Κ. Πουτζδεμόν: Θέλω να επιστρέψω στην Καταλονία – Μαδρίτη: Ούτε σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του έκπτωτου ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας με αμείωτη ένταση και στον απόηχο της νέας επικράτησης των αυτονομιστών στις εκλογές της περιφέρειας.

Ο Πουτζδεμόν, που θέλει να επιστρέψει στον προεδρικό θώκο, επιδιώκει την επιστροφή του στην Ισπανία. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα επιστρέψει στην Ισπανία από την εξορία που ο ίδιος έχει επιβάλει στον εαυτό του, απάντησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

στην Κοπεγχάγη: «Η επιστροφή μου στη Βαρκελόνη θα είναι μόνο καλή είδηση για τον καταλανικό λαό που υποστηρίζει την υπόθεσή μας, αλλά επίσης για τον ισπανικό λαό και την ισπανική δημοκρατία».

Αυτοεξόριστος στο Βέλγιο από τα τέλη του Οκτωβρίου, ο Πουτζδεμόν διεκδικεί και πάλι την προεδρία της Καταλονίας, αλλά κινδυνεύει να συλληφθεί και να τεθεί υπό κράτησιν κατηγορούμενος για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος», εάν πατήσει το πόδι του στην Ισπανία.

Οταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα να περάσει ινκόγκνιτο τα σύνορα για να ανακηρυχθεί πρόεδρος από το καταλανικό κοινοβούλιο, ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών απάντησε στην δημόσια ισπανική τηλεόραση TVE: «Εργαζόμαστε ώστε αυτό να μην καταστεί δυνατόν, στα σύνορα και μέσα από τα σύνορα, παντού».

«Θα το κάνουμε αδύνατον να μπει στο κοινοβούλιο, ούτε σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου», δήλωσε ο Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, ομολογώντας ότι είναι «πολύ ανήσυχος, διότι δεν ξέρεις ποτέ τι να περιμένεις από έναν άνθρωπο με τέτοια συμπεριφορά».

Οι νομικοί του καταλανικού κοινοβουλίου έχουν ήδη πει ότι ο διορισμός του με τηλεματική διαδικασία δεν είναι δυνατός», εξήγησε ο Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο «Ας παραδοθεί, αν όχι, κάποιος άλλος ας είναι υποψήφιος για την προεδρία» της καταλανικής κυβέρνησης, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα