Ημέρα Χωρίς Σουτιέν: Τι ακριβώς “γιορτάζουμε” σήμερα – Πώς και γιατί ξεκίνησε

Η Ημέρα Χωρίς Σουτιέν είναι κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου. Δηλαδή στο μέσον του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού. Η ιδέα ξεκίνησε το 2011 και ο μεγαλύτερος “ντόρος” γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν την καμπάνια #nobraday. Ανεβάζουν φωτογραφίες τους χωρίς σουτιέν και διαδίδουν το μήνυμα της ημέρας.

Ποιο είναι αυτό; Στόχος για την Ημέρα Χωρίς Σουτιέν είναι η ευαισθητοποίηση και η ενθάρρυνση των γυναικών να διεξάγουν αυτο-εξετάσεις και να πηγαίνουν και στον γιατρό, για να εντοπίζουν εγκαίρως κάποιο πιθανό καρκινικό όγκο στους μαστούς. Έμμεσος στόχος είναι φυσικά η ενημέρωση για τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες που δεν θέλουν να μείνουν χωρίς σουτιέν σήμερα, αλλά και οι άντρες που επιθυμούν να διαδώσουν το σημερινό μήνυμα ενθαρρύνονται να φορέσουν κάτι πορφυρό για την ημέρα.

Γιατί γιορτάζεται η Ημέρα Χωρίς Σουτιέν;

Η Ημέρα Χωρίς σουτιέν ξεκίνησε ως ιδέα στο Τορόντο του Καναδά από τον πλαστικό χειρουργό δρ. Mitchell Brown.

Ο σκοπός της αρχικής του δράσης με τίτλο Ημέρα Αναδόμησης του Μαστού (Breast Reconstruction Awareness - BRA) ήταν να εκπαιδεύσει τις γυναίκες για την επιλογή τους για αισθητική επέμβαση μετά από μαστεκτομή. Μέχρι το 2014, η BRA Day γινόταν σε 30 χώρες παγκοσμίως.

Μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη ζωή της. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ασθένεια που μπορεί, στη χειρότερη περίπτωση, να είναι θανατηφόρα. Αλλά εκτός από τη θνησιμότητά της, έχει επίσης τη δυνατότητα να επηρεάσει την άποψη της γυναίκας για την ίδια την εικόνα της. Για την ικανότητά της να θηλάζει. Και μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργικές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν μαστεκτομές. Τα στήθη είναι τα πρωταρχικά στοιχεία ταυτοποίησης του τι προσδιορίζει μια γυναίκα, οπτικά, ως γυναίκα. Το να χρειαστεί να τα αφαιρέσει στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κατάθλιψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα