Εξώδικο μετόχων ΟΑΣΘ στον ΕΦΚΑ

Εξώδικο προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Μετόχων ΟΑΣΘ.

Στο εξώδικο οι πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ ζητούν να διαγραφούν από τα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και δη αναδρομικά από την 25.07.2017, δεδομένου , όπως τονίζουν ότι βάσει των διατάξεων του άρθρου 23 παρ. 1-3 του ν. 4482/2017 φέρονται

να μην είναι πλέον μέτοχοι του Ο.Α.Σ.Θ. από την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Παράλληλα ζητούν να επιστραφούν οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλλει, όπως λένε αχρεωστήτως στον Οργανισμό από τον Αύγουστο του έτους 2017 έως σήμερα.

Τέλος ζητούν να απέχει ο Οργανισμός από την μηνιαία έκδοση πράξεων επιβολής ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος τους.

Αναλυτικά το εξώδικο:

"Έκαστος ημών είμαστε κύριοι, νομείς και κάτοχοι ποσοστού μετοχής του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (Ο.Α.Σ.Θ.) και εκ της ιδιότητάς μου αυτής, υπείχαμε υποχρέωση δυνάμει της διάταξης του άρθρου 39 παρ. 7 περ. γ του ν. 4387/2016 να είμαστε ασφαλισμένος στο Ταμείο σας, δεδομένου ότι η ανωτέρω διάταξη επέβαλε την ασφάλιση των μετόχων των Ανωνύμων Εταιρειών, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών.

Ως εκ τούτου είμαστε ασφαλισμένοι και καταβάλλουμε μηνιαίως εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Επειδή δυνάμει του ν. 4482/2017, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. 102/Α/25.7.2017 ΦΕΚ, και ειδικότερα των διατάξεων του άρθρου 23 παρ. 1-3 προβλέπεται ότι:

«1. Εξαγοράζεται από το Ελληνικό Δημόσιο το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (Ο.Α.Σ.Θ.).

Η επιχείρηση εξαγοράζεται ως σύνολο, εξαιρουμένης της περιουσίας που κατά το άρθρο 22 περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει συμβατικού όρου της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Α.Σ.Θ..

Για το τίμημα της εξαγοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η αξία της επιχείρησης που οφείλεται στο μονοπωλιακό της χαρακτήρα.

Η εξαγορά του Ο.Α.Σ.Θ. συντελείται και τελειούται από και διά του παρόντος νόμου, από τη θέση του οποίου σε ισχύ περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των μετοχών του Οργανισμού. Από τη θέση του παρόντος σε ισχύ, τη Γενική Συνέλευση του Ο.Α.Σ.Θ. απαρτίζουν, ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, οι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών.»

Κατά τούτο, από την επόμενη ημέρα δημοσιεύσεως του ν. 4482/2017 στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ήτοι από τις 26.07.2017 έχουμε απωλέσει την ιδιότητα του μετόχου του Ο.Α.Σ.Θ., αφού πλέον μοναδικός μέτοχος τούτου έχει καταστεί κατά νομοθετική διάταξη το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα να μη συντρέχει στο πρόσωπό μας η ιδιότητα του άρθρου 39 παρ. 7 περ. γ του ν. 4387/2016 .

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

Και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας δεδομένου ότι προτιθέμεθα να ασκήσουμε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των ατομικών ρυθμίσεων που περιλήφθηκαν στις διατάξεις του ν. 4482/2017 και των αποφάσεων που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του ν. 4482/2017, προσβάλλοντας ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στις διατάξεις της ΕΣΔΑ και κατάφωρα παράνομες τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και συνακόλουθα όλες τις ακόλουθες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις που ερείδονται σε αυτό το νόμο.

Ζητούμε να λάβει χώρα διαγραφή μας από τα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και δη αναδρομικά από την 25.07.2017, δεδομένου ότι βάσει των διατάξεων του άρθρου 23 παρ. 1-3 του ν. 4482/2017 φερόμαστε να μην είμαστε πλέον μέτοχοι του Ο.Α.Σ.Θ. από την ανωτέρω ημερομηνία και εφεξής.

Να μας επιστραφούν οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουμε καταβάλλει αχρεωστήτως στον Οργανισμό Σας από τον Αύγουστο του έτους 2017 έως σήμερα.

Να απέχει εφεξής ο Οργανισμός Σας από την μηνιαία έκδοση πράξεων επιβολής ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος μας.

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς αυτόν που απευθύνεται, για να λάβει γνώση και να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας το πλήρες κείμενό της στην έκθεση επιδόσεως που θα συντάξει".

Keywords
Τυχαία Θέματα