Καμμένος: Ο Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, όχι μεσάζων

Εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Βασιλείου και όχι μεσάζων είναι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος αναφορικά με την συμφωνία για την πώληση βλημάτων 105mm στη Σαουδική Αραβία.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η ΝΔ, ο κ. Καμμένος

αναφέρει: "Δεν υφίσταται κανείς απολύτως μεσάζων, πλην όμως δεν απαγορεύεται στις διακρατικές συμφωνίες, εάν η άλλη πλευρά το επιθυμεί, να ορίζει εκπρόσωπό της και επίσης δεν απαγορεύεται αυτός να αναγνωρίζεται από εμάς, εφ' όσον έχει διαπιστωμένα την σχετική εξουδιοδότηση".

"Δεν υπεγράφη συμφωνία με κανέναν μεσάζοντα. Η συμφωνία υπεγράφη με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας" συμπληρώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημειώνοντας ότι η γνησιότητα της εξουσιοδότησης που ορίζει ως εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας τον Βασίλειο Παπαδόπουλο επιβεβαιώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικού Εξοπλισμού και Επενδύσεων.

Ωστόσο, ο ταξίαρχος που ενεπλάκη στο άγριο επεισόδιο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, στην αναφορά του υπογραμμίζει: "Την 13η Ιουνίου 2017 η ΓΔΑΕΕ ενημερώθηκε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Ηλία Κλουβάτου από Πρεσβεία Ελλάδας στο Ριάντ, μεταξύ άλλων ότι, κατόπιν επίσκεψής του στον συνταγματάρχη, Mohammed Aleniazi, διευθυντή Διεύθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας "Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία συνομιλίες να γίνονται Government to Government"".

Ο κ. Καμμένος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί καμία ποσότητα πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην απάντησή του, μέχρι σήμερα η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει ανοίξει ανέγκλητη πίστωση σε τράπεζα προκειμένου να μεταφερθεί το τίμημα από την πώληση του αμυντικού υλικού. Η συμφωνία εκπροσώπησης της Σαουδικής Αραβίας από τον Βασίλειο Παπαδόπουλο υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017, όμως οι αγοραστές δεν άνοιξαν ανέγκλητη πίστωση εντός 10 ημερών -όπως είχαν υποχρέωση- ούτε έχουν προβεί σε τέτοια κίνηση μέχρι σήμερα.

Στην απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρεται ότι η συνολική τιμή πώλησης 300.000 βλημάτων 105mm από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία είναι 66 εκατ. ευρώ (τιμή μονάδος 220 ευρώ). Ο κ. Καμμένος ενημερώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ανοίγματος ανέγκλητης πίστωσης σε τράπεζα -εκκρεμεί από το Ιούνιο που μας πέρασε- και σημειώνει ότι για τον λόγο αυτό στις 3 Νοεμβρίου 2017 κάλεσε στο γραφείο του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον πρέσβη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, αποφεύγει όμως να αναφέρει τι συζητήθηκε και ποια είναι η επίσημη απάντηση που έδωσε η πλευρά του Ριάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα