Γιατί οι έγκυες πρέπει να κοιμούνται στο πλάι;

Οι έγκυες πρέπει να κοιμούνται στο πλάι όσο περισσότερο μπορούν, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα θνησιγένειας στο μωρό τους.

Αυτό που διαπίστωσε μια μελέτη επάνω σε 1.000 και πλέον γυναίκες είναι ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας του μωρού διπλασιάζεται αν η μητέρα κοιμάται ανάσκελα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη εξέτασε 291 εγκυμοσύνες που έληξαν με θνησιγένεια και 735 εγκυμοσύνες με επιτυχή τοκετό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θέση στην οποία παίρνει ο ύπνος τις μέλλουσες μητέρες είναι το πιο σημαντικό σε αυτή την

περίπτωση και ότι δεν πρέπει να ανησυχούν αν είναι ανάσκελα, όταν ξυπνούν.

Η μελέτη με την ονομασία MiNESS δημοσιεύθηκε στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας (BJOG). Είναι η μεγαλύτερη του είδους της και επιβεβαιώνει αντίστοιχα ευρήματα από μικρότερες μελέτες στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Είναι πρόβλημα το να ξυπνάτε σε θέση ανάσκελα;

Ο καθηγητής Alexander Heazell είναι κλινικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Tommy's Stillbirth στο νοσοκομείο St Mary's στο Μάντσεστερ. Ηγήθηκε της έρευνας και συμβουλεύει τις γυναίκες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να κοιμούνται στο πλάι για οποιοδήποτε μέρος του ύπνου. Αυτό περιλαμβάνει και τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

“Είναι λάθος να νομίζουν οι έγκυες ότι έχουν κάνει κάποιο 'έγκλημα' αν ξυπνήσουν από τον ύπνο τους σε θέση ανάσκελα (...) Το ερώτημα που θέσαμε στην έρευνα ήταν πολύ συγκεκριμένο. Σε ποια θέση ξάπλωναν οι μέλλουσες μητέρες όταν έπεφταν για ύπνο και όχι όταν ξυπνούσαν. Αυτό είναι το σημαντικό διότι σε αυτή την αρχική θέση περνάτε περισσότερο χρόνο όσο κοιμάστε. Και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τη θέση που ξυπνάτε, αλλά μπορείτε να κάνετε κάτι για τη θέση που θα αποκοιμηθείτε”.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα εξήγηση στο γιατί ο κίνδυνος θνησιγένειας αυξάνεται ανάλογα με την θέση ύπνου της μητέρας. Αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν όταν μια γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα συμβαίνει το εξής. Ο συνδυασμός του βάρους του μωρού και της μήτρας ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά στην συνέχεια περιορίζουν ροή αίματος και οξυγόνου στο μωρό.

Συμβουλές για να κοιμηθείτε στο πλάι

• Γυρίστε στο πλάι και βάλτε 1-2 μαξιλάρια πίσω από την πλάτη σας, για να “ενθαρρύνετε” τον εαυτό σας να αποκοιμηθεί σε αυτήν τη στάση

• Εάν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ελέγξτε τη θέση σας και επιστρέψτε στο πλάι

• Δώστε την ίδια προσοχή στη θέση του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως θα κάνατε κατά τη διάρκεια της νύχτας

• Εάν ξυπνάτε σε θέση ανάσκελα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μην ανησυχείτε, απλά γυρίστε πάλι στο πλάι

• Η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ δεξιάς, ή αριστερής πλευράς

Πηγή: iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα