Μηνυτήρια αναφορά από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα εργατικά ατυχήματα των εργαζομένων στους δήμους

H ΠΟΕ- ΕΤΑ κατέθεσε σήμερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη μηνυτήρια αναφορά σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους, ενώ πολλά εξ αυτών είναι θανατηφόρα.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία,

στο διάστημα από τον Ιούλιο 2014 μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2017 σημειώθηκαν 34 θανατηφόρα ατυχήματα και στο διάστημα από τις 4 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι και τον Ιούνιο 2017 έχουν καταγράφηκαν 32 σοβαρά εργατικά ατυχήματα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών φαίνεται να σχετίζεται με παραβίαση της νομοθεσίας με την μη παροχή των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας, την έλλειψη συντήρησης ή την ακαταλληλότητα των χρησιμοποιούμενων τεχνικών μέσων (απορριμματοφόρα, μηχανήματα κ.λπ.), την μη τήρηση των κανόνων από τους ίδιους τους υπαλλήλους, λόγω άγνοιας των κινδύνων που διατρέχουν από την εργασία τους, καθώς και με την εντατικοποίηση της εργασίας εξαιτίας έλλειψης προσωπικού στους δήμους.

Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοτικών υπαλλήλων ζητεί από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να διερευνηθεί η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους δήμους και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα