Κύθηρα: Εκκενώνονται και τα Φράτσια - Οι φλόγες απειλούν σπίτια

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα, που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής (04.08.2017), λίγο μετά τις 11. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, μετά τη νέα αναζωπύρωση, το μεσημέρι του Σαββάτου. Αργά το απόγευμα, το νησί κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν ο Μυλοποτάμος και οι Αραίοι.

Η Φωτιά πέρασε και έφθασε στα Φράτσια, όπου εκδόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τα σπίτια.

Στο άλλο μέτωπο απειλούνται Τα Πιτσινιάνικα, Οι Καλοκαιρινές και η δίοδος προς Καρβουνάδες.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί από πολύ στενά την μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης. Ήδη έχει συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, (σ.σ. τα Κύθηρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής), αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ειδικότερα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε, να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Όπως μετέδωσε ο ALPHA, πλωτά μέσα είναι σε επιφυλακή για σχέδιο εκκένωσης.

Ο μεγάλος... εχθρός του έργου κατάσβεσης είναι ο δυνατός αέρας. Ωστόσο, από απόψε αναμένεται να κοπάσουν οι άνεμοι και αύριο να εξασθενήσουν, γεγονός που θα βοηθήσει στον περιορισμό της πυρκαγιάς.

«Ανάμεσα στις δασικές εκτάσεις υπάρχουν πολλοί οικισμοί που πρέπει να προστατευτούν, είναι μεγάλη η περίμετρος της φωτιάς και αρκετά τα μέτωπα δυτικά του νησιού» τόνισε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, προσθέτοντας ότι οι άνεμοι και το ανάγλυφο δυσκολεύουν περαιτέρω το έργο της πυροσβεστικής.

«Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη» εκτίμησε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο πυροσβέστης Τάκης Πολίτης που βρίσκεται στην περιοχή. «Είναι πολλά τα μέτωπα, η σημερινή εικόνα είναι πολύ χειρότερη από τη χθεσινή» ανέφερε δε.

Στην καταγγελία ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος, προχώρησε μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης.

πηγή: newsit.gr

«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα