση; Γιατί κάποιοι είναι ευχαριστημένοι με την προσέγγιση αυτή, ενώ ξέρουμε ότι είναι ενάντια στη ιστορία;" είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε κ. Λυγερός, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν αποδεχθούμε μία τέτοια ονομασία, "το 25% των Αλβανών που ζουν στα Σκόπια, θα αποδεχθούν την ονομασία, ή θα γίνει αυτό που έγινε με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία; Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο εσωτερικό των Σκοπίων. Όταν λέμε ότι ο συμβιβασμός θα φέρει σταθεροποίηση, ποιον ξεγελάμε;"

"Ο μόνος θεσμός που αναγνωρίζει ένα κράτος, είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Αν πραγματικά αυτές οι χώρες ήθελαν να βάλουν το θέμα σε ψηφοφορία, θα το έβαζαν, και τότε θα βλέπαμε αναγνώριση των Σκοπίων στον ΟΗΕ.

Οι επιμέρους αναγνωρίσεις για λόγους τυπικούς, έχουν για μένα την αξία της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Τουρκία."

Ερωτηθείς αν το συλλαλητήριο θα αποτελέσει μοχλό πίεσης ο κ. Λυγερός απάντησε:

"Σίγουρα τα συλλαλητήρια αποτελούν μοχλό πίεσης. Σημασία έχει να φανεί, ότι ο ελληνικός λαός δεν συμβιβάζεται, όπως θέλουν μερικοί διπλωμάτες. Ο χρόνος είναι με την Ελλάδα, τα Σκόπια θέλουν να μπουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εμείς είμαστε ήδη μέσα.

Αστείο να μιλάνε κάποιοι για πατριδοκαπηλία, αναφορικά με τα συλλαλητήρια. Δεν έχουν αρνητικό ορισμό ή τάση τα συλλαλητήρια, γιατί ανήκουν στον λαό, είναι ο μόνος τρόπος να εκφραστεί κάποιος. Δεν έχω δει να γίνονται συλλαλητήρια από άνθρωπο που δεν ανήκει στο λαό. Τα συλλαλητήρια γενικά, επειδή είναι πιο λαϊκά, στην πραγματικότητα μοιάζουν πιο πολύ με δεδομένα της αριστεράς, παρά της δεξιάς. Τώρα όμως, επειδή έχουμε μία Αριστερά που ακόμη ψάχνεται, μπορεί να έχει ξεχάσει ακόμα και τα συλλαλητήρια..."

Keywords
Τυχαία Θέματα