Μητροπολίτες της Β. Ελλάδας καταδικάζουν το υβριστικό πανό κατά του Ιβάν Σαββίδη και της οικογένειάς του

Θέση για το υβριστικό πανό που αναρτήθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη κατά της οικογένειας του Ιβάν Σαββίδη παίρνουν Ιεράρχες της Βόρειας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στο ημίχρονο του ποδοσφαιρικού αγώνα ΟλυμπιακόςΠΑΟΚ οπαδοί του Ολυμπιακού σήκωσαν πανό που

έγραφε: «Θάνατος στην οικογένεια του Ιβάν Σαββίδη. Να καούν στην κόλαση».

Τέσσερις Μητροπολίτες μιλούν στο Thestival.gr και καταδικάζουν την πράξη μικρής μερίδας οπαδών του Ολυμπιακού και κάθε πράξη που προάγει τη βία εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Οι ανώτατοι εκκλησιαστικοί ηγέτες τονίζουν την προσφορά του κ. Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα και επισημαίνουν ότι η ανάρτηση του συγκεκριμένου πανό είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις των Ιεραρχών.

Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος: Να αποδοκιμάσει το πανό ο κ. Μαρινάκης

Θεωρώ ότι το σύνθημα - απειλή που ανήρτησαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο στάδιο Καραϊσκάκη εναντίον της οικογένειας του κ. Ιβάν Σαββίδη αδικεί πρωτίστως την μεγάλη ποδοσφαιρική αυτή ομάδα. Δεν προσιδιάζει στο ήθος και στις παραδόσεις του Ολυμπιακού. Για αυτό πιστεύω ότι είναι αδύνατον να εκφράζει τον πρόεδρο της ομάδας αυτής ο οποίος έχει και ποντιακή καταγωγή. Θα ήθελα να υπάρξει μία δήλωση αποδοκιμασίας αυτής της απειλής από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού.

Όσον αφορά στο πρόσωπο και την οικογένεια του προέδρου του ΠΑΟΚ θέλω να τονίσω ότι είναι ένας ευπατρίδης. Τα δύσκολα αυτά χρόνια που διέρχεται η πατρίδα μας με την οικονομική κρίση που την μαστίζει, αυτός ως πατριώτης προσφέρει και συμβάλλει τα μέγιστα για την ανόρθωση της οικονομικής ζωής του τόπου μας. Είναι μιμητής των παλαιών μεγάλων ευεργετών των Ελλήνων που διέπρεψαν στο εξωτερικό και έστησαν αυτή τη χώρα. Δεν επαρκεί ο χρόνος για να απαριθμήσουμε τα όσα έχει προσφέρει. Ένα μόνο θα ήθελα να τονίσω. Το ότι σήμερα υπάρχει πανεπιστημιακή έδρα για τον ποντιακό ελληνισμό το οφείλουμε στον κ. Σαββίδη. Του είμαστε ευγνώμονες, τον στηρίζουμε και προσευχόμεθα ώστε αυτός και όλα τα μέλη της οικογένειάς του να έχουν υγεία και να συνεχίσουν να προσφέρουν στην πατρίδα και στον ποντιακό ελληνισμό.

Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας: Ο κ. Σαββίδης και η οικογένειά του είναι αγωνιστές

Το πανό που αναρτήθηκε στις κερκίδες ενός σταδίου, που το στάδιο είναι τόπος άθλησης , ευγενούς άμιλλας, τόπος ζωής, δεν μπορούμε να μιλούμε για θάνατο, δεν μπορούμε να μιλούμε για κόλαση. Πρέπει να μιλούμε για τη ζωή και για τον παράδεισο, για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν αγώνα ώστε να αναστήσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο αθλητισμός είναι στα αλήθεια ζωή και κίνηση, ομορφιά, ένταση και αγώνας. Πρέπει να καταδικάσουμε αυτό το πανό που προσβάλλει το πρόσωπο του κ. Ιβάν Σαββίδη , την οικογένεια του που ακούγεται σαν απειλή γιατί πρέπει να δούμε με αγάπη όλοι μας.
Ο κ Ιβάν Σαββίδης και η οικογένεια του είναι αγωνιστές. Στο πρόσωπο του εκφράζει τη προσφυγιά, τον Ποντιακό ελληνισμό, τον αγώνα του. Εκφράζει ακόμη όλους εκείνους που αγαπούν αυτή την ομάδα, την αθλητική της Θεσσαλονίκης, τον ΠΑΟΚ, της Κων/πόλης, του προσφυγικού ελληνισμού που ταυτίζεται με τον αγώνα αυτής της πόλης να δείξει με τον αγώνα του προσφυγικού ελληνισμού. Μέσα σε αυτούς τους δύσκολους θυμωμένους καιρούς ο κ. Ιβάν Σαββίδης ως επιχειρηματίας και άνθρωπος της δουλειάς και της εργασίας αγωνίζεται για να δίνει δουλειά στους ανθρώπους αυτής της πόλης και νομίζω θα έπρεπε να τον ευχαριστήσουμε και για αυτό.
Απερίφραστα καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, θάνατο, τη κόλαση και πρέπει να μιλήσουμε ξανά για την ομορφιά της ζωής.

Μητροπολίτη Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος: Ο πολιτισμός δεν προάγεται με υβριστικά προσωπικά συνθήματα

Προέρχομαι από μια οικογένεια που ασχολήθηκε πολύ με το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό διάκειμαι θετικά ως προς το σπορ του ποδοσφαίρου και έχω λοιπόν έναν επιπλέον λόγο για να τοποθετηθώ. Πληροφορήθηκα με λύπη τα τεκταινόμενα στον αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ και κυρίως στεναχωρήθηκα διότι πάνω σε ένα πανό αναγράφηκε ένα υβριστικό προσωπικό σύνθημα για τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ. Για όποιο πρόσωπο και αν γραφόταν ένα σύνθημα που ύβριζε την οικογένεια και τη προσωπική τιμή αυτού του προσώπου εμείς ως εκκλησιαστικοί άνδρες θα το καταδικάζαμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλα τα αθλήματα και το ποδόσφαιρο που έχει μια ιδιαίτερη δυναμική και ένταση την ώρα που πραγματοποιείται, πρέπει να προάγουνε τον πολιτισμό και το ηθικό επίπεδο των ανθρώπων που συμμετάσχουν είτε ως αθλητές είτε ως θεατές. Ο πολιτισμός δεν προάγεται σε καμία περίπτωση με υβριστικά προσωπικά συνθήματα. Κυρίως προάγεται με σεβασμό στον αντίπαλο, με σεβασμό στην υπόσταση την οικογενειακή τη προσωπική του αντιπάλου και με τιμή σε αυτόν. Με αυτή τη λογική σίγουρα καταδικάζω το φαινόμενο των υβριστικών πανό από όπου και αν προέρχεται.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων: Δεν αξίζει να δίνουμε σημασία σε μεμονωμένες ενέργειες

Τέτοια γεγονότα εύκολα και γρήγορα μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια λαϊκίστικη απάντηση, όμως ως Επίσκοπος καλούμαι να σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος όταν βρέθηκε σε μία πολύ πιο δυσχερή και επώδυνη θέση πάνω στο Σταυρό και μάλιστα αδίκως, απάντησε σ’ αυτούς που όχι απλώς τον διέβαλαν αλλά και τον εσταύρωσαν με το γνωστό: «άφες αυτοίς ου γάρ οίδασι τί ποιούσι», μας εδίδαξε ότι η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία, οπότε δεν πιστεύω ότι αξίζει να δίνουμε σημασία σε μεμονωμένη ενέργεια μικρής μερίδας η οποία δεν απηχεί το ήθος της πλειονότητας των φιλάθλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα