Εργαστήριο για δημοσιογράφους και ΜΜΕ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων

Εργαστήριο που απευθύνεται σε δημοσιογράφους, τα ΜΜΕ και bloggers της πόλης διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) για το ευαίσθητο θέμα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 στις 10 π.μ. στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατ.

Καλλάρη 5, 54622), και αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών του δήμου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Πρόληψη και Αντιμετώπιση ομοφοβίας και τρανσφοβίας σε μικρές και μεσαίες πόλεις στην Ευρώπη» – DIVERCITY».

Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο τη συζήτηση σε σχέση με το πώς τα ΜΜΕ και ο λόγος των δημοσιογράφων μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του φαινομένου της ομοφοβίας και τρανσφοβίας και την αποτροπή εγκλημάτων μίσους και κυρίως της ρητορικής μίσους, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί η κοινωνία μέσα από τα ΜΜΕ σε σχέση με τα θέματα που άπτονται της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «είναι ανάγκη να μπουν ανοιχτά στην ατζέντα τα θέματα κατά της ομοφοβίας. Ως δήμος και ως διοίκηση έχουμε σταθερή και αταλάντευτη θέση και πολιτική για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν φαινόμενα ρατσισμού και αποκλεισμού. Χωρίς να κάνουμε διακρίσεις, μέσα από δράσεις και προγράμματα αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ανθρωπιάς, ευαισθησίας, αποδοχής και ενίσχυσης, επιλέγοντας συνειδητά να υλοποιούμε δράσεις και πολιτικές που στοχεύουν άμεσα στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, για όλους του πολίτες με ισότιμο τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό έργο DIVERCITY αποτελεί ερευνητικό έργο που μελετά τις πολλαπλές διαστάσεις της ομοφοβίας και τρανσφοβίας σε έξι πόλεις της Ευρώπης –Σαρλερουά (Βέλγιο), Χιρόνα (Ισπανία), Νόττινχαμ (Ην.Βασίλειο), Σαβαδέλ (Ισπανία), Θεσσαλονίκη και Βρότσλαβ (Πολωνία)

Το πρόγραμμα

Στην Θεσσαλονίκη η έρευνα έγινε από κοινού από το δήμο Νεάπολης-Συκεών και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) από το Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2016. Αυτή η πρώτη έρευνα επέτρεψε την ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα στις συμμετέχουσες πόλεις ώστε να προτείνουν λύσεις σε κοινές ανάγκες και να προωθηθούν καινοτόμα μέτρα για την αντιμετώπιση των αναγκών των ΛΟΑΤ ατόμων και να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Κύριο μέρος του προγράμματος που υλοποίησε έως τώρα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ήταν η ανάλυση νομικών, πολιτικών και κοινωνικών μέτρων που λαμβάνονται από ΜΚΟ και Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της ομοφοβίας και τρανσφοβίας.

Αναλυτικά το αυριανό πρόγραμμα του εργαστηρίου έχει ως εξής:

9:30: Προσέλευση10:00-10:30: Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί:

- Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών

- Γιάννης Κοτσιφός, διευθυντής ΕΣΗΕΜ-Θ

10:30-11:00

Έργο DIVERCITY: Αποτελέσματα, έρευνα Θεσσαλονίκης και εγκλήματα και ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤ ατόμων

-Χρύσα Κοπρά, δήμος Νεάπολης-Συκεών

-Κατερίνα Σούρδα, Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού

11:00-11:15: ΜΜΕ και διακρίσεις

- Σωτήρης Θεολογίδης, δημοσιογράφος, μέλος Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας ΕΣΗΕΜ-Θ

11:15-11:30: Προβολή ΛΟΑΤ θεμάτων στα ΜΜΕ-Εργαλεία πρόληψης και αντιμετώπισης ρητορικής μίσους στα ΜΜΕ

- Χρύσα Κοπρά

11:30 – 12:00: Διάλειμμα12:00 -13:00: Συζήτηση
Keywords
Τυχαία Θέματα