Δημήτρης Τζανακόπουλος: Στα Paradise Papers ο ξάδελφος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φερόμενη σύνδεση του ξαδέλφου του και συμβούλου της Ντόρας Μπακογιάννη, Γιώργου Μητσοτάκη, με τα Paradise Papers, ζήτησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε για σχετικές αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το 24/7 ο Γιώργος Μητσοτάκης «εμπλέκεται σε offshore κατασκευής αντιεκρηκτικών υλικών στο μικρό ολλανδικό νησί Αρούμπα, με τον ίδιο να εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλός της. Οι συμβάσεις του 2001 και

2004 για χρήση του Deto-Stop στον ελληνικό στρατό».

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό 24/7 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αποφεύγει να σχολιάσει τις αποκαλύψεις». «Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση αυτή δε μιλάμε για “κίτρινο Τύπο”, αλλά για διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων, όπου κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του και την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της έρευνας και φυσικά το γεγονός ότι δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Περιμένουμε απαντήσεις», ανέφερε.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση της φοροαποφυγής και της νόμιμης φοροαποφυγής ή της φοροδιαφυγής δεν είναι κάτι που αφορά ένα και μόνο κράτος, σχολίασε ότι πρόκειται «για ένα πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο πρόβλημα, και νομίζω ότι ο μοναδικός τρόπος που θα μπορούσε να επιλυθεί και αντιμετωπισθεί αυτού του τύπου η οικονομική πρακτική -δηλαδή ή ίδρυση offsore εταιρειών, ώστε να καλύπτονται χρήματα τα οποία προέρχονται είτε από παράνομες ενέργειες είτε προέρχονται από φοροδιαφυγή είτε και από νόμιμες δραστηριότητες- είναι κάτι το οποίο θέλει τεράστια νομική προσπάθεια και δημιουργική σκέψη. Η οικονομική ελίτ πάντοτε θα βρίσκει τρόπο να σπάει τα όρια του συστήματος ή να τα υπερβαίνει και αυτό να το παρουσιάζει σαν μια νόμιμη πρακτική».

Σε ερώτηση για αποφάσεις ανωτάτων ελληνικών δικαστηρίων σχετικά με το θέμα, καθώς και για το γεγονός ότι παλαιότερες υποθέσεις όπως η λίστα Λαγκάρντ οδηγήθηκαν σε παραγραφή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι κατ' αρχήν θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική ηγεσία, «η οποία έχει την βούληση να καταπολεμήσει το φαινόμενο, να προωθήσει και νομικούς και πραγματικούς τρόπους αποτελεσματικού ελέγχου για όσους προσφεύγουν σε αυτού του είδους τις πρακτικές».

Για το εάν η κυβέρνηση αναμένει στοιχεία και για ζητήματα που αφορούν στο πόθεν έσχες, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως αυτό είναι ζήτημα που αφορά την Επιτροπή Πόθεν Έσχες. «Εμείς ως Κυβέρνηση δεν έχουμε λόγο ή ενδιαφέρον να παρέμβουμε στη συγκεκριμένη υπόθεση η οποία έχει πάρει τον δρόμο της και αναμένουμε τα πορίσματα της Επιτροπής Πόθεν Έσχες. Είναι ζητήματα που πρέπει να ακολουθούν τη θεσμική οδό και αυτό ακριβώς αναμένουμε και εμείς».

Επίσης, υποστήριξε ότι δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης να γίνεται δημόσια συζήτηση για τις δικαστικές αποφάσεις, που άλλωστε, όπως είπε για τον λόγο αυτό δημοσιεύονται. «Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι να γίνονται τηλέφωνα, να δίνονται οδηγίες, να δημιουργούνται κυκλώματα παραεξουσίας που πραγματικά θέλουν να καθοδηγήσουν τις δικαστικές αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε κριτική και για την στάση άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Παρακολούθησα» είπε, «τις ομιλίες των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού και αυτό το οποίο είδα, είναι ότι σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ο λόγος τους ταυτίζεται πλήρως και ολοκληρωτικά με το λόγο της ΝΔ. Μας κατηγορούν ότι δήθεν παρεμβαίνουμε στην δικαστική εξουσία, ότι δήθεν έχουμε ανοίξει βεντέτα με την δικαστική εξουσία και διάφορα τέτοια γραφικά.

»Το ζητούμενο, είναι να υπάρξει μία σοβαρή συζήτηση για το εάν και κατά πόσο, θα βρούμε λύσεις για να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Επομένως δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο απαγορεύεται οποιοδήποτε πολιτικό ή κυβερνητικό στέλεχος να σχολιάσει να κάνει κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες είτε το θέλουμε είτε όχι καταλήγουν στο να δυσκολεύουν τους ελέγχους».

Ερωτηθείς ειδικότερα για το εάν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάνει κριτική στις αποφάσεις των δικαστηρίων, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι είναι θεμιτό, εφόσον αυτό γίνεται με τρόπο πολιτικό με έγκυρο νομικό επιχείρημα και όχι για να καθοδηγήσει την Δικαιοσύνη ή να παρέμβει σε αυτήν. «Οι δικαστικές αποφάσεις γι' αυτό το λόγο δημοσιεύονται. Για μπορούν να συζητούνται, να γίνεται κριτική, να τοποθετούνται οι πολίτες σε σχέση με αυτές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και πρόσθεσε:

«Είναι πρωτοφανές το να θεωρείται ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να σχολιάζει νομικές αποφάσεις. Στις ΗΠΑ, και σε άλλες χώρες το 70% έως 80% της πολιτικής συζήτησης, γίνεται επί των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων. Εδώ, υπακούμε σε μια παράλογη λογική που στην πραγματικότητα την έχει επιβάλει στη δημόσια συζήτηση η ΝΔ. Ότι ουδείς δικαιούται να συζητά επί δικαστικών αποφάσεων γιατί δήθεν αυτό συνιστά παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι να γίνονται τηλέφωνα, να δίνονται οδηγίες, να δημιουργούνται κυκλώματα παραεξουσίας που πραγματικά θέλουν να καθοδηγήσουν τις δικαστικές αποφάσεις και όχι να σχολιάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης ή ακόμη και να κριτικάρει μια δικαστική απόφαση για νομικούς λόγους».

Keywords
Τυχαία Θέματα