Μόνιμη σκοπιά, αυστηρότερες ποινές και κάμερες ασφαλείας πρότειναν οι φορείς της Θεσσαλονίκης για τα λαθραία τσιγάρα

Εντατικότερη αστυνόμευση, θωρακισμένο κουβούκλιο για μόνιμη σκοπιά, αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και κάμερες ασφαλείας ήταν μερικές από τις προτάσεις που “έπεσαν” σήμερα στο τραπέζι της συνάντησης των εμπλεκόμενων φορέων της Θεσσαλονίκης, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών και άλλων προϊόντων, στο κέντρο της πόλης.

Στη σύσκεψη, η οποία έλαβε χώρα στα γραφεία του ΕΕΘ, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Υφυπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και τα άλλα δύο Επιμελητήρια, Ε.Β.Ε.Θ. και Β.Ε.Θ.

Μιχ. Ζορπίδης: Έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά

Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος του ΕΕΘ, ο οποίος τόνισε πως το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο.

“Έχουμε κάνει επτά μηνυτήριες αναφορές. Φτάσαμε στο σημείο που δεν πηγαίνει άλλο. Η υπόλοιπη αγορά έχει φθάσει στο όριο που δεν περιμέναμε. Μέχρι τώρα κάναμε επιστολές, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι. Υπάρχουν τσιλιαδόροι, υπόνομοι, μαγαζιά και σκουπίδια. Η δράση τους ξεκινά από τις 8 το πρωί και τελειώνει στις 10 το βράδυ. Έχουν πλακωθεί και σφαχτεί. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζορπίδης, ο οποίος πρότεινε να μπει ένα κουβούκλιο της αστυνομίας έμπροσθεν των επιμελητηρίων στη συμβολή της πλατείας Αριστοτέλους με την αγορά Βλάλη, όπου το φαινόμενο της αγοραπωλησίας λαθραίων τσιγάρων είναι πιο έντονο, με έξοδα του Επιμελητηρίου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Χρήστος Νικολόπουλος, έθεσε το μείζον πρόβλημα που προκύπτει, αυτό της ασφάλειας των πολιτών. “Είναι δύσκολη και τραγική η κατάσταση. Εμείς νιώθουμε ότι έχουν εισβάλει στο σπίτι μας κακοποιά στοιχεία και δρουν ανενόχλητοι. Ο κόσμος φεύγει από την Αριστοτέλους και υποβαθμίστηκε η περιοχή”.

Τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία του ΕΕΘ για την πάταξη του φαινομένου εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νόμου Θεσσαλονίκη, Ιωάννης Μανδρίνος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπερτόνισε το ζήτημα των κλοπών καλωδίων, για την πώληση χαλκού, από τα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης.

“Περισσότερες οι συλλήψεις το 2017 από κάθε άλλη χρονιά – Κατασχέθηκαν 15.000 λαθραία τσιγάρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2018”

Την Ελληνική Αστυνομία εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο Ταξίαρχος και εκπρόσωπος του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Δημητριάδης, ο διοικητής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αϊβαζίδης Αβραάμ και ο υποδιοικητής του ΑΤ Λευκού Πύργου, Δακτυλούδης Αθανάσιος.

“Σεβόμαστε τα πρόβληματά σας. Καταλαβαίνουμε ότι πλήττεται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών. Περνάω από την πλατεία Αριστοτέλους. Υπάρχει όμως πολύ μεγάλη διαφορά από πέρσι με φέτος. Έχουν γίνει πάρα πολλές συλλήψεις. Υπάρχουν δράσεις της αστυνομίας ότι αφορούν την διακίνηση παράνομων τσιγάρων. Πέρα από μια ειδική ομάδα 10 ατόμων που έχουμε να ασχολείται καθημερινά με το παρεμπόριο, υπάρχουν και οι δράσεις της Αστυνομίας” ανέφερε ο κ. Δημητριάδης και πρόσθεσε:

“Αυτοί που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο έχουν συλληφθεί πολλές φορές. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων είναι αρμοδιότητα της Οικονομικής Αστυνομίας, ωστόσο δεν αφαιρεί την αρμοδιότητα από την Αστυνομία. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με κλιμάκια και ότι μας ζητηθεί”.

Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, το γεγονός των διαφυγόντων δασμών από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, το οποίο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως επίσης και η υποστελέχωση του αστυνομικού στόλου στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΑΤ Λευκού Πύργου, που έχει 335 οργανικές θέσεις αλλά μόνο 237 αστυνομικούς.

Από την μεριά του ο κ. Αϊβαζίδης, υποστήριξε: “Είμαστε εδώ γιατί πονάμε την πόλη. Έχουμε αύξηση στις συλλήψεις για τα λαθραία τσιγάρα. Οπότε μας έχει ζητηθεί συνδρομή είμαστε εκεί και δουλεύουμε πάνω από τα ωράρια. Θα προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο με ένστολη παρουσία. Είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί. Να επιβληθεί πρόστιμο και σε αυτόν που το αγοράζει. Η ποιότητα του καπνού είναι χάλια. Αλλάζουν μόνο οι μάρκες. Είμαστε κάθε μέρα στη Βλάλη και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου έχουμε ήδη 15.000 κατασχέσεις”.

Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και κάμερες ασφαλείας

Ανάμεσα στις προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος, ήταν η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τόσο τους συλληφθέντες για εμπόριο λαθραίων καπνικών προϊόντων, όσο και για αυτούς που τα αγοράζουν. Επίσης, σε όποιον παρουσιάζει παραβατική συμπεριφορά κατ'εξακολούθηση να αίρεται το δικαίωμα κατοχής ασύλου.

Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η πρόταση για τοποθέτηση καταγραφικών καμερών στο Καπάνι, οι οποίες θα συνδέουν απευθείας εικόνα με τα γραφεία της ΓΑΔΘ.

Στήριξη από ΠΚΜ και Δήμο Θεσσαλονίκης

Τη πρόθεσή τους να συμβάλλουν με όποια μέσα διαθέτουν για την καταστολή και πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων εξέφρασαν από τη μεριά τους ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας και ο αναπληρωτής προϊστάμενος διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Πέτρος Παπαφίλης.

“Δυστυχώς ακόμη και ο καινούριος νόμος που ψηφίστηκε για το υπαίθριο εμπόριο, δεν μας επιτρέπει να κατασχέσουμε προϊόντα. Θέλαμε να συγκροτήσουμε κλιμάκια με 120 άτομα και εμφανίστηκαν μόλις 19 υπάλληλοι. Τα μικτά κλιμάκια δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο. Με τα 10 άτομα που έχει το τμήμα Εμπορίου εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε όπου χρειαστεί” υπογράμμισε ο κ. Γιουτίκας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο συνεργάτης της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, Δημήτρης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Ιακώβου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Αστυνόμευσης, Λευτέρης Κιοσέογλου κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα