Η 20χρονη Θεσσαλονικιά που χτυπά πρωτιά στην τεχνική κολύμβηση!

Είναι 20 χρονών από τη Θεσσαλονίκη, σπουδάζει Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη είναι η τεχνική κολύμβηση.

Ο λόγος για την Αλεξάνδρα Νησιώτη, η οποία ασχολείται από τεσσάρων χρονών με την κολύμβηση και φέτος κατόρθωσε να κατακτήσει 5 μετάλλια και η ομάδα της να λάβει την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης Κατηγοριών που διεξήχθη μαζί με τους πανελλήνιους αγώνες προαγωνιστικών ηλικιών, στις 13-16 Ιουλίου στο Δημοτικό κολυμβητήριο Χαϊδαρίου, στην

Αθήνα.

Από πολύ μικρή η Αλεξάνδρα ξεκίνησε με την σύγχρονη αλλά τελικά την κέρδισε η τεχνική κολύμβηση. Πατώντας πάνω στα βήματα του πατέρας της που ήταν κολυμβητής αποφάσισε και η ίδια να ακολουθήσει αυτή την πορεία.

«Οι γονείς μου θεώρησαν ότι είναι πολύ βασικό ένα παιδί να μάθει κολύμβηση λόγω δικής του ασφάλειας. Επειδή ο πατέρας μου ήταν κολυμβητής με ώθησε να ασχοληθώ κι εγώ με το άθλημα και στην πορεία με οδήγησε από μόνο του στον πρωταθλητισμό», αναφέρει στο thestival.gr η Αλεξάνδρα.

Με την υπομονή και το πείσμα ως απαραίτητα συστατικά για να ασχοληθεί κανείς με το εν λόγω άθλημα η 20χρονη αθλήτρια λατρεύει την κολύμβηση, η οποία αποτελεί πλέον κομμάτι του εαυτού της.

Λαμβάνοντας συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών και προαγωνιστικών ηλικιών της τεχνικής κολύμβησης, όχι μόνο κατόρθωσε να κερδίσει πέντε μετάλλια σε διάφορες κατηγορίες αλλά μαζί με την ομάδα της, τον Γλαύκο Περιστερίου κατέκτησε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα.

Για την Αλεξάνδρα περισσότερη αξία έχει η συμμετοχή διότι, όπως λέει η ίδια «το αποτέλεσμα το ορίζεις εσύ ο ίδιος».

«Νιώθω ευτυχισμένη που μπόρεσα να κολυμπήσω όσο πιο καλά μπορούσα. Έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι νιώθω έντονο το συναίσθημα πως η επιτυχία είναι αποτέλεσμα αυτανάφλεξης, γίνεσαι πιο δίκαιος, πιο σίγουρος για τον εαυτό σου, λιγότερο επιρρεπής σε επιτυχίες και αποτυχίες», τονίζει η 20χρονη αθλήτρια μιλώντας στο thestival.gr.

«Υπάρχουν προβλήματα στη Θεσσαλονίκη κλειστές πισίνες, κολυμβητήρια που μαραζώνουν»

Αν και είχε μείνει πίσω στις προπονήσεις η Αλεξάνδρα δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε να προσπαθεί και να αγωνίζεται κατακτώντας την πρωτιά. Η ίδια αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όσο αναφορά τις προπονήσεις της καθώς όπως επισημαίνει το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο είναι περίπου ένα χρόνο κλειστό. «Την φετινή χρονιά δεν προπονήθηκα. Υπάρχουν προβλήματα, κλειστές πισίνες, κολυμβητήρια που μαραζώνουν. Νομίζω πως εκφράζει τους περισσότερους συναθλητές μου ότι θα θέλαμε μεγαλύτερη υποστήριξη από το κράτος, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα των υποδομών. Το Ποσειδώνιο είναι εδώ και έναν χρόνο κλειστό. Υπάρχουν τόσα πολλά αθλήματα στον υγρό στίβο που στην Θεσσαλονίκη δεν μας δίνεται η δυνατότητα να προπονηθούμε σωστά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η Αλεξάνδρα σχεδιάζει να συνεχίσει την τεχνική κολύμβηση παράλληλα με την Ιατρική, στην οποία θα διανύσει το 3ο έτος και εμείς δεν έχουμε παρά να της ευχηθούμε να συνεχίσει να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά της!

Τι είναι η τεχνητή κολύμβηση

Η τεχνική κολύμβηση είναι ένα ξεχωριστό άθλημα από τα υπόλοιπα του υγρού στίβου. Είναι ένα άθλημα που βασίζεται στην ταχύτητα των αθλητών. Οι αθλητές χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων πέδιλα, αναπνευστήρες και φιάλες με αέρα, με τα οποία αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και έτσι κατατάσσεται η τεχνική κολύμβηση μεταξύ των πιο εντυπωσιακών αθλημάτων του υγρού στίβου. Τα αγωνίσματα για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι: 50μ Άπνοη (κολύμβηση 50μ χωρίς αναπνοή και κάτω από την επιφάνεια του νερού), 100μ, 400μ και 800μ Υποβρύχιο (κολύμβηση κάτω από την επιφάνεια του νερού και με τη χρήση ειδικής φιάλης με συμπιεσμένο αέρα, ρυθμιστή και συγκεκριμένου τύπου μονοπέδιλο), 50μ 100μ 200μ 400μ 800μ και 1500μ Επιφάνειας (κολύμβηση στην επιφάνεια του νερού με τη χρήση αναπνευστήρα και συγκεκριμένου τύπου μονοπέδιλο) και 50μ, 100μ και 200μ Bifin (κολύμβηση ελευθέρου με συγκεκριμένου τύπου διπλά πέδιλα). Επίσης υπάρχουν και δυο σκυτάλες οι 4×100μ και 4×200μ Επιφάνειας.

Στον εν λόγω άθλημα μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια από 9 ετών και άνω.

Η ιστορία

Η ιστορία της Τεχνικής Κολύμβησης ξεκινά τη δεκαετία του 1920, όταν ο αξιωματικός του Γαλλικού στρατού Κολιέ, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πέδιλα. Το 1936 έγιναν στην Γαλλία οι πρώτοι αγώνες με πέδιλα σε πισίνα και το 1967 οι πρώτοι Πανευρωπαϊκοί αγώνες τεχνικής κολύμβησης. Το 1972 θεωρείται έτος σταθμός για τη τεχνική κολύμβηση γιατί με τη χρήση του μονοπτέρυγου γεννήθηκε μια νέα τεχνική η οποία μιμείται τα δελφίνια στο νερό.

Η τεχνική κολύμβηση είναι επίσημο Ολυμπιακό άθλημα, αλλά δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Στο εξωτερικό υπό την αιγίδα της CMAS, διοργανώνονται και διεξάγονται στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών καθώς και εφηβων / νεανίδων, παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην Ελλάδα τα πανελλήνια πρωταθλήματα γίνονται υπό την αιγίδα της ΚΟΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα