Καφέ με 25 κουταλιές ζάχαρη σερβίρουν αλυσίδες καταστημάτων

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά 25 ολόκληρες κουταλιές ζάχαρης μπορεί να κρύβονται μέσα σε έναν μόνο καφέ της αλυσίδας Starbucks ή Costa, όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian»!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βρετανική ΜΚΟ Action on Sugar, ξεκίνησε πόλεμο κατά των αλυσίδων αυτών, όταν διαπίστωσε μετά από έρευνα, πως το 98% των ροφημάτων που σερβίρουν αυτά τα μαγαζιά διαθέτουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Η μελέτη επίσης αποκάλυψε πως το 35% των

ροφημάτων έχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με την coca cola, δηλαδή 9 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Ωστόσο, σε μια άλλη κατηγορία ροφημάτων, όπως στο τσάι με φρούτα του Starbucks, « hot spiced fruit raisin », σε χάρτινο φλυτζάνι 568 ml, περιέχονται 25 κουταλιές ζάχαρη, δηλαδή ποσότητα 3 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που είναι τα 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Ακολουθεί το το « chaï latte » της φίρμας Costa, ένα μείγμα ινδικού τσαγιού με χτυπημένο γάλα) το οποίο περιέχει 20 κουταλιές ζάχαρη και στην Τρίτη θέση φιγουράρει το το « mocha blanc » του Starbucks, σε 500 ml, το οποίο περιέχει 18 κουταλιές ζάχαρη. Η Starbucks επίσης κατηγορείται από τη ΜΚΟ πως τα ποτήρια της έχουν διπλάσιο μέγεθος από το κανονικό και άρα πολύ περισσότερες θερμίδες.

Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου το 20% των Βρετανών πίνουν καθημερινά καφέ σε αυτές τις αλυσίδες και η Βρετανία έχει τους πιο παχύσαρκους πολίτες της Ευρώπης.
Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με την εν λόγω έρευνα, η βρετανική εφημερίδα Guardian επικοινώνησε με τα Starbucks τα οποία απάντησαν ότι η αλυσίδα έχει δεσμευθεί να μειώσει κατά 25% το ποσοστό ζάχαρης στα ροφήματά της ως το 2020. Ομοίως και η αλυσίδα Costa δήλωσε ότι θα μειώσει τα ποσοστά ζάχαρης και αλατιού σε όλα τα προϊόντα της ως το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα