Εκτίναξη κερδοφορίας για τον ΑΔΜΗΕ στο 9μηνο

Σημαντική αύξηση κατά 49,4 % σημείωσαν τα κέρδη του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατά το εννεάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 49,6 εκατ. ευρώ, έναντι 33,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2016, αντανακλώντας όπως επισημαίνεται την αντίστοιχη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, τις συγκριτικά σταθερές αποσβέσεις, τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα, καθώς και τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 194,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,2% σε σχέση

με τη αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, τα συνολικά κόστη εξαιρουμένων των αποσβέσεων υποχώρησαν κατά 11,9% στα 59 εκατ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 138,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7% σε ετήσια βάση, σε μια αναστροφή της πρόσφατης πτωτικής τάσης.

Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στο 70,9%, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αύξηση 4,8 ποσοστιαίων μονάδων από την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 242,7 εκατ. ευρώ κατά την εξεταζόμενη περίοδο, κυρίως λογω της πληρωμής φόρων ύψους 57,1 εκατ. ευρώ και της καταβολής μερίσματος ύψους 92,9 εκατ. ευρώ εντός του 2017.

Οι επενδύσεις στο εννεάμηνο κατέγραψαν οριακή αύξηση σε σχέση με το α' εξάμηνο, στα 48 εκατ. ευρώ συνολικά, παραμένοντας σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

«Η διοίκηση, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, είναι επικεντρωμένη στην ολοκλήρωση ενός συνολικού σχεδιασμού χρηματοδότησης των νέων επενδύσεων και παράλληλα στην επιτάχυνση των νέων έργων στο Σύστημα Μεταφοράς, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται σύντομα στις Κυκλάδες και τη Νότια Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα