Γ. Βαρουφάκης: Εμείς δεν είχαμε αυταπάτες - Ο Αλ. Τσίπρας δεν τήρησε την υπόσχεσή του

«Η Ελλάδα ασφυκτιά σε μια Ευρώπη που αποδομείται» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε εκδήλωση του κινήματος DiEM25 στο Σπόρτινγκ, ενώ πρόσθεσε ότι «κι η Ευρώπη αποδομείται, επειδή χώρες όπως η Ελλάδα ασφυκτιούν - όπως ασφυκτιούν οι εργαζόμενοι πτωχοί σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Γερμανίας».

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι το πρόγραμμα για επιβίωση εντός της Ευρωζώνης υπό συνθήκες ρήξης με

την τρόικα δεν απέτυχε το 2015.

«Απλά δεν εφαρμόστηκε. Ο Πρωθυπουργός παρέβη την υπόσχεσή του και, απλά, δεν με άφησε να το εφαρμόσω. Λογικό ήταν να επέλθει η ήττα. Σφάλαμε. Όχι επειδή πιστέψαμε ότι η απελευθέρωση ήταν εφικτή. Σφάλαμε που πιστέψαμε τους λάθος ανθρώπους που κάποια στιγμή για να συνθηκολογήσουν αποκάλεσαν αυταπάτη τον αθετημένο στόχο», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, «εμείς δεν είχαμε αυταπάτες: Μπορούσαμε τότε -το καλοκαίρι του 2015- να έχουμε κρατηθεί στην Ευρωζώνη με κλειστές τις τράπεζες για καιρό».

Συνέχισε δε λέγοντας ότι σήμερα η χώρα μπορεί να κρατηθεί στην Ευρωζώνη ακόμη πιο εύκολα. «Τι θα μας κάνουν; Θα μας επιβάλουν capital controls; Σήμερα όλοι έχουμε χρεωστικές κάρτες, τα περισσότερα μαγαζιά έχουν POS. Μαζί με το δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών που θα ιδρύσουμε, τον περιορισμό των εισαγωγών ειδών πολυτελείας και την δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα δώσουν ανάσες στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορέσουμε να κρατηθούμε εντός της Ευρωζώνης για όσο χρειάζεται ώστε να δείξει η επίσημη Ευρώπη τι θέλει. Την διάλυση ή την διάσωση της Ε.Ε.; Εμείς θα είμαστε έτοιμοι και για τα δύο».

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «είναι αλήθεια ότι, όπως με κατηγόρησαν ακόμα και σύντροφοι όταν άρχισαν να θέλουν να συνθηκολογήσουν, έχω πράγματι κόλλημα με το χρέος. Όπως τους απάντησα, ναι έχω κόλλημα με το χρέος όπως ένας αιχμάλωτος πολέμου δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από την απόδραση. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι το Νο. 1 ζητούμενο γιατί το χρέος κρύβεται πίσω από την γενικευμένη, τετραπλή πτώχευση».

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, το DiEM25 πασχίζει να είναι το πρώτο ενιαίο, διεθνικό κίνημα που δρα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης «επειδή γνωρίζουμε ότι για να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας ως Έλληνες, ως Ιταλοί, ως Γερμανοί, πρέπει να επανακτήσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο της Ευρώπης ως Ευρωπαίοι».

Είπε επίσης ότι η κάθοδος του DiEM25 στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των πολιτών, τους οποίους κάλεσε να γραφτούν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα